Friday, December 3, 2010

Daging Masak Bali





















Selamat petang semua... 

Waktu2 mcm ni tentu semua dah makan tengahari kan? Hari ni nak share resepi yg super sedap ni.... memang tak rugi mencuba tau.... walaupun gambar yg aku ambil ni huduh almaklum.. hasil henpon cap ayam aje... tapi percayalah resepi ni memang best..!  Kalaulah ku tau sedap begini..  dah lama buat..  tambahan pula bahan2 yg digunakan pun mudah dicari. Terima kasih pada tuan punya resepi asal iaitu Amir Said Oh Malaysia yang jauh diperantauan.. Oh ya.. resepi asalnya menggunakan ayam.. tapi aku dah tukar kepada daging sebabkan nak luakkan daging korban tempohari. 

Terima kasih ye Amir berkongsi resepi.. akak mintak izin C&P resepi kat blog akak pula ye..


Sumber : Amir Said Oh Malaysia
Bahan-bahan
650 gm daging batang pinang ~ dihiris nipis (resepi asal guna ayam)
1 biji bawang besar / 6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2 sudu serbuk kunyit (MaDiHaA guna kunyit hidup 1 inci)
1 sudu kecil ketumbar (coriander powder) (MaDiHaA guna ketumbar biji)
1 sudu kecil jintan manis (aniseed) (sama juga guna yg berbiji)
1 sudu kecik jintan kasar (ground fennel seed) (guna jintan putih berbiji)
3 batang serai (2 dikisar dan 1 diketuk)
Kicap pekat (guna 1 sudu besar)
Cili kering (MaDiHaA guna 12 biji cili kering direbus sebentar)
1 tangkai daun kari
3 - 4 helai daun limau purut
Asam keping (MaDiHaA guna 1 keping)
Sedikit air untuk melembutkan daging
Minyak masak
Garam
Gula

Cara-cara
1. Kisar bawang besar, bawang putih, ketumbar, jintan manis, jintan kasar, cili kering dan serai. Gaulkan bahan yang dikisar bersama-sama kunyit dan kicap pekat. Kemudian perap daging dengan bahan ini.
2. Panaskan minyak dan masukkan ayam yang telah diperap ke dalam kuali. Bahan perapan jangan dimasukkan lagi.
3. Bila ayam sudah agak masak, masukkan bahan perapan tadi. Masukkan juga daun kari, daun limau purut, serai dan asam keping.
4. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Siap untuk dihidangkan. Selain nasi, boleh juga dihidangkan bersama-sama nasi impit.

Nota : MaDiHaA ubah sikit cara memasak dengan cara menumis dahulu bahan2 kisar sehingga wangi dan terbit minyak. Kemudian barulah masukkan daging & bahan2 lain.  Masukkan juga sikit air untuk melembutkan daging.
































Walaupun suami ku anti dengan daun limau purut & Haziq pula tak berapa tahan dengan pedas... tapi dorang berdua semua kata sedap lauk ni... boleh buat lagi & lagi... hehe.. 

Selamat Mencuba!

2 comments:

ima said...

salam madiha...alamak sedapnya tengok daging masak bali tu...teringin lah gak nak merasanya...bunyinya cam sedap sesangat...

K.Nor said...

ooo buat dgn daging ya.. ermm boleh cuba.. boleh cuba. aritu dah buat versi ayam.. sedap kan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...