Terima kasih kepada yang sudi follow....

Saturday, December 25, 2010

Award dari Kak Ummi & Izah

Salam & selamat pagi semua...

Seronok ehh hari ni semua orang bercuti.. mesti ada yang dah plan nak pegi ke mana2 agaknya hari ni.. Aku macam biasa aje.. tak ke mana2.. lagipun cik abang kena OT hari ni.. so.. aku & anak2 kat rumah ajelah.. Cik abang kerja.. aku pulak sibuk sikit sebab siapkan kuih tempahan dari customer ku Along Ayu.. (tq Along dok jauh2 pun sanggup tempah kuih dengan saya) sibuk2 pun sempat gak nak update blog? heheh.. sebenarnya ni autopublish punya entry.. hehe..
Dah lama dapat award ni.. tapi hari ni baru berkesempatan nak amik award dan jawab tag yang dihulurkan oleh Kak Ummi dan Izah.  Maaf ye sebab lambat sikit.. maklumlah kann.. kalau ambik award saja mungkin laju ajelah aku pegi ambik.. tapi bila kena jawab TAG sekali.. jadi kena tunggu free sikitlah baru boleh buat.. hehe.. apa2pun.. terima kasih pada Kak Ummi & Izah yang sudi bagi award ni ye... tapi rasa macam segan pulak nak terima award tu.. yelah.. belum lagi layak jadi chef.. setakat chef untuk anak2 tu bolehlah kot..


Ok.. ni soalannya yang kena jawab..

1. Sejak bila anda mula memasak dan apakah masakan pertama anda...
  • Rasa2 kalau tanya sejak bila mula masak tu.. masa sekolah rendah dah mula nak mencuba2 memasak dah.  Tak silap.. masa tu darjah 3 kot.  Rasanya masa tu kat rumah guna dapur minyak tanah cap butterfly bentuk 4 segi tuh.. ada gak dapur minyak tanah yg bentuk bulat warna biru.. tapi dua2 dapur tu boleh ejas nak besar atau kecilkan api.. canggih gak tuh... hehehe.. Mula2 masak rasanya goreng telur kot.. betul ler.. lepas goreng telur.. makan dengan nasi yang mak masak + kicap.. hehehe.. Ni bukan kes mak tak masak.. tapi sebab petang rasa lapor.. so makan le nasi sejuk dengan telur & kicap.. hehehe..
2. Sapa yang menggalakkan anda masak...
  • Rasa2... kalau bab memasak.. takde sapa yang menggalakkan.  Semua atas dasar minat diri sendiri.  Pantang tengok mak & tok masak atau buat kuih kat dapur.. mesti aku pun sibuk jugak dok kat dapur tu sampailah kuih siap dimasak.  Bila siap masak & dapat makan kuih yg dah siap.. dari situ lagilah timbul rasa minat nak buat sendiri.  Pokoknya.. minat tu memang dah ada dalam diri sendiri.  Sekarang ni... semakin minat memasak bila suami & anak2 enjoy makanan yang aku masak.. dulu sebelum kawin pun sama... seronok tengok ayah, ma & adik2 makan apa2 yang kita masak.  Galakan tu mungkin sebab seronok tengok diaorang enjoy the food... kiranya.. galakan secara 'verbal' yang bersungguh2 suruh kita masak itu & ini tu memang takde.. tapi galakan dari reaksi & sambutan  terhadap apa yang kita masak dari hubby & anak2 itulah yang buat kita rajin memasak..
3. Masakan yang paling anda suka masak dan digemari orang2 kesayangan anda....
  • Apa ye? Rasanya.. apa aje yang aku masak.. semua orang dlm rumah suka.. hehehe... Kalau ikut yang aku suka masak... aku suka masak yang simple2 aje.  Kalau lauk untuk hubby yang aku suka masak.. mestilah Gulai Asrong Ayam (gulai asamrong). Sebabnya.. nak masaknya senang & yang seronoknya... hubby aku & kakak Dini memang suka gila2 dengan gulai ni.  Gulai ni aku belajar dari mertua... Cuma buat masa ni Haziq & Alin yang tak boleh makan lagi sebab lauk tu pedas berdesip!  Menu lain yang jadi kegemaran keluarga ialah Nasi ayam & aneka sup.  Sebarang sup.. ayam, daging atau sayur semua ahli keluarga suka... memang habis sampai ke kuah pun dorang hirup habis... Nasi ayam pulak kalau masak sure lariss.. hehehe..
4. Tag 5 orang blogger masak yang sering berkunjung ke blog anda..

Ni yang payah sikit nih.. bukan apa... takut pulak yang tak terpilih kecik hati...  so.. sapa2 yang rasa dirinya rajin datang sini & yang penting rajin memasak.. silalah tinggalkan komen  anda di enty ini ye.. (komen di chat box tidak diambil kira).   5 komen yang terawal.. andalah orangnya... boleh gitu?? hehehe


1 comment:

Ummi said...

Salam MaDiHa...
Waaaaaaaaahhh dah siap tag...bagus2!!! Tq sudi buat..hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...