Friday, March 11, 2011

Pitaya Panna Cotta



Salam & selamat petang...
Lambat sikit masuk entry hari ni sebab lunch time tadi keluar lunch kat luar dengan sepupu2 ku.  Jarang sangat aku lunch kat luar kecuali kalau ada teman ataupun hubby... Maklum sajalah.. kat ofis ni majoritinya Chinese belaka & mereka lebih suka makan di restoren Cina.  Jadi aku bawak haluan sendirilah... biasanya aku tapau & makan kat ofis sendiri2... sambil makan boleh juga update blog.. hehe...

Hari ni cuma nak update pencuci mulut yang sangat simple  & sedap ni... Dah lama tengok kawan2 yang lain membuatnya.. tapi hati ni tak tergerak lagi nak buat..  Baru-baru ni.. hubby ada beli buah pitaya ataupun dragon fruits sebanyak 3 biji.   Kebetulan pulak  masa keluar makan bersama family & adik-beradik yang datang dari kampong baru-baru ni hubby order jus pitaya... sempat jugak aku rasa sikit.  Sedap pulak!!  Lepas tu.. tiba2 je aku teringat kat buah pitaya yang masih ada dalam peti ais kat rumah  & terfikir lah nak buat panna cotta ni...  Hasilnya.. ternyata memang sedap..! Makan sejuk2 keluar dari petiais.. nyaman je tekak.. anak2 pun suka termasuk yang kecik pun makan jugak walaupun sebelum ni suap buah pitaya yg asli dia takmau.. (kalau buah2 lain dia tak memilih semua suka..)


Oklah tak mau celoteh panjang2 lagi... (erkkk dh panjang dah pun.. hehe).  Kalau ada yg belum cuba.. bolehlah cuba yer.  Kalau rasa2 tak suka buah pitaya/dragon fruit ni.. boleh je ganti ngan buah2 lain seperti resepi asal yang menggunakan mangga.  Buah2 pilihan lain seperti strawberry, kiwi & nenas pun rasanya sesuai.  Resepi ni ku adaptasi dari resepi Mango Panna Cotta yang di ambil dari blog Gert.  Thanks Gert for this recipe... I'm so sorry because I made a slightly changes in this recipe using different fruits instead of mango.. hope you don't mind! I saved this recipe here for my future references.. thanks!


Pitaya Panna Cotta by Gert

Diadaptasi & terjemahan : MaDiHaA a.k.a Ratna

Ingredient:

7 grm gelatin (yg halal) + 3 tbsp air panas
2 ½ cawan susu penuh krim
¼ cawan gula
1 tsp esen vanilla
½  biji buah pitaya
1 sudu kecil gula


1. Campurkan gelatin dengan air panas & biarkan gelatin larut.
2. Campurkan susu & gula ke dalam periuk & masak dengan api perlahan sehingga terbit buih2 di tepi-tepi periuk tersebut.  Kacau sehingga gula larut. Padamkan api.
3. Masukkan esen vanila & gelatin lalu kacau rata sehingga gelatin larut bersama susu.
4. Tuangkan kedalam gelas atau ramekins yang sesuai.  (MaDiHaA dapat 5 gelas) Biarkan sejuk kemudian masukkan ke dalam petiais beberapa jam sehingga ia mengeras.  Jika suka boleh jugak masukkan potongan buah ke dalam susu sebelum disejukkan.  Tetapi kemungkinan warna buah pitaya akan meresap sedikit ke dalam larutan susu. (MaDiHaA tak letak pun).  Kisar buah pitaya dengan 1 sudu kecil gula.  Bila larutan susu dah mengeras.. tuangkan kisaran pitaya & sedia dihidangkan!


Selamat mencuba!

18 comments:

Nur Ede said...

woowww... sedap nyer.. terasa sejuk jew.. tekak nie...akak x pernah buat... nak cuba la pas nie...ada 3 aci x akak satu...hehehe..

Yatie said...

waduh akak, mengoda betullah pitaya panna cotta ni...warnanya pun menarik..tu yg buat terliur jek...

K.Nor said...

cunnyer!!! lama tak buat panna cotta gert ni..

~Norul Mas Hana ~ said...

cantik menarik laa...yummy!!

Ayu said...

cantiknya colour purprle buah ni..
very contrasting putih dgn purple sungguh menyelerakan...ada save kan kat kita 1 tak?..

Nieza said...

wah tergudala kak...saya memang suka dragon fruit ni...tapi sejak dok Finland ni tak jumpa pun buah colour ni.

tun_telani said...

waduh2.. cantik bangat kaler dier.. sungguh terliur..

Zaliedana said...

Assalam kak,sedapnya..bila2 nanti nk try gakla c panna cotta nih..

ICook4Fun said...

oh tak marah. Topping tu you can use any type of fruits. Thanks for trying it out.

LinRosly said...

Assalamualaikum Ratna...Cantik! Sedap! Terliur Tgk...

Bee said...

assalam kak, cantik je kombinasi kalernya tu..rasa sejuk je kat tekak nih..:)

Ogy said...

menarik sunnguh....warna tu buat org berselera nk rasa :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

NUR EDE: memang sedap kak.. segar je masuk tekak.. hehe.. nak satu? dah abis dah kak.. yg tinggal gelas kosong jer.. hehe

YATIE: a'ah kan.. warna pitaya tu mmg menarik.. tp rasanya taklah manis sgt.. sebab tu akak campur gula sikit masa kisar tu.. mmg sedap yatie..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

KAK NOR: cun ye kak? hehe.. kombinasi putih & purple tu buat buat jd cantik kan? aritu sy terliur panna cotta yg kak nor buat.. hehe..

NORUL MAS HANA: mmg yummy norul.. nanti bolehlah cuba yer

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

AYU: cantik kan warna dia... kita pun suka gak.. alamakk! semua dah tinggal gelas kosong jelah ayu.. lambat sgt bagitau.. hehe.. kena wt sendirilah tu.. huhu..

NIEZA: akak pun suka gak.. tp yg warna putih tu kurang sikit.. hehe... takde ye kat sana? hmmm... susah jugak tu kalau2 mengidam..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

TUN TELANI: terliur ke? so apa lagi tunggu... bolehlah cuba ;-)

ZALIEDANA: a'ah mmg sedap ct... sejuk jer masuk tekak.. try buat nnt tauu.. nak guna buat lain pun boleh gakk..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ICOOK4FUN: thanks gert! tak sangka sudi jugak u jengok blog I.. heheh... thanks for the nice recipe...!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

LINROSLY: terliur ke kak? senang je nak buat tu kak.. boleh try nnt... anak2 pun tengah bercuti kan? leh buatkan utk dorang..

BEE: wa'alaikumsalam... a'ah.. memang sejuk je tekak bila makan panna cotta ni.. sebab memang ambil dari peti sejuk.. mkn time panas2 tu mmg syoklahh...

OGY: betul tu ogy... warna mmg memainkan peranan... salah satu daya penarik jugak kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...