Terima kasih kepada yang sudi follow....

Tuesday, June 28, 2011

Ayam Goreng Ala KFC (versi hot & spicy)

Salam....


Ok... untuk menu seterusnya yang saling melengkapkan antara satu sama lain.... inilah dia menu utamanya... Ayam Goreng Ala KFC Versi Hot & Spicy.  Memang sebiji serupa macam kat KFC tu... tepong gorengannya pun rangup sangat.. resepi ni pasti akan di simpan elok2... wahhh.. seronok anak2 dapat makan ayam KFC kat rumah.. ibu dia lagi seronok sebab tak payah keluar duit lebih2 untuk set yang lengkap ni.. cuma bun jer takde.. lagipun anak2 memang tak makan bun kalau order set KFC tu.. 

Terima kasih banyak2 pada Ijan untuk resepi yang sangat sempurna ni.. akak mintak izin yer letak resepi kat sini mana tau ada kawan2 yang nak mencuba.  Dan resepi ni pasti akan dibuat lagi & lagi... besttttt!!!!

Terima kasih jugak pada Kak Nur & Zaliedana yang telah terlebih dulu mencuba...


Ayam Goreng Ala KFC
Resepi : Ijan Blogresepi
Sumber : Kak Nur & Zaliedana

Bahan Untuk Perap Ayam
6-8 ketul ayam
3 ulas bawang putih ditumbuk (MaDiHaA lebihkan 2 ulas lagi)
Sedikit garam
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil lada hitam ~ ditumbuk halus
Secubit baking powder
Secubit serbuk perasa

Bahan untuk tepung
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung beras pulut (guna tepung jagung 2 cawan pun takpe ~ MaDiHa guna separuh tpg beras pulut + separuh tpg jagung utk sukatan yg ini..)
3 ulas bawang putih ditumbuk (MaDiHaA skip yang ini.. tapi lebihkan bawang putih utk perap tu)
Sedikit garam
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu kecil lada hitam ~ ditumbuk halus
Secubit baking powder
Secubit serbuk perasa


Bahan Tambahan
1 biji telur 
Minyak secukupnya

Cara2
1. Perap ayam dengan bahan-bahan perapan selama 1 jam.
2. Campurkan semua bahan-bahan untuk tepung di dalam bekas sehingga rata.
3. Selepas 1 jam, celup ayam yang telah diperap ke dalam telur yang dikacau.
4. Salutkan ayam tersebut di dalam campuran tepung tadi.
5. Goreng dalam minyak yang banyak sehingga garing.
6. Toskan minyak dan sedia untuk dihidangkan.




Untuk resepi Coleslaw.. klik SINI.
Untuk resepi Sos Kentang Putar... klik SINI.


Selamat mencuba!

34 comments:

jemarioren said...

hahaha...dah agak dah. mabeles!

tun_telani said...

wahhhh......... mengcopy resepi dgn pantasnyer.. tun mmg suka mkn KFC ^^

aeinio said...

lapor terus tgk kfc kak madihaa nih...

Cendana Kasih said...

waaa.. wajib kena cuba ni... TQ Ratna..akak salin respi dulu yer... tiap2 minggu kena pegi kepci..ni dh ada respi ala2 kepci mudah2an jimat duit... hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Madihaa...
Wah set KFC lah.... I like :P

Zaliedana said...

Assalam kak,ni mai lagi nih,tula sy pon suke resepi nih,mmg best..Tang bwang putih tu sy pon cuma perap ajer,xletak dlm tepung dah coz letak lbh dah..Kalo perap lagi lama mmg lagi best ni..Cadang tuh mmg nak wat lagi..

CT Delima said...

As'salam Ratna

Bolehlan bukak gerai depan umah nanti. hari2 ct datang tumpang makan free jer.. hahaha. wahh.. memang hebatlah sekarang ni kan, tak payah nak beratur panjang2 dekat KFC tu dah boleh buat sendiri ayam KFC dah kan :D

Ayu said...

assalam madiha,
sedapnya akak tengok ayam mu itu..
dah masuk list dah tapi belum tangkap ayam lagi..heheh

M a W a D D a H said...

sedapnya...terliur tengok...

norhidana said...

ish terliurnyer... smlm pun dh mkn ayam kfc kak..
uhhuhuhu sejak peknen tahan2 tak mkn ayam kfc... smlm baru dpt konon2 sblum bersalin lah tingin nk mkn

Juwita Jamaludin said...

salam kak.. sedapnya nampak set ala KFC tu.. ita pun suka masak ala2 gini.. makan untuk akak leh.. order satu

nOOrsha said...

wahh sedapnyer...kite pong da lamew x mkn kepci kak...lehla cube nnty....hihi

psst...kak,Cream cis ade 150gm je ke? ok kot klo nk wat puding tu..tp kan ekceli sy rase utk 1 adunan letak 1 buku trus lg berasa... yg ikut sukatan tu ala2 manje je rase crim cisnye...akak tryla wat 1 adunan puding tu n letak 150gm cream cis...saye rasa ok, cume rasa cis akann jd light2 gitu....next time wat sy nak letak 250gm trus..hehwhehe

ijayuji said...

Salam kak madiha! nak set kat atas tu kak :D sedapnyer KFC lama tak makan, mengidam dah ni bila tengok set tu ala2 KFC.. jgn abiskan tau kak sbb kita tahu mmg dah habis :-(

anymz said...

akak pun nak simpan gak resepi ni .
Eh! tapi akak belum try lagi..masuk list je dulu..tunggu anak2 semua ada di rumah baru buat.makan ramai2 baru seronok kan Diha?

ijan said...

assalamualaikum...salam perkenalan...sy suka intai blog madiha...resepi yg sy penah cuba pn menjadi..t kasih bnyk2..halalkan ya..ooooo pas ni x yah g kcf la..leh wat sndiri..tq madiha..

Rabiatun Adawyah said...

Salam kak...wallahhhh...Tun memang suka mkn ayam goreng ala kepC ni..nak2 complete set mcm akak ni..wallaaahhhh..harus dicuba 1 hr nnt..

Nuridah said...

Assalamualaikum Madiha cayang,

hehehe...sesekali tumpang manja lah Madiha...hehe...buat menyampah aje erk Madiha.

Maaf lah lambat kak nur nk reply...akak nie kes lembab sikit kalau BW...kdg2 sibuk..biasalah kan!!Terima kasih sudi cuba resipi yg kak nur perpanjangkan nie...kak nur tadi dh cuba resipi goreng pisang crispy tu....mmg sampai skrg pun masih rangup garing cuma pisang yg kak nur gunakan agak msk sedikit jadi lembut bila dh sejuk..mmg boleh masuk list resipi tu, Madiha. Terima kasih ya berkongsi resipi...nanti ptg2 bila free akak update ya...

mmz said...

wow!! lps nie tak yah la g kfc lg. buat sndiri jep :D

rinahani said...

salam,

minta maaf ye bertanya, saya ni budak baru belajar nak masak2 ni.

jadi nak tanya, tepung yang digunakan tu tepung beras (biasanya mak saya buat tambahan tepung dalam bancuhan pisang goreng) ke tepung pulut (biasanya tepung ni mak saya buat buah melaka).

Saya tgk kat resepi tu ada tepung beras pulut. yang mana satu ye kak guna.

Minta maaf bertanya, tgk resepi sedapnya dan nak try..bila baca ke part tepung saya jadi confuse lak..

Anonymous said...

MINTA SHARE YA

Norasikin said...

kita bg kfc bungkus. Bir diaorg balik amerika

Anonymous said...

akak..serbuk perasa tu serbuk ape ye?hehe..sy budak baru nak blaja..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

RINAHANI: maaf dik lambat akak reply. tak perasan ada komen sebab ni entry dah lama. Tak usahlah confuse dik sebab kat resepi memang ditulis TEPONG BERAS PULUT bermakna tepong yang kita buat buah melaka tulah.. hehehe..

ANONYMOUS : serbuk perasa tu = ajinomoto.. akak malas nak sebut JENAMAnya nanti marah pulak jenama yang lain dari dulu yg femes pak aji aje.. jadi sebut serbuk perasalah.. hehe..

Anonymous said...

macam mana nak buat nampak ayam goreng kita goreng nampak besar

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

saiz ayam boleh adjust ikut berapa besar ayam yang kita potong... kalau kita potong besar jadi besarlah ayamnya.. hehe..

Anonymous said...

Saya try tadi..Alhamdulillah sedap hingga menjilat jari. Tenkyu for the recipe..mudah2 u beroleh berkat sbb berkongsi ilmu

Anonymous said...

salam...
emm, resepi nmpk menarik...
saya nk guna utk meniaga boleh...
kalo telur tu x pakai rasa dia lari x?
n 1 lagi, tepung tu buat cair ke kering?
t.kasih....

ida said...

salam, nak tanye yg serbuk cili tu akak pakai jenama ape ye yg sdp

Anonymous said...

Salam.........

Mohon izin copy resepi ni yer......anak2 suka mkn....kena cuba ni..

~~zana@pb~~ said...

Salam Madiha, pepagi buta akak terjah blog, tengok2 ada resipi kfc. Rasa mcm nak cuba pulak, tapi ayam ada 2 ketol jek....buat jugalah.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ANONYMOUS : bahan tepong tu tak perlu dicampur dgn air.. (dlm resepi memang takde sebut air) jadi ia tak pekat atau cair tp ia masih BERTEPONG.. hehe... slmt berniaga..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ANONYMOUS : kalau tak guna telor macamana tepong nak melekat pada ayam? memang tak jadilah ayam goreng ala kfc.. huhu...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

IDA : akak selalu pakai serbuk cili babas jer.. apa2 jenama pun boleh no problem..

farrah hanim said...

sedapnye !! terima kasih Madiha !! kite carik resipi KFC , yang jumpenye resipi endon aje .. tak paham .. nasib baik la ade resipi ni .. ahaks !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com