Wednesday, March 20, 2013

Bila suami borong sayurrrrr.....

Assalamualaikum dan salam sejahtera.....



Minggu lepas MaDiHaA bagitau kat suami stok sayur dah hampir nak habis.  So jangan lupa top up! So keesokannya.... dia bawak balik seplastik besar sayur dan juga segala jenis bawang2 & juga kentang..  Bawang pun dok dalam plastik besar juga.. Lupa nak ambil gambar.. kalau u all tengok memang leh pengsan!

Dari kiri belakang : Lobak Putih, Petola Ular, Kobis Panjang, Kacang Bendi, Kobis Bunga, Lobak Merah, Brokoli, Timun Jepun, Terung Bulat Hijau, Chayote (pronounced chahy-oh-tee) /Labu Siam & Cili Padi...

Macam nilah setiap kali bila suami beli sayur... ini bukan beli... tapi borong!  Dalam hati merungut2 juga sampai terkeluar juga suara tu... "Amboiiii banyaknyer beli sayur bangg... bila nak habis ni?" hehehehe.... Jawapan en. suami senang jer... "tak apalah.... sayur2 tu semua jenis yang tahan lama... masak la mana yg rasa akan rosak dulu....." hmmmm.. "yelah yelah... perintah kekanda akan dinda turutkan...." tak ada dalam skrip pun sebenarnya ayat yang last tu hehehe.... Yer betullah kata en. suami tu.. kali ni dia beli sayur yang jenis tahan lama.. kalau tak sebelum ni.. dia pernah beli sayur banyak2 tapi banyak sayur yang jenis tak tahan simpan seperti sayur bayam, kangkung, kacang panjang, sawi, taugeh.... aduh... boleh pitam mak nak fikir mana nak dimasak dulu tauuuu.... Dah la masak hanya untuk dinner aje... hanya Sabtu & Ahad je masak utk lunch & dinner.. itupun kalau tak ke mana2.. kalau keluar.. lagilah haru.. langsung tak lunch atau dinner kat rumah.. huhh!

Biasanya di rumah MaDiHaA menu sayur adalah wajib!  Dan kebiasaannya... MaDiHaA masak sayur simple2 aje... suka masak yg air2 aje... guna rencah lebih kurang... sebab tu malas sikit nak masuk resepi.. buat malu aje kan.. hehe..


 Sup Sayur Campur

Antara yang sempat MaDiHaA snap sayur2 yang sudah dimasak.. sup sayur ni... memandangkan brokoli tu sayur yang cepat rosak berbanding yang lain.. jadi sayur tu lah dimasak dulu dicampur sekali dengan cauliflower & juga carrot.  Rencahnya hanya guna pati ayam atau pati ikan bilis je... anak2 suka masakan jenis sup2 macam ni... habis sayur.. siap hirup2 kuahnya tu.. memang tak membazirlah!

Labu Siam / Chayote Masak Air Lada Hitam


Masak sayur air rebus lada hitam macam ni pun kerap juga dimasak.. rencahnya dengan ikan bilis aje pun.. tp sedap & menyelerakan jugak... So sapa kata kat rumah MaDiHaA ni lauk semua grand2 belaka... tak adanyerrr... kebiasaannya waktu yg suntuk memang masak yg simple2 macam ni aje... menu menyihatkan gitu.. tambah pulak dah ada pemanggang ajaib tu.. boleh dikatakan kerap juga bakar ayam & ikan lawan dengan sayur berkuah mcm ni.. pastu buat sambal belacan atau sambal tempoyak lawan dengan ulaman macam timun kat bawah tu.. mmg mudah kerja..

Ulam Timun Jepun cicah Sambal Tempoyak Mentah


Petola Ular Goreng Bertelur

Satu lagi menu yang biasa masak kat dapur MaDiHaA ialah sayur yang digoreng dengan telur macam kat atas tu.... Takdenya nak rencahkan dengan udang ke sotong ke.... memang jarang2 ada kat dapur MaDiHaA ni... Selain sebab Haziq yang alergi dengan makanan laut... sebab harga pun ye juga.. benda2 tu semua mahal betul harganya sekarang ni kan... tak berapa mampu nak diadakan selalu.. hehehe... dasar kedekut berjimat cermat kan? hehehe.... Biasalah kan.. ukur baju di badan sendiri.. kalau bapak tauke balak hari2 pun boleh makan sedap2 kan..


Macam2 versi sayur yang boleh digoreng dengan telur... antaranya seperti gambar2 lama di bawah tu... Yang ni memang gambar lama.. bukan termasuk sayur yang hubby dok borong tu ye.. malas bebenor nak tulis resepi... sebab masak biasa2 je.. tapi gambar wajib ambik juga tu.. hehe...

 Peria Goreng Bertelur


Buncis Goreng Bertelur

Walaupun masakan yang mudah & murah.. tp bagi kami ia cukup menyelerakan... Kalau nak dibandingkan dengan mereka yang tak mampu... lagilah kesian kan.  Jadi bersyukurlah dengan rezeki kita setakat yang kita mampu. 

Oklah.. cukup dulu celoteh untuk hari ni... Rabu kurang kata-kata lah katakan... Tapi I tetap berkata2 dengan banyaknya... belasah ajela...

Jumpa lagi..

17 comments:

Cik Rad said...

kita setuju dgn akak.. kdg kan kalo xde selera sgt kita goreng ikan bilis + bawang pastu curah kicap.. pergh~!!! mmg terus berselera.. hihi

norzila said...

zila suka sume sayur akak..lagi yg labu masak air...slurpppp

Erani Zuhran Mohd Nor said...

sedapnya kak... memang kat rumah saya pun sayur mesti. kekadang menu dua jenis sayur...
**kekadang sampai en.HB ckp, aik nak jadi vegie ke...hehehe*

Lya Colours said...

takpe makan sayur lebih2 bagus untuk kesihatan

Marsita yahya said...

hari sayur sedunia hi hi..mmg org L kalau beli takpandai ngagak kan.

Ct NoArizah Aris said...

Salam Madiha...sebagai wanita bekerjaya mcm kita ni mmg kesuntukkan masa nak buat yg grand2, blk kerja tu dpt masak seringkas yg mungkin utk keluarga dah cukup baik sgt...sy pun selalu mcm buntu je nak masak apa hari2 tgk gambar sayur2 madiha ni dah dpt idea dah nak masak apa hari ni dan esok.:)

susumanis said...

salam madiha, yang sempoi la sedap dan sihat, mmg sayur kalau tumis air or goreng bertelur senang licin kat umakm kita pun :)

hazila said...

Nampaknya semua orang kena jadi vegetarian la kan....

Qhaifa Nur said...

samalah dengan hubby Nur, tak ada sayur tak berselera nak makan...
dapat borong tak ingat he..he..

JaSSNaNi said...

akak... harap2 fiyya pun camtu... kita ni berjaga kot2 dia nak susu.. sumbat punya sumbat dia tak hisap gak.. sayang kalau buat susu botol.. fiyya plak cuma minum susu badan waktu malam... en.suami siap cakap.. since born sampai fiyya dah nak 3 bulan.. sekali pun dia blom bangun tengah malam.. hehehehe.. dulu2 dia kena jaga gak haikal nangis malam ke.. bagi susu ke.. skrg nan ado... susu express..

kak.. masakan akak sama cam nani.. kalau peria goreng telo, buncis goreng telo atau udang.. tapi tang petola ular goreng telo tu blom penah wat.. biasa nani wat sup letak telo dan suhun.. nyam nyam.. goreng plak ikan masin.. uwaaaa.. sedapnyaaaa..

akakkkk... suami akak sama cam asben nani... beli sayur ke.. apa ke.. borongggg belaka.. jenuh nak simpan dlm peti sejuk.. tak muat tempat... hahahahahaha.. sejak bersalin sampai skrg nani blom penah gi beli sayor atau lauk.. dia je sorang2 borong.. kalau nani ikut nani selalu letak balik apa yg tak perlu.. nanti dia balik rumah cari.. nani kata dah simpan balik.. hahahahah... terbonjol bijik mata dia mandang nani.. hahahaha

ICook4Fun said...

Pandai jugak suami you belikan sayur yang tak cepat rosak. Kalau I hantar suami I beli sayur sure beli lettuce dan tomato saja. Yang lain memang dia tak pandai beli :)

Asyifa Mustaffa said...

ok la tu kak....bnyk sayur mayur...sy suka...!
asben sy klau g pasar kena bg tau siap2 lgi suh bli apa....klau ckp itu...itu la yg dibeli...x kan ada tambahan brang.....sbb dia x reti mmbeli....hehe...

Nooriah Abdullah said...

Sama lah kita Syifa, Mr Husband ni ikut aturan makna nya ikut buku, kalau apa yg di tulis yg tu lah, tak teringin langsung nak tambah apa2 mmg save duit kalau begini Madihaa kan, tapi kira oklah tu ur hubby beli macam2 mmg pandaiiii ke dapur nampaknya tu..

Phong Hong said...

Amalan makan sayur dengan setiap hidangan memang bagus. PH pun suka masak sayur secara simple je. Yang goreng dengan telur tu memang best!

ishy77 said...

Ermmm..sedap! Cnfrm sedap..kalau syr mkn syr goreng dgn nasi panas pun dah cukup. Xperlu lauk byk2...asal kenyang..

cik chinta said...

sdpnye kak. mkn dgn nasi pns.

Qasey Honey said...

xpe kak...mkn sayur baik utk kesihatan...hehe
haaa semuanya sayur tu..tp nmpk sedap2 la pula..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...