Terima kasih kepada yang sudi follow....

Tuesday, December 18, 2012

Mee Soya Sup

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Salam sayang buat semua pengunjung yang masih sudi berkunjung di  blog MaDiHaA ni ye... Terima kasih buat semua follower yang lama maupun yang baru.. tanpa kalian rasanya dapur maya MaDiHaA tak mungkin bertahan hingga kini...

Pagi ni MaDiHaA nak berkongsi resepi yang digemari oleh anak2 MaDiHaA.   Anak2 MaDiHaA memang teramat menggemari jenis2 sup begini.  Kalau masak menu seumpama ini mereka boleh makan berulang2.  Tak kisah hidang menu yang serupa dari pagi hingga ke tengahari.. sonang kerja omak ehh.. hehe..  Yang seronok tu.. mulut dorang tak abis2 dok memuji sedapnya sedapnya... tak lain tak bukan si abang Haziq & kakak Dini lah sebab dorang ni memang pandai membodek ambil hati ibunya... hehehe...

Resepi tak banyak beza dari resepi2 sup berasaskan mee yang pernah MaDiHaA kongsikan sebelum ni.. cuma yang membezakan cuma penggunaan mee dan rencah2nya sahaja.  Boleh juga dicampurkan dengan rencah udang kalau suka.. tapi MaDiHaA memang jarang gunakan udang sebab si Haziq alah pada udang.  Kalau nak masak udang kena pastikan udang tu betul2 fresh barulah boleh bagi dia makan..

Ok jom tengok resepinya...


Mee Soya Sup
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
(hidangan untuk 8 orang ~ sila kecilkan sukatan bagi keluarga kecil)

Bahan2
5 ulas bawang merah ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ diketuk & cincang
1 inci halia ~ dihiris halus memanjang
2 keping isi dada ayam (dari seekor ayam) ~ dipotong dadu
500 gm bebola ayam/sotong
10 biji tauhupok ~ dibelah 2
3.5 liter air
1 kiub ayam knorr
1 kiub sup bunjut knorr
1 sudu besar serbuk lada hitam (yang dikisar/tumbuk sendiri) 
1 sudu kecil serbuk lada sulah
1/2 biji cauliflower ~ potong floret
1/3 kobis saiz sedang ~ dihiris
1 biji lobak merah ~ dipotong
2 - 3 pokok sawi ~ dipotong
150 gm cendawan tiram ~ dibelah2 (lepas dicuci perahkan sikit airnya)
1 peket/ 250 gm mee soya ~ direndam 5 minit
garam secukup rasa 
minyak untuk menumis


Bahan sampingan
Sambal cili kicap (30 bj cilipadi + 2 ulas bawang putih = tumbuk + kicap manis + 1 s/k gula)
bawang goreng
daun sup (jika suka)

Cara penyediaan
1. Panaskan minyak lalu tumiskan bawang merah, bawang putih & halia sehingga wangi.  Masukkan isi ayam & kacau hingga isi ayam berubah warna. Masukkan air, kiub ayam dan kiub sup bunjut & biarkan sup mendidih.
2. Bila mendidih masukkan bebola ayam/sotong, cendawan tiram, serbuk lada sulah, serbuk lada hitam dan garam secukup rasa. Biarkan sup merenih sebentar.
3. Masukkan tauhupok & semua sayuran yang lain seperti cauliflower, lobak merah, kobis & sawi & masak seketika. Akhir sekali masukkan mee soya yang telah direndam sebentar & dikacau rata & biar hingga mee soya lembut.  Bila dah lembut & kuah sup dah secukup rasa bolehlah dihidang segera bersama sambal cili kicap, bawang goreng & daun sup jika suka.
 

Hidang Mee Soya Sup dengan cili kicap & bawang goreng... memang terbaikkkk!!

Selamat mencuba!

11 comments:

Nooriah Abdullah said...

salam Madihah
sedap nampak mee sup tu, sama lah dengan akak kalau mee yg jenis ada sup ni anak2 suka sangat seharian makan ni pun ok je, ada kelaianan boleh lah try nnt mee yg ala kueteow ni kan

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

saya suka mee yang simple2 macam ni, boleh makan sampai bermangkuk-mangkuk lagi, hehe

me shuhada said...

Wahh xpernah cuba mee soya ni. Boleh try sbb budak2 mmg suke mkn mee + bnyk sayuran tu menarik betol.

Treatntrick Treat and Trick said...

Hidangan yang sedap dan berkhasiat! Sambal cili kicap tu yang buat ia terangkat...

AbbotCottage said...

Musim ujan gini memang sedap pekena sup. Tak sedo dah berulang kali makan.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sodap tengok sup soya tu Ratna.. terliur sudah ni... nampaknya kene godek sendiri nak makan... mee soya tu mano nak boli Ratna weii.. cubo bori tahu :D

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

memang sedap Nur Hayati... akak beli mee soya tu kat pasaraya checkers je.... try le cari rasanya ada kot kat mana2 pasaraya..

wati said...

salam kak...ingatkan akak letak air soya..hihi...rupanya nama mee tu mee soya, mcm kue tiaw ye...

Amie said...

Madiha.... Amie nampak menu begini pun dah terliur! Samalah tu dengan anak2 Madiha... kita pun suka makan ulang2 kalau jumpa soup yang kaya raya dengan pelbagai isinya begini.... sodap!

Kakizan Omar said...

OK... boleh cuba nie... :D TQ kak.. :D

Irfa said...

anak2 pun suka sup,belum abis dalam mangkuk dah tanya 'ada lagi tak kat dapur?'hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...