Monday, March 14, 2011

Kamheong Baby Squid

Assalamualaikum..

Pagi tadi sangkakan sempatlah nak update blog ni.. rupanya agak sibuk sikit.  Jadi kita update jelah petang2 sikit sebab sekarang baru je lega sikit... hehe..

Resepi yang nak dikongsikan hari ni ialah resepi yang diambil dari blog TastesOfHome.  Teringin nak rasa kelainan resepi kamheong sotong yang ditunjukkan.. aku pun cubalah resepinya.  Kamheong ni boleh jugak nak digunakan dengan bahan2 yang lain seperti ketam atau udang.  Ikut cita rasa masing2lah ye.  Thanks kepada tuan punya resepi untuk resepi ini ye.  Resepi asalnya menggunakan sotong saiz biasa.. tapi aku dah tukar ke sotong bersaiz kecil a.k.a baby sotong yang saiznya sangat2 comel gitu.. hehe.. sotong yang aku masak ni yang paling besar pun adalah sebesar ibu jari & yang paling halus sehingga besar jari kelingking Alin pun ada.. Jenuh nak membersihkannya... tapi bila makan memang sedappp!! Tak sedar sekor2 masuk mulut.. hehe.. Sotong ni mr. hubby yang beli.. kita ni tukang masak aje... redho jelah walaupun terpaksa terpacak depan singki begitu lama nak bersihkan sotong tu.. hehe.. Ehh.. ni bukan mengeluh.. cuma nak bercerita aje... actually hubby beli 2 kg anak2 sotong ni.. haa.. mau tak berejam nak siang sotong tu? Lagi 1kg.. tunggu next round pulaklah masaknya... belum tau lagi nak masak apa.. tapi rasanya.. nak pilih menu2 yang tak pedas aje sebab anak-anak suka makan sotong ni..


Oklah.. kat bawah ni resepi yang telah diolah dari resepi asal.  Untuk resepi yang original sila klik SINI.

Kamheong Baby Squid
Source : tastesofhome
Olahan & Terjemahan : MaDiHaA a.k.a. Ratna

Bahan2 :
900 gm ~ 1 kg sotong kecil/anak sotong [boleh juga nak guna sotong biasa]
3 ~ 4 sudu besar tepong jagung

3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
5 ulas bawang merah ~ dihiris / dicincang
8 biji cili padi ~ hiris halus [MaDiHaA tak letak sebab anak kecik nak makan]
2 sudu besar udang kering ~ rendam, tos & cincang halus
1 sudu besar rempah kari ikan [MaDiHaA guna rempah kari ayam/daging je]
3 pelepah daun kari ~ lurutkan daunnya sahaja
3 ~ 4 sudu besar kicap cair
½ cawan air
Garam & perasa secukup rasa




Cara2 Menyediakannya:
1. Anak sotong dibersihkan seperti membersih sotong yang besar terutama buang kotoran dlm perutnya terutama dakwatnya.  Buang juga tulang lembut & kalau rajin buang juga kulit ari yang warna purple2 tu.
2. Basuh sotong & tos hingga kering.  Masak sebentar sotong dengan api sederhana sehingga airnya terbit & sotong berubah warna.  Tutupkan api.  Tos kering.  Keringkan dengan tuala dapur yang bersih sehingga benar2 kering.  Gaulkan sotong dengan tepong jagung sehingga rata.
3. Panaskan sedikit minyak anggaran 6 ~ 7  sudu besar & goreng sotong dalam kuantiti yang sedikit setiap kali menggoreng (masukkan sotong satu persatu & jangan goreng sotong sekali gus! 1 kg sotong = goreng 4 kali!) Goreng sehingga sotong berubah warna & TAK PERLU garing.  Agak2 tepongnya masak dah memadai. Toskan sotong yg digoreng.  Ulangi menggoreng beberapa kali sehingga habis kesemuanya. (waktu menggoreng berhati2 kerana sotong kadang kala meletop! sediakan perisai seperti penutup periuk/penutup pengukus semasa menggoreng.. hehe..
4. Panaskan sedikit minyak dalam kuali yang lain dengan api yang sederhana.  Tumiskan bawang putih, bawang merah, daun kari & cili padi sehingga wangi. Masukkan udang kering cincang & biarkan sekejap.  Masukkan rempah kari & kacau rata.  Sebelum rempah hangus segera masukkan air & kicap cair. Kacau rata.
5. Masukkan sotong kecil yang digoreng tadi & perisakan dengan garam & serbuk perasa secukup rasa. [garam tak perlu banyak sebab kicap cair dah masin!]  Gaul rata & terpulang anda jika suka kering atau berkuah sedikit bolehlah tambah air lagi.  Bila dah secukup rasa bolehlah padamkan api & dihidang segera semasa panas2 dengan nasi putih.  SEDAP!


cuba tengok saiz sotong tu.. ada yang sama besar dengan daun kari! hehe

Selamat mencuba!





14 comments:

Ayu said...

Sedapnya kam heong baby squid ni..
kita pernah try yang ketam punya..memang lah sedap hingga menjilat jari..just tukar main playernya..nak guna udang sotong,semua boleh..
madiha, ish madiha lagi..ratna..kita ambik recipe bihun sup utara tu ya..tapi kita tukarkan ke mee..sedapppp..thanks a million.

Umm Mymoonah said...

Looks so yummy, I love this gravy, very tempting.

Tastes of Home (Jen) said...

Glad you liked this recipe! Great job with the baby sotong :)

Bee said...

kak, rajinnya siang sotong kecik2 tuh, 2 kg lak tuh...tp tak dinafikan sotong kecik2 ni mmg sedap..saya copy resipi ya..nanti leh cuba resipi baru nih..tq..

Ctnaemah said...

kita nak buat versi ayam pulak..hehehe

Zaliedana said...

Assalam kak,wah jenuh nak siang 2kg baby sotong kan kak,nape xsuh kak dini tlg kak,ngee..Kak sotong da lam peti,nnti leh la try resepi nih,tapi rini baru masak jer masak sotong,kena kiv dlu la,huhu..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

AYU: haa.. memang selalunya kamheong crab yg popular kan? kita tau kamheong tu pun masa belek2 suratkhabar cina kat opis ni (member punya) nampak menu kamheong crab terus google tenet cari resepi.. tu yg jumpa kat taste of home tu.. kebetulan pulak guna sotong.. laju jelah buat.. kat rumah memang jarang masak ketam sebab anak2 tak pandai lagi nak mkn sendiri ketam tu.. ibu dia malas nak tolong kopek.. hehe (kejam kan?)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

AYU: opss.. lupa lak pasal resepi bihun tu.. ok kita izinkan.. resepi memang utk dikongsikan.. itupun resepi kazen kita tu.. tq rajin mencuba!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

UMM MYMOONAH: not only looks yummy.. the taste also lovely.. thanks umm!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

TASTE OF HOME (JEN): never thot that u will visit to my humble blog.. hehe.. sorry not report to u about this.. thanks a lot for the yummies recipe that you post in your blog jen.. definitely will 'rummage' your blog again for a nice recipe next time! hehe.. thanks jen!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

BEE: nak buat macamana bee.. dah terpaksa.. cik abang dah beli.. memang kenalah buat.. hehe.. nasib dia beli masa cuti.. so.. takdelah terkejar2 sangat.. kalau time keje memang tak sempatlah.. hehe.. ok bee.. nanti cuba yer..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

CTNAEMAH: hehe.. boleh jer nak buat ayam.. serupa macam sotong oriental dulu jugak.. ramai yg try guna ayam.. pun sedap jugak for sure..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ZALIEDANA: akak ni kan ct... kalau time akak sibuk kat dapur.. akak tak suka anak2 kacau kat dapur tu.. hehe.. dahlah dapur kecik.. ramai2 kat dapur bertambah sempit jadiknya.. baik akak buat sorang2 & kakak dini akak suruh layan adik dia.. hehe..

zura/alwiera said...

nampak sdp la kak...sotong ada lagi kat rumah tu...nanti nak cuba buat la...
tp tekak ni nak mkn daging tumis asam jawa la pulak (tekak org selsema)..itu pun ambik resipi akak...dah banyak kali buat...anak2 pun suka...
tq ye kak... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...