Terima kasih kepada yang sudi follow....

Monday, February 14, 2011

Sup Kanji Ayam


Salam pagi Isnin buat semua... 
Hari ni.. masukkan resepi ringkas ajelah.. just an appetizer merangkap sarapan pagi ahad semalam sebenarnya nih.. hehehe... selain hirup sup macam tu jer.. boleh gak makan dengan garlic bread (terlupa nak ambik gambar).  Aku buat double recipe.. biasalah kat rumah rakyat ramai.. hehe...  Selain tu.. ada gak muffin labu yg ku buat untuk sarapan pagi tu (nanti masuk n3 kemudian).  Sup tu adalah berlebih sikit membawa ke petang.. kebetulan SIL & BIL datang dari Kajang... hidang kat diaorang sekali ngan garlic bread.. katanya sedap.. siap mintak resepi lagi.. ingatkan diaorang tak suka maklumlah makanan pelik2 ni kan.. nasib baik diaorang ni jenis berani mencuba.. hehe...

Actually.. dah bertahun simpan resepi ni.. semalam baru berkesempatan membuatnya.. Ni semua gara2 kat rumah takde stok seaweed.  Terpandang kat seaweed yang ku beli untuk buat okonomiyaki tempohari.. barulah teringatkan resepi ni... Terima kasih Shima sudi berkongsi resepi sup yang ringkas & sedap ni.  Suami akak suka begitu jugak dengan anak2..  Mintak halal ye akak share resepi kat sini.  Shima sekarang dah tak aktif berFP sejak2 ada FB ni.. kalau idak... FP dia salah satu tempat yang aku suka singgah sebab dia punya  food presentation fuhhh!! Mengancam beb!!

Orait.. ni resepinya kalau ada yg berani mencuba... bahan2 isian tu.. kalau nak ganti dengan seafood seperti udang atau crabstick pun boleh... mesti rasanya lagi sedap ala2 'shark fin soup' hehe... lenkali leh buat ujikaji...


















Sup Kanji Ayam by Shima

Dirujuk oleh Mamawandiha


Bahan2
air secukupnyer
1 ketul kiub ayam
1-2 s/b tepung ubi -bancuh dgn air
2 biji putih telur (x payah pukul)
bebola ayam (potong kecil)
sayuran kegemaran e.g carrot, brokoli, etc [MaDiHaA letak carrot & lobak putih parut]
seaweeds - diracik2 halus
serbuk lada sulah
serbuk lada hitam
garam + gula
minyak bijan
bahan tabur: minyak bijan, coriander cincang, bwg goreng

Cara Menyediakan
1. Renehkan air + kiub ayam sampai menggelegak & kiub ayam larut..
2. Masukkan bancuhan tepung ubi sambil sentiasa dikacau rata.. mula2 sup akan kaler putih susu tp lama kelamaan kaler akan jernih & auto pekat...adjust kepekatan ikut suke..kalau terlalu pekat tambah air lagi.
3. Masukkan bebola, seaweeds, lada putih/lada hitam & sayuran serta bhn2 perasa...adjust rasa.
4. Last sekali masukkan telur putih..gaul sampai nampak berjalur2/berurat2 gitew... masukkan minyak bijan skit kacau2 terus tutup api.
5. Dah siap hidang bersama minyak bijan, coriander, seaweed & bwg goreng jika suka.


Selamat mencuba!

15 comments:

Anonymous said...

suka jengah blog masak tyha nih... pagi tadi kakwa makan sop asparagus ngan isi ketam tiruan tuh (apa nama ekk)..resipi hentam..layan jer

JaSSNaNi said...

wahhhhhh.. :) ringkas tapi menyelerakan sungguh... camni nani pun nak rasa gak.. nak juge.. eheheh.. :P

kak.. bila kita leh jumpa kak?

Anonymous said...

Ratna,
Kompom kakwa dah silap org. Tak kisahlah kan bukan org lain sedara tyha jugak.. *senyum melerek*

Sizuka said...

k.madihaa,

sangat sesuai menu hari ni dengan my diet. yay! boleh la dimasukkan dalam list recipe yg boleh dimasak time diet. thank you! :D

Zana_MamaBatrice said...

salam kak madiha
sedapnyer....sesuai kalau makan time demam2 ke minum petang ke nie kan....boleh try nie..thanks kak share resepi

Sari Yusa Ibrahim said...

aik! Ni kalu hirup sup sure tak sedar MIL lalu..

hana said...

wahhh menarik sup nieh! kiter nih ari2 masak sup utk budak2... kadang sampai blur tak tau nak wat sup apa lagik.. hahahahaha... leh la try..

Anna Qawina said...

keret putih ada lg dalam peti, tak sedap sgt nak mkn haritu..hihi..blh gak buat ni kan...bg bdk2 mkn sup....
*ikan baung Cik Somi beli kat pasar malam je..* sedap eh...saya 1st time mkn ikn tu..hehe..biasa somi je yg suka layan ikn2 gitu..

.:nhalilah:. said...

kak madiha ni mmg la suka masak resepi2 baru yg kite tak pernah buat..nampak sedap.. nanti kite terai.. budak2 suka sup..

zarin said...

menarik menarik...espc part putih telur tu..anak saya suka sup telur tp tk mkn egg yolk tu

Treat and Trick said...

Nampak menyelerakan, nanti kak nak cuba. Mutton dan lamb tu dari binatang yg sama cuma yg membezakan umur mereka aje, nak yg tua atau yg muda...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ANYMOUS: terima kasih kak wa sudi jenguk blog saya. betul ye kak akak tersilap orang? tapi kebetulan pulak org yg akak maksudkan tu saya kenal sedara bau2 bacang & sekampong pulak tu.. hehe...

JASSNANI: akak sesaja jer nak layan benda2 baru mcm ni.. tak cuba kita tak tau kan? so.. daripada tertanya2 baik kita cuba sendiri... nak jumpa? kat mana?

SIZUKA: mudah2an sizuka suka ngan rasa bubur kanji tu yer...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ZANA: a'ah... memang sesuai bubur camni bagi orang demam... biasanya org demam suka kan sup2 je kan.. ehhmmm..

SARI YUSA: akak kalau mertua dtg rumah.. tak bolehlah kot masak benda2 pelik camni.. nnt ada yg dia takmo mkn.. hehee...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

HANA: budak2 memang arr suka jenis sup2 je.. anak akak yg dua org yg kecik tu pun belum boleh mkn yg pedas2.. so.. masakan jenis sup2 ler utk dorang..

ANNA QAWINA: bagus gak bg budak2 mkn sup yg campur sayur mcm ni kan? lgipun.. sayuran tu diparut so dorang tak perasa sgt.. anak akak yg kecik tu pulak.. dia mmg takde masalah mkn sayur.. carrot feberet dia lagi!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

NHALILAH: akak sekadar nak mencuba je lilah... tak taulah kalau2 tak kena ngan citarasa orang lain.. tp bagi akak sedap jer.. heeee

ZARIN: samalah ngan anak saya jugak.. kalau goreng telur mata kerbau atau telur direbus.. part kuning mmmg dorang tolak tepi. putih telur dlm sup tu ala2 mcm shark fin soup kan? heee...

TREAT & TRICK: cubalah nnt ye.. mana tau kena ngan selera.. tapi kalau tak sedap jangan mareee.. hehe... thanks utk info lamb & mutton tu yer...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com