Terima kasih kepada yang sudi follow....

Tuesday, December 21, 2010

Pai Ayam 'Melbourne'



















Salam & selamat petang semua...

Aduhh.. hari ni bz banget lah pulak.. tak sempat langsung nak update pagi tadi.. dah petang baru sempat mencelah.. itupun update gambar lama je nih sebab memang tak sempat nak edit2 gambar baru... kira okeylah kot ye daripada tak update langsung.. hehe...

Resepi pai ni ambil dari dapur lama Kak Zai Dapur Impian.. tapi sekarang ni kak Zai dah tutup dapur lama tu.. jadi boleh tengok kat dapur baru Kak Zai di SINI yek!  Memang sedap pai nih.. anak2 semua suka.. mak budak lagilah kan.... hehe.. terima kasih Kak Zai sudi berkongsi resepi yg  sedap & diambil dari buku resepi Secukup Rasa penyanyi Nora. Izinkan saya c&p resepinya kat blog pulak ye kak... tapi ada edit2 sikit dah tu.. halal ye..

PAI AYAM 'MELBOURNE'
Sumber resepi - Nora (koleksi resepi "secukup rasa")
Copy dari : Kak Zai

BAHAN2 
Untuk inti pai (filling)
1 cawan isi ayam- dihiris nipis
1 cawan cendawan butang- dipotong nipis (MaDiHa bubuh setin)
1 tin cendawan butang sup Campbell
1 tin(kecil) kacang pis (sekiranya suka) (MaDiHa masukkan frozen mixed vege)
1 biji bawang besar- dipotong dadu
1 biji kentang- dipotong dadu dan direbus
1 cmb lada sulah
2 cmb mentega/minyak
1 biji kuning telur (mengilatkan pastri)
sedikit air (sekiranya terlalu pekat)

UNTUK KULIT PAI (PASTRI) - MaDiHa guna roti pratha jenama "kawan"
100g tepung gandum
50g mentega
secubit garam
2 cmb air
atau
KULIT PASTRI SEGERA

CARA MEMBUATNYA 

1.Panaskan mentega. Tumis bawang besar hingga kekuningan. Masukan isi ayam dan biarkan seketika.
2.Masukan cendawan butang sup Campbell, ubi kentang, kacang pis, air dan lada sulah. Kacau hingga sebati & agak pekat.
3.Setelah masak, angkat dan ketepikan seketika.
4.Canai kulit pai dan letakan ia sebagai lapisan bawah(base) dan bakar selama 5-6 minit. (MaDiHa guna roti phrata jenama Kawan. Guna kaedah cut & paste utk memenuhkan sekeliling base kaserol pai)
5.Tuangkan isi pai yg dimasak tadi keatas base pai.
6.Canai kulit pai lagi setebal 2 cm dan letakan diatas isi pai tadi sebagai lapisan atas. (Guna kaedah cut & paste juga utk menutup inti pai sehingga habis tertutup). Bahagian tepi pai ditekan2 guna garfu utk melekatkan bahagian base dengan bahagian atas. Cucuk2 sedikit dipermukaan pastri agar pai tidak menggelembung ketika membakar.
7.Sapukan sedikit kuning telur yg dicampur dgn 2 cmt air utk mengilatkannya.
8.Bakar selama lebih kurang 12-20 minit atau sehingga pastri masak di dlm ketuhar yg telah dipanaskan pada suhu 200'c.  

SELAMAT MENCUBA

4 comments:

hana said...

Aduhhhh sedapnyer kak.. dah lama teringin nk wat pie ayam nih.. Tp lom sampai seru jerk lg.. sepinggan kak! Hikhik....

Sari Yusa Ibrahim said...

Lepas belajar wat pai ayam duluuuuuuuuuuu... sampai la ni tak pnah dipraktikkan.. huhuhu.. Spatah kata Hana, tak sampai seru lagi.. ngeh2

Tina said...

Kak, tingin nk try..lau pkai paratha tu, lapisan bwh tu kena bakar dulu x?

Mohammad Majduddin said...

base dan cover atas, dua-dua guna roti paratha ker???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...