Terima kasih kepada yang sudi follow....

Wednesday, December 22, 2010

Kambing Kandar

Salam semua...

Hari ni nak share resepi yang sangat sedap nih! Mula2 tengok kat blog kazenku Ida Marlida.  Aku pun tanya dia sedap ke lauk tu? Siap dia rekemenkan suruh aku cuba sebab sedap katanya.  Aku ni mcm biasalah.. dok tunda2 jugak sebab belum datang seru lagi.  Lagipun.. ada bahan yang takde kat rumah tu yang dok delay tuh.. Pastu.. beberapa hari lepas tu.. nampak Kak Nor Secubit Garam pulak tayang menu yang serupa.. cuma Kak Nur masak gunakan daging lembu.  Menurut Kak Nur.. itu menu ulangan.  Disebabkan sedap sangat tu pasal menu di masak lagi.. Jadi kalau dah ramai yang kata sedap.. aku pun teringin juga nak mencuba.  Lagipun.. nak masak daging kambing ni.. kena cari resepi yang betul2 sesuai.. kalau tidak takut jugak kalau2 lepas masak ada bau hamis ke apa kan? Lagipun.. ini pertama kali nak masak daging kambing.. kalau nak harap beli sendiri rasanya memang tidaklah.. daging ni adalah daging korban jiran sebelah rumah makcik yang bagi..

Ok.. thanks pada Ida sebab kaklong copy resepi ni dari blog Ida.. Ida pula copy dari Maz ilhamdapur .  Resepi asalnya dari Kak Asma... Terima kasih kak..!  Thanks juga pada Kak Nur yg dok tayang masakan daging kandar akak tu ye.. menambahkan semangat saya untuk mencuba.. hehe.. Hasilnya.. betullah kata mereka semua.. memang sedap masakan nih.  Hubby pun puji sedap!!



Jom tengok resepi!


Kambing Kandar  by Kak Asma 
(resepi asal Daging Kandar)


Source : MaDiHaA 
Bahan-bahan
1/2 kg daging (MaDiHaA guna daging kambing bertulang) (potong, rebus, simpan air rebusan)
6 ulas bwg putih dan 1 inci halia (blend)
2 sudu besar kicap pekat*
2 sudu besar sos tomato*
2 sudu besar sos cili*
2 paket serbuk kari daging babas (1 1/2pn boleh)* (MaDiHaA letak 4 sudu besar sebab rempah kari kat rumah paket besar yg 500 gm!)
(semua bahan yang bertanda * gaulkan bersama)
1 labu bawang besar mayang
1 ulas bawang putih mayang
kulit kayu manis (MaDiHaA letak 3 inci)
bunga lawang (MaDiHaA letak 3 kuntum)
daun kari
gula karek/gula melaka sebesar ibu jari - maz tambah sendiri (MaDiHaA pun letak gak)
1 biji tomato (ini MaDiHaA tambah)

Caranya:
1. Tumiskan bawang besar, kayu manis, dan bunga lawang serta daun kari.
2. Masukkan bwg putih dan halia yang telah dikisar lumat.
3. Masukkan campuran rempah.
4. Masukkan daging dan airnya.
5. Masukkan garam, perasa dan masak hingga pekat. Sebelum di angkat masukkan tomato yang dibelah empat.

Selamat mencuba!

1 comment:

Nieza said...

salam kak Madiha,
wah menarik dan tertarik tgk kambing ni...sedap ni..saya pun suka lauk kambing ni....bolehlah cuba nanti...nk kena pi cari kambing dulu ni...hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...