Terima kasih kepada yang sudi follow....

Wednesday, February 16, 2011

Asam Kari Daging


Selamat tengahari & salam Maulidur Rasul...

Macamana dengan cuti sempena maulidur Rasul semalam? Mungkin ada yang ikut berarak dalam mana2 program sambutan Maulidur Rasul kan?  Aku & anak2.. kat rumah je semalam takde keluar ke mana2 pun.  Hubby pulak kena kerja semalam (shift malam) sebab kilangnya dah gunakan cuti semalam untuk tambahan cuti masa Chinese New Year yang lalu... So takde pilihan.. memang kena kerja gaklah.   Aku pun takleh gak nak merayap2 sebab nak kena masak2 gaklah bila cik abang ada kat rumah sebab dia kerja malam. Rindu saat2  nak berarak dan berselawat seperti masa zaman sekolah2 dulu bila tiba hari maulud ni... Terakhir aku ikut berarak masa sekolah agama kakak Dini jemput semua ibu bapa sempena hari sambutan Maulidur Rasul kat sekolah dia beberapa tahun lepas.. Masa tu Haziq baru je umur 2 tahun.. Masa tu memang tengah melasak.. hehe... kalau nak tengok bolehla klik sini yer.

Oklah.. untuk resepi hari ni... aku nak pos resepi yang aku ambil dari blog Mat Gebu.  Mula2 tadi ingat nak pos resepi muffin kukus labu yang aku janjikan dalam n3 yang lepas.  Tapi ada sikit tak puas hati dengan hasil muffin tu.. so.. aku KIV dululah sebab rasa2nya aku nak try buat lagi sekali muffin tu.. hehe..  Jadi.. hari ni.. jamu mata dengan resepi yang sangat marvelous ni yer... kalau dah lauk yg terasa asam2 ni... memanglah aku suka.... menaip ni pun masih dok teringat2 lagi kesedapan lauk ni.. Terima kasih Mat sudi share resepi asam pedas yang agak unik ni yer sebab dalam kuahnya ada sikit campuran rempah kari...  Nak kata rasa kari tak juga.. nak kata asam pedas pulak... ada lain sikit.. apa2pun.. still sedap & tetap menggiurkan... peminat asam pedas.. haruslah mencuba jika nak rasa kelainan asam pedas okey...!




Asam Kari Daging by Mat Gebu
Dirujuk oleh Mamawandiha

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 gram daging batang pinang
1 biji terung biru saiz sederhana [MaDiHaA ganti dengan 3 biji terung bulat]
1 biji tomato, belah 6
1 genggam daun kesom
2 kuntum bunga kantan, belah 2
2 batang serai, dititik
1/2 cawan jus asam jawa
1 1/2 camca besar rempah kari daging [mat guna jenama babas ~ MaDiHaA pun...]
1/2 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya

BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci lengkuas
1/2 inci halia
3/4 inci kunyit hidup
3 biji buah keras
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)

   1. Daging dihiris, cuci dan toskan. Terung dibelah dua, hiris serong dan rendam dalam air bergaram. Rempah kari dibancuh dengan sedikit air, kacau rata. Ketepikan.
   2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga harum dan serai. Masukkan cili kisar dan tumis hingga terbit minyak, tambah pes rempah kari, dan masak hingga rempah garing. Perlahan kan api, masukkan daging dam gaul rata. Biar daging kecut.
   3. Tuang air secukupnya, bila mendidih dan daging lembut, masukkan daun kesom dan bunga kantan. Tuang jus asam jawa, masukkan terung (toskan dahulu). Masak hingga terung lembut. Perasakan dengan garam dan secubit gula. Biar masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. MaDiHaA tambah tomato semasa menghidang sebab kurang gemar tomato yg dimasak. Hidangkan bersama nasi hangat, sambal belacan dan ulam2man..


Selamat menjamu mata...

12 comments:

JaSSNaNi said...

hakakkkkkkkkk))))))))))))))))!!!!!!!
(tengok.. dah kuat sangat nani jerit ni..)
berderau keroncong perut nani nampak menu ni... aduhaiii.. sedappppnye kalau dapat ni ngan nasi panas2 ni.. waduhhh waduhhhh kak.. awat tak ajak nani makan skali smlm? cakapppppp... kakakakak..
jangan terkujat lak ye.. nani tengah lapor ni.. memang dia jadi camni.. penyakit lapor kan.. kakahkahkahkha

izahdaut said...

kak madiha ku cayang... nak sikit asam kari neh..sedapnya kombinasi lauk ni..erkk makan ngan roti canai best tak kak?hehe

re: lo kak pasal mapin labu tu kan, punya la saya duk memcipta ayat kat entry bubur kat bawah ni.pastu bila akak tanya balik, aik apsal lak kan, rupanya tak masuk kot komen saya hari tu..sadisss

ye pasal mapin labu tu kan.. ekceli saya dah dua kali buat pun.alhamdulillah suksess je kak.texture dia lembut mcm apam yang jenis perap lama tu.lembut gebu dan moist..wangi dengan bau labu dan rasa labu.
adunan dia tak pekat cam nak buat cucur labu tu. dan tak cair sangat.sedang2 je.tapi nak letak dlm acuan tu tak cair sampai boleh tuang guna jug, maksud saya kena sudukan lah.eh akak paham ke ni.hehee..
saya memang ikut exactly resepi tu, guna dua2 tepung beras dan gandum.kira masa timbang tu, saya letak gandum 180 pastu letak je tepung beras cukupkan jadi 200gm kan.dan saya guna santan perah yang tak pekat sangat dan tak cair sangat.
satu lagi, dlm resepi suruh kukuskan, ekcely saya dah rebus, jadi amik je la yang dah rebus tu.benyek sikit la kan kalau rebus berbanding kukus.
jadi kalau kejadian muffin labu akak tu padat mungkin sebab apa ek?akak kukus ke rebus labu tu?
atau mungkin lepas ni kena lebihkan sikit santan kot?tapi alhamdulillah lah saya buat kali kedua pun menjadi gebu moist gitu..ke faktor labu kot.
labu yang saya guna tu memang lembik dan benyek sikit kak.sebab saya rebus terrrrlembik..ngeeee..

nanti akak cuba lagi kot.kalau labu tu agak keras lebihkan santa kot..kot la..harap dapat membantu ye kak..saya pun duk muskil gak ni

Naz said...

Mak aiiiihhhh...Panjang lebarnye penerangan guru muffin..Heheheee..
Kak Madiha, nanti kalau jadi bg tau kat blog tau! Naz suka labu tp tak pernah guna utk buat kek or muffin..

Sari Yusa Ibrahim said...

kita pun tak sabar nak berarak, biasanya majikan mmg akan buat smbutan MaulidurRasul tiap2 tahun..

Asam kari daging tu nmpk sedap, msti masam kuahnya tu, kan.

tun_telani said...

Assalamualaikum akak... byknyer makanan yg best =) sy baru berkecimpung dlm blog masakan. xsangka byk lak chef2 blogger ^^
salam perkenalan, ye =)

cikmanggis said...

salam madiha.mesti sedap jika masak ada rasa asam,pedas,rempah dan daging.Tambahan jika daging yg ada lemak lemak sikit.Adoi terliur la kita:)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

JASSNANI: yerrrr naniiii oiii... terkujat akak! hehehe.. akak pun serupa gak nani.. memang tak tahan tengok lauk asam2 nih! tapi yg ni ada kelainan sikit nani sebab ada campuran kari.. tapi still sodap! ko cubalah masak nani... nak jemput mkn pun dah lama abiss.. heeee

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

IZAH: rasanya sedap je nih cicah roti canai atau roti pun best!

pasal muffin labu tu... TQ very much utk penerangannya yer... akak cuba test lagi sekali kalaulah akak mu ini rajin.. hehe....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

NAZ: haha.. tak sangka naz pun berminat ngan muffin labu tu yer? insyaAllah kalaulah akak teringat naz ye.. kadang akak ni pelupa sikit.. nanti akak mesti masukkan punya n3 muffin labu tu.. insyaAllah.. harap2 rajin lah nak cuba lagi sekali.. aritu buat sampai 2 adunan.. tamak haloba.. sekali dia bantat! hamekk ko... padan muka tamak sgt.. hehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

SARI YUSA: alhamdulillah.. syoklah kan ada majlis sambutan maulidur Rasul mcm tu.. akak ni kerja ngan kompeni cina.. takdelah nak sambut benda2 mcm ni...

kuah asam kari tu mmg akak buat masam2 sikit.. barulah kena ngan selera akak... mmg best!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

TUN TELANI: salam perkenalan juga... selamat berblog ye tun.. akak bukan kategori chef lagi tun.. masih dok belajar2 jugak ni.. ilmu masakan ni takkan pernah khatam selagi ada benda baru yg perlu kita cari & cuba... minat memasak yg buat akak buka blog masakan ni.. insyaAllah mudah2an dpt berkongsi ilmu dengan orang lain juga sambil2 mencari ilmu dlm blog kawan2 yg lain pula...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

CIKMANGGIS: lauk2 gini memang feberet saya CM. pakkal ler cik abang kurang minat.. kalau idak... mau tiap2 minggu saya masak lauk2 msm gini.. hehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com