Terima kasih kepada yang sudi follow....

Wednesday, March 30, 2011

Sotong Masak Merah Berempah


Assalamualaikum & selamat tengahari semua...
Hari ni... kita layan menu dinner ajelah ye... lauk yang dah lama giler dimasak.. dah tak ingat bila masak.. bulan lepas atau 2 bulan lepas.. tak berapa pasti... betul2 dah lupa..  ingatkan dah abis pos semua ke blog.. rupanya masih ada yg tertinggal... Masa masak sotong ni kebetulan adik ipar dari Kajang ada datang.. jadi dapatlah dia merasa.. katanya sedap.. siap mintak resepi... pada aku.. biasa2 aje.. hahaha.. dah penat masak agaknya.. tengok orang lain makan laju jer.. sedaplah tu gamaknya.. Oh ya.. kalau nak bagi cantik lagi kuahnya tu.. kenalah guna minyak lebih sikit masa menumis ye.. yg aku punya tu.. nampak macam kurang minyak...

Ok.. jom tengok resepinya..
Sotong Masak Merah Berempah

Bahan2
1 kg sotong ~ dicuci bersih & potong saiz kesukaan
3/4 cawan cili kisar
6 sudu besar rempah kari (MaDiHaA guna rempah kari ayam je..)
3 sudu besar tomato puri
200 ml santan sederhana pekat
garam & aji secukup rasa
sedikit gula
minyak masak untuk menumis (ikut keperluan)

Bahan kisar
15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2.5 cm halia
2 batang serai ~ dihiris nipis & kisar

Rempah tumis
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis (yg kecil.. kalau besar diketuk & ambil separuh je)
1 batang serai ~ diketuk

Cara2 Menyediakan
1. Celur sotong tanpa air sebentar hingga terbir airnya.  Tutupkan api & toskan sotong lalu ketepikan dahulu.
2. Panaskan minyak masak dalam kuali secukupnya untuk menumis.  Masukkan rempah tumis lalu dikacau sehingga terbit aroma.  Masukkan bahan2 kisar & cili kisar lalu tumis sehingga garing & pecah minyak.
3. Sementara itu.. bancuhkan serbuk kari bersama tomato puri sehingga rata lalu dimasukkan dalam kuali.  Kacau lagi hingga terbit minyak.
4.  Masukkan santan, garam, aji & sedikit gula.  Kacau lagi sehingga kuah pekat & pecah minyak.  Akhir sekali masukkan sotong tadi dan kacau rata & biar sekejap hingga sotong masak.  Pastikan secukup rasa & bolehlah ditutupkan api & dihidang dengan nasi putih.


Selamat mencuba!

12 comments:

Chik Mimi said...

manpak sedap sotong tu ratna ,akak ni kalau sotong selalunya masak kuning je sbb yang tu yg laku kat rumah

Nieza said...

wah sedapnya tgk sotong ni kuah pekat tu sedap mkn ngan nasi panas2 tu...maunya bertambah nasi ni..hehe

-Sara- said...

sedappnyaaaa! :)

ijan said...

Saya pun selalu tak jadi kalau nk buat pecah minyak... tp takpelah janji habis kan :)

adarnadzmie said...

thnks akak sudi dtg blog saya.... blog saya biasa jer... blog akak mcm2 ada... pandai akak masak... saya nak try la resepi2 akak tu...

sotong ni memeng membuka selera... terliur nengoknya...

Ayu said...

Assalam madiha,
pasti sedaplah kalau madiha yang masak..
hari tu kita pun masak sotong jenis berempah juga tapi ada letak asam..lauk sotong ni macam2 dah kita gayakan..hehe..buntuuu..

thanks for the wishes tu ya..semuga doa auntie ratna makbul insyaallah.

ady said...

as-salam
sungguh menyelerakan sotong masak merah berempah tu. terliur dibuatnye..

LinRosly said...

Assalamualaikum Madiha

Kak Lin dtg skodeng tgk ada sotong....sedapppnya dah makan lapar balik perut ni...tolonggg!!!

Citarasa Rinduan said...

selamat malam

wah.....nampak menyelerakan sotongmu itu...
kalau layan dgn nasi lemak pagi esok..harus kenyang tak makan nasi tengahari..

senang2 nak minta izin buat versimulah yer.....

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Lama dah teringin nak jenguk dapur akak ni. Tapi lupa je. Izinkan saya berguru dengan akak yea.

K.Nor said...

sedapnyer sutun.. :)

kak ina kl (2) said...

dah tenguk dah cara kamu buat takoyaki tu..
kadang-kadang akak pun mcm kamu..dah lama masak baru nak update kat blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com