Wednesday, May 22, 2013

Kacang Kuda Pedas

Assalamualaikum & salam sejahtera....


Quick update je hari ni ye... MaDiHaA tak sempat nak transfer gambar2 dari handphone sehari dua ni sibuk siapkan tempahan.  Jadi hari ni update gambar lama saja ye.  Kira aci jelah ye.. lagipun.. gambar ni rasanya memang belum pernah update ke blog lagi...

Untuk resepi kali ni MaDiHaA mohon maaf sebab betul2 terlupa siapa empunya resepi asalnya.  Tapi dulu2 resepi ni sangat popular dan menular dari satu dapur ke dapur yang lain gara2 terliur tengok kawan-kawan tayang di fotopages masing2.   Kepada empunya resepi sila beritahu ye jika kebetulan anda masuk ke blog MaDiHaA.. tak lupa.. terima masih diucapkan & MaDiHaA mohon izin masuk resepi ke sini ye... Tiada sukatan tertentu bagi resepi ini. Main agak2 & sesedap rasa je ya...

Kacang Kuda Pedas ni sedap dimakan begitu saja atau boleh juga dijadikan side dishes..  memang ralit mengunyahnya...


 
Kacang Kuda Pedas
Sumber : MaDiHaA's Fotopages

Bahan2
Kacang kuda ~ dicuci & rendam semalaman
minyak masak
biji sawi
daun kari
garam, perasa & gula secukupnya

Bahan Sambal dikisar halus
Cili kering
Bawang Besar
Bawang Putih

Cara
1. Rebus kacang kuda hingga empuk. Toskan.
2. Tumis bahan2 kisar, daun kari & biji sawi hingga wangi.
3. Masukkan segala perasa.. biar secukup rasa.
4. Masukkan kacang kuda rebus. Kacau rata. SIAP!


Selamat mencuba!

18 comments:

norhidana miswan said...

msti sedap bau dia kalu dh letak daun kari nih

umi's cup cake said...

Assalamualaikum kak Madihaa,
selalu umi makan yang manis dan tak pedas...belumpernah cuba yang pedas macam ni..idea best

JaSSNaNi said...

assalamualaikum kak..
bizi dengan tempahan..? alhamdullillah.. semoga terus success berbisness ye..
akak.. menu ni nani selalu nampak kat kedai mamak.. seronok lak kalau makan dgn roti canai.. or tosai juga.. tapi tak tahu camne nak wat.. so hari ni aka dah kongsi.. thanks akak.. :)

Qhaifa Nur said...

selalu buat masuk dalam pressure cookers, dah lembut terus makan....
letak perasa macam ni pun sedap juga...

Bbwana adienia said...

salam kak madihaa..

nampak menarik la resepi ni..x penah lagi makan kacang kuda yang pedas..selalu makan yang rebus biasa ja..tapi nampak sedap la..

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

sy ngan husband penggemar kacang, sekilo pun tak cukup ni, Kak Madiha, hehehehe

Norzila Zakaria said...

wow sedap jgk gini kak..selalu makan tak pedas...ngunyah je dpn tv habis dah

Ummi said...

Assalamualaikum Ratna, sedap pulak nampak kacang kuda ni...wat kudap2 depan tv, x sedor habis sebekas kan... Nnt buat lg, pos kat akak yeaa...hehe

Ratu Hatiku said...

Sedap jugak nie.. Selalu buat kacang tanah. Kacang kuda belum penah buat lagi.. Tq kak.. :D

ieda immi said...

hurmm menarik ..
akak nie selalu buat yg x terfikir dik kepala nie ekke
sedap nie ..
biasa makan rebus punye kan ;)

zila norazila said...

Yg rebus tiap mggu bli kt pasar mlm..tp yg versi sira mmg kns buat sndirilh jwbnye kn..mesti sdap rada pedas2 sikit..leka mkn dpn tv..

Rohah said...

lama beno sy tak jamah kacang ni kak..baru ku sedar..heheee

Amie said...

teringinlah pulak nak makan... entah berapa tahun tak makan kacang kuda ni

mama sara nur said...

Assalam k madiha
alhamdulillah sy dah okey sihat mcm biasa cuma bab gastrik tu susah sikit hu huu
Tq ye doakan
ohh kacang kuda ktorg kalu nk raya pak mesti beli he hee kunyah2 tp yg pedas. Blm cuba
mcm sedap je tu emmm blh try

Mieza said...

Salam sayang kak madihaa..kacang ni kan mieza suka makan sambil tengok TV..perghhh kruppp krapppp sambil tgk tv, tengok2 abis sebalang hahaha...terima kasih atas ucapan tahniah utk mieza..terima kasih

Subroto Ghosh said...

I love this recipe ! Reminds me of you making soap at home, Mom.
And it's fun to see photos of your house there and see
Dad in that comfy chair we sat in when we visited,
attempting to use the slow internet :)

I can't wait to hear how the soap turned out in terms
of using it. Does it smell different since it is made with
animal fat? Any other differences from vegetable-based soap?

Love you!

tun_telani said...

Salam kak madihaa.. tun xpenah makan kacang kuda versi pedas ^^ biasa beli kacang kuda kat pasar malam je atau rnr je :)

rahel said...

sedapnya...confirm tak leh berhenti nak mengunyah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...