Terima kasih kepada yang sudi follow....

Friday, February 25, 2011

Ayam Lemak Pucuk Ubi

Assalamualaikum & selamat pagi...

Ok ini menu yang dimasak hari sama dengan Sambal Hitam Pahang tu yer... sungguh murah rezeki aku pada hari tu... Dapat belimbing buluh dari Aliza.. dapat jugak pucuk ubi dari Cik Ani pengasuh anakku... agak banyak juga pucuk ubi tu... kalau menggulai sekali memang tak abis.  Apa yang aku buat.. ku gunakan sebahagian pucuk ubi untuk digulai lemak bersama ayam & sebahagian lagi ku celurkan untuk dijadikan ulam untuk keesokkan harinya... Pucuk ubi tu bukannya aku bahagiakan kepada dua bahagian.. tapi... aku buat macam ni ha... Pucuk ubi bahagian yg hijau tua sikit tu ku petik2 utk buat gulai.. (sebab resepi ni pucuk ubi nak kena tumbuk2 bagi lumat...) bahagian atas yg paling muda tu... aku simpan utk dicelur..  sayanglah kan bahagian yang muda2 tu kalau ditumbuk... celur & jadikan ulam lagi sedap betul tak? hehe..   

Oklah.. sebelum tu.. nak ucap terima kasih pada Ayu yang kongsikan resepi Ayam Lemak Pucuk Ubi ni dalam blog beliau.  Resepi asal dari Julnezza@mesra.net.  Terima kasih buat kedua2nya yer.. Gulai lemak ni lain sikit dari gulai lemak cili padi sebab gulai ni menggunakan halia... so rasanya lain sikitlah.. tapi sedap tetap sedap..  Ok macam biasa.. nak mintak izin dengan Julnezza nak letak resepi kat blog saya pulak yer.. t.kasih..

Ayam Lemak Pucuk Ubi
Sumber : julnezza@mesra.net 
Copy & paste from: Ayu Singapore

Bahan2:-
½ ekor ayam (MaDiHaA buang kulitnya)
*2 biji bawang merah
*5 ulas bawang putih } ditumbuk
*1 inci halia
*5 biji cili padi (MaDiHaA lebihkan sikit)
secekak pucuk ubi
2 cawan santan pekat
2 camca minyak
air secukupnya
garam & perasa secukup rasa
sedikit kunyit serbuk (Ayu tambah ~ MaDiHaA pun ikut)
10 biji belimbing buluh (MaDiHaA tambah)

Cara2 menyediakan:-
1. Ayam dipotong ikut suka, dicuci bersih & ketepikan. 
2. Tumbukkan bahan2 bertanda*.  Tumbuk lumat (berasingan) pucuk ubi tadi (ambil daun & pucuk sahaja.. bahagian pelepah yg tua dibuang).  (MaDiHaA tumbuk kasar & separa lumat.
3. Panaskan minyak dalam kuali (MaDiHaA guna periuk), tumis bahan2 cili tumbuk tadi & serbuk kunyit biarkan sampai naik baunya. Masukkan ayam dan pucuk ubi, gaul rata-rata. Lepas itu masukkan air, santan dan garam dan biarkan mendidih sambil2 dikacau sentiasa.  
4. Masaklah sehingga daun pucuk ubi bertukar warna sedikit (hijau gelap).  Masukkan belimbing buluh & kacau2 kejap.  Jika dah secukup rasa bolehlah dimatikan api & dihidang.


Ok... inilah dia salah satu lagi resepi yang menggunakan belimbing buluh tu... 

Selamat mencuba!

14 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

sedap nih!..nanti nk tgk kt belakang ada lg tak pucuk ubi...bila2 leh try!...

Lya Colours said...

sedapnya lemak pucuk ubi. lama dah x makan

Ayu said...

Assalam ratna,
chewah, terbaca kat posting hari tu kat blog nor terengganu..ratna is your real name ya..hehe
tulah, bila tengok recipe ni ada halia kita pun a bit macam was2..tapi letak jugalah sikit aje..hehe..sebab nak tau kelainannya tu..hehe yoler tak pernah rasa pucuk ubi & ayam masak lemak together & gether..hehe..tapi boleh tahan jugalah rasanya pada kita..hehe thanks sudi cuba ya ratna..oh ya kita dah ambil recipe sambal pahang tu..tapi nantilah kena cari belimbing dulu..mesti sedap ni..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

AZATIE SAYANG: sedap tie... ini lauk 2 in 1.. jimat masa utk ibu2 bekerja.. hehe.. tp akak lawan ngan sambal hitam tu... bertambah2 selera dibuatnya..

LYA COLOURS: memang sedap lya.. akak kerap gak mkn pucuk ubi... tp yg tapau dari kedai waktu lunch.. hihiii.. sesekali je masak pucuk ubi..

AYU: Wa'alaikumsalam ayu... ehh.. baru tau ke nama kita ratna? kan ke kat profile ada tulis a.k.a ratna? hehehh.. by the way.. kalau real name yg penuh lagi panjang tau.. tp takpelah.. panggil ratna pun ok...
a'ah.. mmg lain sikit resepi ni kan.. tp ok gak walaupun ada halia... takdelah kita asyik mkn menu masak lemak yg sama je.. sesekali nak jugak kelainan.. thanks ye berkongsi & rajin mencuba.. kita tukang follow.. hehe.. oh ya.. sambal hitam tu highly recommended!! sangat2 sedap..!!

hana said...

ya Allah pucuk ubiiiiiiiii..... sedapnyer kakk!! kiter penah mkn yg campur udang, ayam, babat pong ader gak stail org nogori msk.. tp buat tk penah lah! hihihi

Paty's Kitchen - Cook with passion. said...

Terliurnya......memang sedap ni kena dengan ikan masin langsung tak boleh bangun. Madiha memang pakar masak lomak ya.

LinRosly said...

Assalamualaikum Ratna...


Sedap2 Rasa Mcm Nak Masak Jer....2 dalam 1...lauk dan sayur...

Tie-Ibu wawanisolehah said...

behnya, teringin nok masok tapi org dumoh ni x makan atek kalu lauk pelek2..stakat ikan singgang, gula ayam tu oklah kalu lauk hok pelik sket kita sorang jelah makan

cikmanggis said...

ooohhh meleleh air liur Cm ni.Makanan begini mmg tak lekang dik panas tak lapuk dik ujan hehe.Pucuk ubi tanpa ayam pun dah sedap:)

MULAN said...

ohh dapat ni dgn sambal belacan.. tak pandang kiri kanan dah..

sambal itam tu... feveret..!!

Naz said...

Kak Madiha..
Sedap2X.. Yummy2X.. Makan dgn nasi panas2 best oooo..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

HANA: pucuk ubi ni masak apa pun semua sedapkan hana.. saborlah hana yer.. sikit hari lagi dah boleh mkn pucuk ubi & benda lain puas2... akak doakan semoga perjalanan pulang dipermudahkan ye hana..

PATY'S: ehh! mana ada pakar? biasa2 je kak.. hehe... masak lomak actually yg paling senang kak..

LINROSLY: sebang senanglah kak sy cuba.. try le kak mana tau kena ngan selera akak..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

TIE: hehe.. payoh gok ehh kalu dok reti nak cuba makang lauk pelek2 ni... kena tunggu anok3 besor sket.. kekgi bulehla try masok..

MULAN: betul sesangat tu mulan.. kita pun lawankan ngan sambal belacan gak.. tp versi cmpur telur punya... mmg best! sambal itam tu antara top feberetlah skrg ni.. 1st time rasa terus jatuh cinta.. hehhe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

NAZ: memang sedap naz... even ngan nasi sejuk pun jalan gak.. hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...