Salam & selamat pagi...
Pagi2 ni.. masukkan dulu n3 cucur jagung yg dibuat utk sarapan Jumaat lepas iaitu hari kakak Dini ada jamuan kat sekolahnya yang ibunya buat muffin pandan pd mlm sebelumnya tu... hehe.. terlambat suda kan? tp takperlah.. just utk record & koleksi resepi dalam blog ni.. masukkan ajelah resepi harian pun tak kisahlahkan... Lagipun.. lain orang.. lain sikit kot cara sediakan cucur jagung ni walaupun namanya serupa..
Bahan2
4 cawan tepung gandum½ cawan bilis yg dikopek ~ dikisar kering hingga halus
1 ½ cawan isi jagung ~ 1 cawan dikisar kasar dlm pengisar kering & 1 cawan dibiarkan
1 biji bawang besar ~ didadu
2 ½ cawan air
1 ¼ s/k garam (larutkan garam dlm air)
½ s/k ajinomoto
1 biji telur (gred A)
Minyak masak untuk menggoreng
Cara2
1. Campurkan tepung gandum, jagung kisar, isi jagung, bawang besar & aji lalu digaul sebati.
2. Pecahkan telur ke dalam tepong & tuangkan air bergaram tadi sikit demi sikit sambil dikacau rata. Tambah lagi air ikut keperluan & aduk rata.
3. Panaskan minyak lalu gorenglah cucur seperti menggoreng cucur bilis yang biasa kita buat sehingga garing kedua2 belah. Angkat & tos. Hidang dengan sos kegemaran.
Jom sarapan!
1 comment:
sedap la kak!!
Post a Comment