Tuesday, April 12, 2011

Kek Pisang Bercoklat


Assalamualaikum & salam sejahtera buat semua...

Ingat pagi tadi sempatlah nak update blog... tp tak sempat juga rupanya... nak buat macamanakan.. kerja mesti diutamakan... ok sekarang dah free sikit bolehlah melayan blog sekejap... Kepada teman2 yang meninggalkan komen di shoutbox ataupun di bawah entry... MaDiHaA mohon maaf banyak2 kerana tak berkesempatan untuk membalas kesemua komen2 kalian kerana kesuntukan masa.  Semoga kawan2 semua tak berkecil hati ye... Walaupun gitu... semua komen2 dari kawan2 telahpun di baca... mana2 yang  bertanyakan soalan yang memerlukan jawapan.. insyaAllah.. MaDiHaA akan reply di blog masing2 jika berkesempatan.

Untuk hari ni... nak kongsikan resepi kek yang sangat sedap ni...  mana tau boleh bagi idea kat suri rumah untuk buat minum petang ni nanti... masih sempat lagi ni.. tapi mesti ada pisanglah ye... hehe.. Kek Pisang Bercoklat resepi kepunyaan Kak Nor yang pertama kali dicuba.  Terliur bila tengok Kak Ayu (Ayu.. kita dah gunakan panggil 'kak' tau.. hehe...) tayang kat blognya.  Dah tu dikhabarkan dia dah banyak kali buat kek tu...  bermakna memang sedap benorlah tu... Kebetulan stok pisang tengah banyak masa tu.. haa.. apa lagi.. teruslah aku bereksperimen... Ternyata memang sedap!! Makan sepotong mau lagi & lagi.. hehehe... Thanks ye Kak Nor dengan idea Kek Pisang Bercoklat ni... gandingan pisang dengan coklat sememangnya sedap! Thanks jugak pada Kak Ayu yang recommend kek ni.  Rasa2 dulu pernah jugak buat kek pisang dengan coklat.. tapi guna coklat serbuk tu.. pun best jugak.. tapi kali ni kek pisang dengan coklat masakan... lagi mantap sebab bila tergigit kat bahagian yang ada coklat cair tu.. hmmm.. begitu yummy sekali!


Oklah.. mintak izin dengan Kak Nor nak letak resepi kat blog saya pulak ye kak... TQ kak...   Maaflah Kak Nor sebab lama sungguh kek ni nak masuk blog.. hehe.. biasalah.. orang lain pakai enjin turbo... saya masih lagi dengan basikal tua.. dahlah badan ni berat.. tu yg kayuh pun slow jer... kekekeke... Oklah.. rasanya dah ramai jugak kengkawan yg mencuba kek ni... selain Kak Ayu, Mas pun dah pernah buat jugak...


Kek Pisang Bercoklat
Resipi : Kak Nor Secubit Garam
Sumber : Ayu Singapore



Bahan2:
250gm mentega
3/4 cawan gula caster
2 cawan tepung naik sendiri
5 biji telur gred A
1 cawan pisang yg dilecek
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila
150gm coklat masakan - diparut menggunakan pengupas kulit ubi kentang atau boleh juga dicincang

Cara: 
Panaskan oven 180C. Griskan loyang dengan mentega dan taburkan tepung.
Ayak tepung. Sekiranya tiada tepung naik sendiri boleh juga diguna tepung gandum biasa dan tambahkan 1 sudu teh baking powder.
Masukkan soda bikarbonat ke dalam pisang yg telah dilecek dan gaul sebati. K.Nor hanya menggunakan 1/2 sudu teh soda bikarbonat supaya kek tidak terasa pahit.
Pukul mentega dan gula hingga kembang.
Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus memukul hingga habis dan sehingga adunan betul2 kembang dan gebu. Masukkan esen vanila dan pisang lecek. Pukul hingga sebati.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis dgn kaedah kaup balik.
Masukkan coklat yg telah diparut dan gaul tapi jgn terlebih gaul nanti coklatnya menjadi hancur.
Masukkan ke dalam loyang dan bakarlah hingga masak, lebih kurang 45 minit.
Kek pisang ini lebih sedap dimakan ketika masih suam2 panas kerana masa tu coklatnya masih lg cair dan bahagian tepi/atas kek agak rangup.




Selamat mencuba!

14 comments:

K.Nor said...

ehhh ok per naik basikal.. boleh excersice dlm masa yg sama kan.. insyaallah sampai tempat yg dituju, badan pun sihat! hihi

mekasih ya ratna sudi try resipi ni.. alhamdulillah.. tak rugi mencuba kan.. :)

Wanieyra said...

pernah buat kek pisang tp resepi ni belum lagi...

kucingorengemok said...

pernah buat kot ni dulu, tapi resepi hilang! yay dah dapat balik! memang sedap :)

Chik Mimi said...

mmg mabeleskan kek ni ...

✿❤ IzanCraft ❤✿ said...

hai...^__^
nanti nak try resepi ni lak...tq..

Nur Ede said...

Waaa sedap tu... ada lagi x nak tumpang minum petang kat dapur madihaa... bolehhh laaaa...

izahdaut said...

kalau ada pisang, skrg jugak nk buat kek ni...
ramai yg kata sedap..
tak sabooo nk try jugak

cik cek said...

Aduh!...sana sini...makanan..perut kak cek nyanyi lagu Keroncong utk madiha ni...nak sikit kek pisang boleh ke...he he

Ayu said...

Wah!!!!!!!!!!!!!!ketawa besar akak tau!!!!!
hahahahah..beh tahan ah..hahah ..madiha eh ratna ni kasi akak naik pangkat ya..haha..kalau jumpa cium tangan tau..haha..tak lah gurau aje tu..
memang sedap kek pisang bercoklat ni..tak rugi mencuba..izah, harus cuba juga tau..
ratna, thanks for the wishes untuk akak tu ya..sibuk2 pun masih luangkan masa pergi keblog akak untuk beri ucapan..

Mamasya said...

Nengok ramai yg dah cuba buat kek pisang ni...terasa nak cuba tp pisang kat rumah mmg laju...beli kejap je licin.tunggu kena beli lebih pisang...
re; tk wish birthday anak2...Ratnapun birthday bulan April...nanti tunggu kek birthday Ratna pula..

Ruziawati Bukhari said...

kak.. dapat sepotong pun jadilah.. hehe..

akak apa khbar? tq rajin singgah ke blog t ye kak.. kiss for alin ye?muah!

RynaHakimi said...

Meleleh ayaq liuq tengok kek tu..laparnyee

Kjee said...

salam. Kjee harap sudi terima ole2 yg tak seberapa dari Kjee di blog Kjee. cara Kjee nak luahkan rasa kasih Kjee kepada semua yang sering singgah di dapurkakjee.com

nOOrsha said...

kek pisang dah memang sedap..
letak ceklat lagi la sedap..
nengok gambo ni lagi x tahan nak menyantap..
rase macam dgn skrin komputer sekali daku nak ngap!~

haha... pantun la plak.. hehe...
nampak sedap btol kek pisang tu kak..
nak sefutung.. heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...