Friday, December 3, 2010

Jemput-Jemput Nasi Ikan Bilis


Kali ni nak tayang sarapan yang dibuat dah lama jugak ni.. sampai dah lupa bila dibuat.. hehe.. baru sekarang sempat di update kat blog ni.. teruk betul ler...

Sebelum tu nak mintak maaf kepada tuan empunya asal resepi iaitu Yatie Sinar Kehidupan kerana akak dah memandai2 tukar nama asal Cucur Nasi Ikan Bilis kepada Jemput-Jemput Nasi Ikan Bilis... hehe.. Masa dok edit2 gambar suka2 hati je pegi letak Jemput2 tanpa merujuk dulu nama pada resepi asal.. bukannya sengaja.. mungkin sebab akak memang biasa panggil jemput2 & perkataan cucur tu jarang diguna kecuali untuk cucur udang & cucur badak.. heheh... apa2pun.. makna yg tersirat tu tetap sama... takde beza antara jemput2 dengan cucur... So akak mintak izin C&P resepi nya kat blog akak & terima kasih berkongsi resepi ye... Sebenarnya sebelum ni pernah buat jemput2 menggunakan nasi mcm ini.. cuma takde ikut sukatan yg betul.. main hentam je... itupun dapat petua dari SIL yang mengatakan campuran nasi kisar bolehlembutkan jemput2.. itu yg cuba... skrg dah ada resepi yg tepat.. eloklah diabadikan kat blog ni utk rujukan akan datang & juga rujukan kawan2 yang ingin mencuba... memang lembut.. sedap... tetap lembut sampai ke petang..

Sebelum terlupa.. nak juga ucapkan selamat ulangtahun kelahiran buat Yatie pada hari ni... semoga panjang umur ya...





















 Sumber : Yatie
 Bahan-Bahan
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 biji bwg putih
  • 1/2 cwn ikan bilis
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. (MaDiHaA guna sudu...)

7 comments:

Anna Qawina said...

owhh..samala saya biasa panggil jemput je..hihi
saya punya dah abes, mintak ngan akak la..hihi

Nieza said...

saya pulak kalau org utara panggil cucuq...hehe tapi bila buat tu sama jer rupanya kak...:)

LinRosLy said...

Salam Ratna....

Pelik Tapi Benar Bu...Itulah Resepi Baru Yg Semua Org Boleh Cuba...

Yatie said...

Salam Kak Madihah,
Sedapnya tngk jemput2 nasi ikan bilis ni..tak kisahlah kak....yatie pun sebut gak jemput2 atau cekodok...yg penting bendanya tetap sama...
Terima kasih atas ucap selamat hari lahir tu...suka dan terharu di buatnya...

Ruziawati Bukhari said...

kak.. lama x jenguk sini.. tp scroll spi bwh2.. sedapnya semua menu ni kak!! lapar ni!!

t dh privatekan blog.. x sure akak dh accept @ belum..

kalau belum, nanti nk ur emel add, nak invite akak..

ruziawatibukhari@yahoo.com

tq & take care

HomeKreation said...

Salam Madiha. Nampak je respi ni, kita pun terus je menggodei, tung-tang-tung-tang jadi Cucur Nasi Udang Geragau lak...hehehe. Maceh kongsi idea best ni!

Engineers Love Cooking said...

Salam Pn Madiha. Terima kasih recipe. Saya nak cuba juga mungkin dengan sedikit penambahbaikan. Nanti saya masukkan dalam blog saya http://cooking-engineer.blogspot.com/ Siapa-siapa yang berminat jadilah followers blog saya. Thanks.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...