Terima kasih kepada yang sudi follow....

Friday, December 21, 2012

Kek Pisang Bercoklat (again)



Assalamualaikum & salam sejahtera buat semua..


Jumaat yang cerah pagi ni di Petaling Jaya.  Alhamdulillah hingga ke saat ini masih dipanjangkan umur & dikurniakan badan yang sihat untuk meneruskan hidup & rutin harian mencari rezeki dibumi Allah s.w.t yang sementara ini.  Syukur dengan nikmat & rezeki yang dikurniakanNYA buat kita semua tanpa diminta apa2 balasan.  Sesungguhnya DIA maha pemurah lagi maha mengasihani. Aku bersyukur kepadaMU ya Allah..


Pagi ni hanya nak tayang Kek Pisang Bercoklat yang MaDiHaA buat malam tadi.  Pisang terakhir pemberian ma tempohari dah betul2 ranum nampaknya.  Jadi yang sesuai selain dibuat cekodok pisang tentulah kek pisang!  Dah lama tak makan kek pisang & teringat2 kesedapan Kek Pisang Bercoklat resepi Kak Nor Secubit Garam yang pernah MaDiHaA buat dulu di SINIJadi sementara ada sedikit kerajinan & ruang masa teruslah digodek2 sebelum pisang2 tu expired. Hehehe... InsyaAllah ma... pisang ma bagi tu tak membazir... anakmu ni seboleh2nya tak mau membazir... hehe..  Sebenarnya kelmarin ma ada datang bertandang ke rumah ku dengan adik2.  Sempatlah ma jeling2 pisang yang dah ranum di atas meja tu.  Ma cakap "haiii.. entahlah apa nasib pisang ni... jangan sampai terbuang dah ler" kekekeke... Ampun ma... anakmu ni terlampau sibuk dengan macam2 tugas yang tak habis2.. Tapi insyaAllah pisang tu takkan terbuang gitu je... & alhamdulillah akhirnya dapat juga luangkan masa godek kek pisang malam tadi.  Dapatlah anak2 bawak ke rumah pengasuh & paksa en. hubby bawak juga ke tempat kerjanya bagi budak2 bawahannya makan.. hehe.. 

Terima kasih Kak Nor sekali lagi untuk resepi ni ye... sekali lagi dikongsikan di sini...


Kek Pisang Bercoklat
Resipi : Kak Nor Secubit Garam

Sumber : Ayu Singapore & MaDiHaA

Bahan2:
250gm mentega
3/4 cawan gula caster
2 cawan tepung naik sendiri
5 biji telur gred A
1 cawan pisang yg dilecek
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga dicincang (MaDiHaA letak tak banyak & hanya guna coklat chips + coklat rice)

Cara: 
Panaskan oven 180C. Griskan loyang dengan mentega dan taburkan tepung.
Ayak tepung. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder.
Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. K.Nor hanya menggunakan 1/2 sudu teh soda bikarbonat supaya kek tidak terasa pahit.
Pukul mentega dan gula hingga kembang.
Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga habis dan sehingga adunan betul2 kembang dan gebu. Masukkan esen vanila dan pisang lecek. Pukul hingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dgn kaedah kaup balik.
Masukkan coklat yg telah diparut dan gaul tapi jgn terlebih gaul nanti coklatnya menjadi hancur.
Masukkan ke dalam loyang dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit.
Kek pisang ini lebih sedap dimakan ketika masih suam2 panas kerana masa tu coklatnya masih lg cair dan bahagian tepi/atas kek agak rangup.


Selamat mencuba!

7 comments:

zila norazila said...

salam kak madihaa
selamat pisang tue..berpanjagan lagi pahalanya bila diagih-agihkan kan kak..zila pun suka kek pisang..kkdg klu mls nk buat beli jew yg dh siap..he hhee malas la tu kan:)

tun_telani said...

Salam kak madihaa. sedapnyer kek pisang! tun baru buat CBBS buat kesekian kalinya.. tinggal sebijik je pisang, xcukup nk try kek pisang ni. tunggu beli stok pisang yg baru blh la try nih pulak.

JaSSNaNi said...

as salam kak...
kek pisang ni mmg terbaik.. nani suka kek pisang gak.. sedapp.. wangi.. :) kan kan...
>> kak.. kak dini nak masuk asrama.. harap2 akak ngan abang tabah ye.. sbb kak dini nak gi belajar.. tu kan satu jihad.. sakinah pun ada apply asrama.. so baru kuar result ni.. kena apply apdet result plak... lepas tu baru tunggu dapat ke tidak.. sekolah teknik kat KL dan sepang je.. dekat ngan umah.. senang nani nak jengah kalau dia kat sana.. jauh2 kang tak de bajet nak gi kuar plak.. kan kan...
>> kebetulan kak.. smlm fikir2 sbb nani ni dah dekat2 nak due kan.. kang kesian anak2 tak dapat apa2 sempena kejayaan deorang.. so walaupun jalan slow motion je ni.. pegi gak makan... festime gi situ.. tapi tak rugi.. makan sampai kenyang... balik je naik kete semua pakat tido.. skali ngan nani tersandor.. hahahahahaha..

Qhaifa Nur said...

pernah juga gatal tangan masa buat kek pisang ni dulu...
letak coklat chip byk2...dah masak bukan jadi kek pisang tapi kek coklat he..he..

sukanya kek pisang ada coklat...sedap

Emma Marinie said...

Nampak sangat istimewa kek ni

Sheila Shafeareen said...

Assalamualaikum...sdp tu baru semlm sheila buak kek pisang simple...nnt boleh le try yg ni pula letak coklat...

lita rina said...

Pretty Much post it is. I enjoyed very much. If you want to know about “Food Storage” please visit: http://www.efoodsdirect.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com