Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, February 10, 2011

Roti Poket Tuna


Salam & selamat pagi semua...

Dah breakfast? Tentulah sudah kan? Dah nak masuk ke tengahari pun ha.. hehe... Tapi kalau ada yang belum breakfast.. meh ler brunch dengan Roti Poket Tuna nih yer.. Tapi kena wat sendiri ler... nak pelawa yang ni pun semua dah boliauu... hehe...

Berkenan sangat dengan roti poket ni atau nama sebenar dari empunya resepi iaitu Khairiah dari Resepi.net. gunakan nama Roti Goreng Berinti.   Maaf ye Khairiah sebab saya guna nama Roti Poket sebab tiru nama yang diberi oleh sifu2 yang terlebih dulu mencuba resepi ni sebab rasanya nama Roti Poket lebih glemer & sedap disebut.. hehe.. Ramai dah yang mencuba resepi ni sebenarnya antaranya seperti Mamazieza, MamaFaMi dan Mat Gebu Tiffin Biru (hanya sebahagian yang ku tahu).  Tapi aku je yang terlepas pandang.  Terbaru yang aku baru terperasan mencuba ialah dari Kak Nor Secubit Garam.  Bila 1st time tengok gambar yang Kak Nor tayang.. terus terpikat.. Roti ni aku buat untuk dinner kami hari terakhir sebelum kami pulang ke kampung MIL pada 1hb Februari yang lepas.. Walaupun makan roti ni ajer malam tu.. alhamdulilah.. kenyang adanya sebab ianya sangat seimbang ada roti, tuna & sayuran.  Haa.. sesuai sangatlah untuk orang yang sedang berdiet tu... haha.. Oh ya.. ada yang kompius sapa yang berdiet dalam entry bubur oat aku yang lepas tu rupanya.. Actually.. bukan aku yang berdiet.. tapi.. cik abang yang sedang berdiet sebenarnya walaupun sebenarnya.. saiz wife dia ni yang lebih BESAR.. kikiki... Tapi kira oraitlah.. bila cik abang diet.. secara tak langsung wife dia pun bolehlah ikut juga sikit2...

Ok jom tengok resepi ye.. simple & sangat mudah penyediaannya.. terima kasih Khairiah dengan idea & resepi yang sangat best ni... terima kasih jugak Kak Nor kerana n3 akak yang telah memberi inspirasi untuk saya mencuba...


Roti Poket Tuna by Khariah dari Resipi.net. (resepi asal roti goreng berinti)
Sumber : Kak Nor Secubit Garam

Bahan2:
Roti Gardenia
Serbuk roti
Telur 
Daun salad
Tomato [MaDiHaA tambah]

Bahan2 Inti
Mayonis [MaDiHaA letak 3 ~ 4 sudu besar]
Cream cheese [MaDiHaA tak letak]
Lada sulah / lada hitam [MaDiHaA letak ½ sudu kecil]
Ayam [MaDiHaA gantikan dengan 1 tin tuna dalam air ~ ambil isinya saja)
2 biji scramble egg [MaDiHaA tambah]
Bawang Besar hiris
Cili Benggala potong dadu [suku biji]

Cara2 Menyediakan Roti Poket:
1. Lapiskan dua roti
2. Gelekkan dgn kayu penggelek sampai nipis.. tak der penggelek botol sos pon boleh..
3. Gunakan Acuan bulat (kalau ikut gmbr deme guna tutup thermos, tin pon boleh) utk memotong roti.. [MaDiHaA guna tupperware bulat (bukan tipuware yer.. hehe) yang ngam2 saiz dengan roti ~ kalau tak putus juga roti tu.. boleh gunakan pisau & potong keliling]
4. Celupkan dlm telur kemudian gulingkan dalam serbuk roti n gorengkan hingga kuning keemasan dengan api sederhana. Confirm akan menggelembung.
5. Toskan.


Cara2 Menyediakan Inti:
1. Tumiskan bawang
2. Masukkan cili benggala
3. Masukkan tuna, scrambled egg n lada sulah/lada hitam
4. Masukkan mayonis & Cream cheese [MaDiHaA masukkan mayonis kemudian setelah inti diangkat dari kuali]
5. Kacau2.. rasa.. kalu tak cukup garam tambah lah yer..

Penyudahnya:
1. Potong roti yg telah digoreng kepada dua bahagian dengan menggunakan gunting yang bersih.
2. Letakkan hirisan daun salad & tomato ke dalam poket roti.
3. Masukkan inti yg siap dimasak. Siap untuk dihidangkan sebagai sarapan atau minum petang.


Selamat mencuba!

18 comments:

JaSSNaNi said...

wahhhh kakkkkkkk)))))
sedap nampak.. 1st time dengar roti poket ni.. terus nani terbayangkan doraemon tu kak.. hahaha.. petang2 sabtu nani rajin layan doraemon dgn anak2.. eheh.. :) mama kartun tul kan.. :P

wahhhh cam senang je ye nak wat nye..
kak))) time tekop kan tuperware tu kat roti tu.. kena tekop 2 keping skali ye? and celup dlm telur and serbuk roti and goreng? dia terus kembong ye kak.. lenkali leh panggil roti kemb0ng kan.. ehehe.. nak test gak.. :) tapi kak, anak nani si sakinah dah order kuih keria hari sabtu ni.. ubi pun dah beli.. tinggal tunggu hari sabtu je.. :) nak wat hari ni tak smpt.. esok pun mgkn tidak.. cuti baru leh bertarung kat dapur tu.. kan kan.. :)

LinRosly said...

Assalamualaikum Ratna...

Rajinnya Dia Meroti...Nampak Sedap Dan Menarik....Betul3 Cuti Baru Boleh Bertarung Kat Dapur? Tapi Bertarung Dg Sapa? Hahahaha

Penyulawa aka Mama Ghock said...

wah... sana sini sedang mempopularkan roti poket nih... syok tgk semua kengkawan meriahkan dapur... kita jer malas... tp nak makan... huhuhu..

hana said...

salam kak...
waduhhh semua org duk sibuk roti poket... tak terbuat2 jugak sampai roti yang dibeli abes! hihihi

Diana @ Melley Mey said...

comel nyer roti poket madihaa nie... suka tgk.. cantik

♥LOVE2COOK♥ said...

Sedapnya roti poket kak!!! Can I have some??? ;)

Mr. Mama said...

salam...
sedap mata memandang nengok salad tu.....feberetss salad tu...

K.Nor said...

salam madiha, ooo nama dia roti goreng berinti ya.. tak tau pulak gitu sbb amik resipi kat rumah mamazieza.. apa pun mekasih kpd tuan asal resipi kan.. halalkan ya resipi dan nama yg digunakan.. :)

Nieza said...

assalam kak...sedapnya nengok roti ni kak...bila nk merajinkan diri buat roti ni yer...hehe

cikmanggis said...

wah menu yang sungguh sihat ni.Ceria nampak warna warni..ada hijau ada putih dan merah tomato.Cm suka menu yg simple seperti ini:)

Anonymous said...

tyha...kakwa suker bila tyha usahakan gunakan apa yg ada...tanpa peralatan yg serba mewah dan canggih..teruskan usaha berdiet tu ehh..tapi jgn kering macam awak sebelum kawen ..ahahhaha...suker tyha yg sekarang mantop gebus..

HaSue said...

comel jek kan nama roti poket nih..hehe..
bila laa nak cuba buat nih..makan sebijik mesti dah kenyang kalo time2 berdiet..hihi

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

JASSNANI : hahah.. betul tu.. bila sebut poket.. teringat kat doraemon tu kan? akak pun layan gak katun tu tau.. hehe..
yup betul.. masa tekap roti tu kena lapiskan dua2 sekali.. nnt dia akan bercantuk rapat gitu... kalau ada yg tak rapat.. tekan2 sikit dengan jari biar rapat.. insyallah.. masa goreng dia menggelembong elok & tak terbuka...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

LINROSLY: Wa'alaikum salam kak... ala kak.. roti tu dah siap.. saya tinggal tekap2 jer.. hehe..

PENYULAWA: kita pun takdelah rajin sangat... cuma.. bila dah terpikat sangat ngan masakan kawan2.. tak boleh tidak mesti nak try gak..

HANA: takper hana.. kalau tak sempat buat kat jepang tu... nanti balik M'sia boleh buat... hehe...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

DIANA: kita pun suka tengok sebab warna warni kan?

LOVE: tunggu I buat next round yer.. hehe...

MR. MAMA: samalah dengan saya suka sangat makan salad... disamping cantik sebagai hiasan.. sedap pulak bila dikunyah!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

K.NOR: saya pun nampak tertulis kat blog Mamazieza gitulah namanya... tp saya suka dengan nama roti poket sebab tu sy ikut je nama yg sifu2 gunakan.. harap tuan punya resepi tak kecik hati la... & thanks utk idea yg bernasnya..

NIEZA: Wa'alaikum salam... menu ni sebenarnya takdelah susah sgt... bahan2 pun simple.. ada masa cubalah buat nnt yer nieza..

CIKMANGGIS: betul tu.. memang menu sihat.. ada byk sayuran.. saya pun suka salad..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ANONYMOUS: salam kakwa... maaf kak saya tak sure kak wa ni sapa ye? naper panggil saya TYHA? nickname sy MaDiHaA.. hehe... ke akak tersilap blog..? sy ada gak kenal kawan nama tyha yang keja kat UIA... kira bersaudara bau2 bacang gak ngan dia tu... apa2pun.. t;kasih utk komen yg membina tu ye...

HASUE: a'ah mmg comel namanya tu.. kalau utk org diet.. memang kena terapkan pd minda "aku dah kenyang" walaupun sebenarnya belum kenyang.. hehehe....

Anonymous said...

Alamak...salah ke? betul2 Tyha tuh kat UIA...hikss malunya...anyway... dear sis..salam perkenalan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...