Wednesday, March 27, 2013

Apam Jagung Pandan

Assalamualaikum & salam sejahtera....




Sekejap je dah hari rabu kan.. hanya tinggal beberapa hari je lagi anak-anak cuti sekolah.  Ada yang ambik kesempatan untuk bawa anak2 berjalan-jalan atau makan angin atau kata lain cuti-cuti dalam Malaysia maupun luar negara.  Ada juga yang hantar anak-anak pulang ke kampong.   Bagi MaDiHaA pula, cuti sekolah kali ni kami tidak kemana-mana kerana tiada bajet nak bercuti.  Makanya.. anak-anak hanya di rumah saja.  Hujung minggu ni masing-masing pasti sibuk ada yang nak kena hantar anak masuk asrama semula.  Ada yang nak jemput anak2 di kampong.  Kami pun sama juga.. akan balik ke Raub rumah mertua sambil2 hantar anak ke asrama.  Kaum Cina pula ramai juga yang akan pulang ke kampong masing-masing untuk sambutan Ching Meng festival.  Pendek kata.. perjalanan balik KL hari Ahad nanti pasti jem teruk.. hehe.. 



Oklah dah tak tau apa yang nak dibebelkan.  Jom MaDiHaA kongsikan satu resepi yang MaDiHaA olah ni.  Resepi asal adalah dari resepi Apam Keledek yang pernah MaDiHaA buat waktu zaman berfotopages dulu.  Wah.. lama gila!  Sejak dari tahun 2008 lagi.  Resepi Apam Keledek tu pun dah ramai juga yang pernah mencubanya.   Resepi ini pun pernah di olah oleh Kak Hajah Ummi Zaihadi menjadi Apam Labu.  MaDiHaA sendiri belum pernah cuba lagi.. insyaAllah nanti akan dicuba juga.  Tapi kali ni MaDiHaA cuba dulu mengolah resepi Apam Keledek menjadi resepi Apam Jagung Pandan pula untuk menghabiskan stok isi jagung yang hubby beli waktu tu.  Owh.. kejadian apam ni dah lama sebenarnya ye.. iaitu hari yang sama waktu MaDiHaA buat Bubur Jagung. tempohari  hehehe...  Menggunakan isi jagung segar yang dikisar halus maka terhasillah Apam Jagung Pandan yang gebu & sedap ni.  Kalau kawan-kawan ada jagung yang tak tau nak dibuat apa tu.. bolehlah cuba buat apam ni buat hidangan minum petang mau pun pagi..

Jom kita semak resepinya..



Apam Jagung Pandan
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Adaptasi dari resepi : Apam Keledek

Bahan A
1 sudu besar tepong gandum
2 sudu teh yis segera
1 sudu teh gula kastor
3 sudu besar air suam

Bahan B
200 gm isi jagung fresh
160 ml santan sederhana pekat / susu cair
150 gm gula kastor
1 biji telur A/B
1 sudu teh pes pandan

Bahan C
245 gm tepong gandum (ayak bersama DABP)
1 sudu teh double action baking powder (DABP)

Bahan D
Kelapa parut putih (guna kelapa yang agak muda lebih sedap)
Sedikit garam


Cara menyediakannya
1. Gaul sebati bahan A & perapkan selama 10 minit atau hingga ia naik sekali ganda.
2. Kisar isi jagung dengan santan / susu cair sehingga halus. Tuangkan dalam satu besen yang agak besar. Masukkan gula kastor, telur & pes pandan.  Gaul sebati.
3. Masukkan bahan A yang diperap lalu kacau sebati.  Masukkan pula tepong gandum yang telah diayak bersama DABP & gaul sebati.  Rehatkan selama 1 jam.
4. Setengah jam selepas perap, bolehlah sapukan minyak pada acuan apam sementara menunggu apam naik.  Panaskan air dalam periuk kukusan.
5. Cukup 1 jam diperap.. kacau adunan apam agar sebati. Sudukan dalam acuan apam 3/4 penuh.  Kukus apam selama 15 - 18 minit jika menggunakan acuan apam yang kecil.  Jika menggunakan loyang, kukuskan agak2 selama 40 - 50 minit (anggaran je ye).   Jangan lupa balut penutup kukusan supaya wap tak menitik atas apam.
6. Bolehlah hidang apam jagung pandan dengan kelapa yang digaulkan dengan garam.




Selamat mencuba!

17 comments:

zila norazila said...

rajin btl kak madihaa nie..minggu nie mmg sibuk dgn bdk2 yg cuti sek..buat makanan apa pun habis jew kat umah zila nie..
apam keledek x pernah buat lg..sedap plk tgok..apam klu buat sarapan pagi mmg kenyang..

ady said...

as-salam
samalah kita hari pun apam..npk gebu apam tu..

JaSSNaNi said...

wahhh akak.. pandai nye wat resepi sendiri ni... tahniahhhh!! akak berjaya.. nampak sedap.. lembut...

sama ngan nani kak.. anak2 kat umah.. tambah2 kinah.. jadi BS sbb BS fiyya balik kg seminggu.. so lagi tak kemana2 lah.. tengok ujong minggu ni bawa anak riadah kejap.. tu pun plan kat putrajaya je.. tak jauh pun.. bajet tarakkk.. hihihi

adda syuhada said...

As-salam...
cantiknya apam...comel2 jer..

AzianKhalil said...

teringin nak masak macam2 tapi anak kecik2 lagi...kita dgn suami makan sepotong dua jer...

cahayahidupku.blogspot.my said...

Apam pulak dah.. sedap makan ptg hari ni :D

hana said...

sedapnyer apammm... pagi td suh hubby g beli xde la pulak apam idaman... Beli tau kak bukan buat... dasar pemalas.. hihihihi

rahel said...

Aik...versi baru lagi...apam jagung....sedap tu...

INA said...

Salam Kak...kalau kuih2 apam nie mmg fav. saya..kalau ada masa leh cuba nie..

Yatie said...

kalau apam2 ni mmng kegemaranku, kena plk perisa pandan mcm ni..waduhhhhh tak tahan tngk...terliur je dibuatnya...

tun_telani said...

Salam kak madihaa.. semua ada kat umah, sure byk buat kuih kan ^^
tun dh lama x buat apam, last buat apam dot2 bulan lepas ke 2 bulan lepas dh.. hihi.. mood ke laut skrg.

Rohah said...

wow kak, cumel merekah apam ni..

Yana Shaiful said...

Suka betul tgk apam merekah mcm nih..cantik ^^..
Resepi apam jagung kukus akak dulu pun yana tak terbuat lg..dh timbul apam baru pulak..msk list lg hihiii

lieyalatif said...

Akak anta anak2 ke asrama mesti siap dgn bekal sedap2 kan...untung anak2 akak maknye pakar memasak hehehhehe....

Apam ni peberet mija ni kak....lagi2 kalo gebus mcm ni...laju je laaa die makan....

Hafizah Mohamad said...

sedapnyer tgk apam jgg pandan ni...fiza suka semuanya yg berasaskan jgg...tp malas nak buat apam sbb yg kat dlm umah ni x berapa gemar nak makan...satg fiza juga yg kena habiskan...kalau x pun kena merayu2 suruh depa makan...ha ha ha...

mama sara nur @ Cik Nor said...

assalam k.madiha
sekejap je cuti kan dahpun nak habis ni he heee xsempat nk kemana lg pun
esk br dpt blk kg
harap2 ahad taklah jem sgt kak hu huuu

sy suker apam tu ada kelapa tak he hee

Malay-Kadazan girl said...

Oh yang ni pun kesukaan saya. Nak kena ambil kursus masak dari kak Madihah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...