Terima kasih kepada yang sudi follow....

Monday, July 23, 2012

Cendol Durian

Assalamualaikum...

Petang2 ni.. sajalah nak kongsikan pemanis mulut yang rasanya amat sesuai sekali dihidangkan untuk berbuka puasa.  Sebenarnya.. entry kali ni hanyalah menggunakan gambar lama yang pernah di update ke Fotopages MaDiHaA tak lama dulu.  Oleh kerana di blog belum pernah update lagi.. jadi hari ni update ke blog pula mana tau kalau2 fotopages tu corrupt ke.... ada juga backupnya kat sini kan.. hee... kira aci lah ye... yang penting tak 'curi' gambar orang lain betul tak?


Kalau kat rumah tu ada lebihan durian yang dah rasa tak tau dah nak buat apa.. atau rasa2 dah jemu nak dimakan saja atau dibuat santan durian & dimakan dengan pulut... sangat-sangat2 di sarankan untuk mencuba resepi ni.  Alhamdulillah.. hidang dengan cendol macam ni tak begitu muak untuk dimakan berbanding bila dihidang dengan pulut.. Cuma cara menyediakan tu ada sedikit kelainannya.  Air gula merah atau gula melaka tu jangan dicampurkan terus ye.. Jom kita lihat resepinya... Sebelum tu terima kasih  buat Kak Sha yang berkongsi idea ini... terkenang2 lagi kesedapannya.. insyaAllah kalau ada durian nanti boleh dibuat lagi..

Cendol Durian
Resepi : Kak Sha

Bahan2 Untuk Cendol Durian

Kuah santan durian (lihat resepi dibawah)
Cendol (beli aje senang )
Air gula merah/gula melaka (1 cwn gula merah/ 1 ketul besar gula melaka + ½ cawan air. Dimasak & tapis)
Ais kiub (jika suka)

Cara Menyediakan Cendol Durian
1. Sendukkan kuah santan durian ke dalam mangkuk.
2. Sudukan cendol. Tuangkan air gula merah secukup manis & sedia dinikmati.
(Jika suka cendol berais nikmati semasa kuah durian sejuk sedikit & masukkan ais kiub semasa menghidang) 


Resepi Santan Durian
 Bahan2
1 biji durian ~ ambil ulasnya
1 biji kelapa diambil santan sederhana pekat
1 helai daun pandan ~ cuci & simpul
secubit garam

Cara2 menyediakan
1. Campurkan ulas durian bersama santan, daun pandan & secubit garam.
2. Masak hingga agak2 pekat dan tutupkan api.
3. Hidang bersama cendol & air gula merah.


Selamat mencuba!

10 comments:

Asyifa Mustaffa said...

sabar2...! sabar separuh dari iman.....hehehe...

x leh tgk gamba akak lama2.....:P

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedapnya cendol durian... boleh buat petang ni sebab kuah santan durian ada lagi... yummy... oooohh puasa da :D

Mamasya said...

Slmt berpuasa buat Ratna sekeluarga. cendol durian....sedap ni buat berbuka...nyaman nya tekak....

Qasey Honey said...

ohhhhh bersabar la hati..perut jugak...hahaha...waduhhh kak bikin tliur dbuatnye...sedapnye buka nti kalau dpt mrasa gak...cuti nti la nk try jugak...

caramello said...

akak...mimpi malam kalau tak buat berbuka nih..ada durian dari kampung semalam boleh try.

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Yummy dessert...truly refreshing. Selamat Berpuasa buat akak sekeluarga ye :)

nOOrsha said...

salam kak madihaa..mewahnye cendol ade doyan..sodap mkn sejuk2 ni..:)

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum kak Madiha..

Firstly selamat berpuasa ye kak.. Naz jarang2 dpt update blog dan ngadap lappy ni..hahaha..bnyk urussan dan kekadang tu bila dah lama tak mengupdate, kemalasan pun mula bersarang dlm diri..hihihiiii..

Waaaa...baru 2-3 hari lepas mak bagi tau pasal cendol durian yg sedap dan murah kat kampung. Akak lak tayang kat sini.. Terliur Naz..

Kak, ayam masak kicap akak tu, sama cam cara Naz buat.. Mesti ada kentang dlm tu..Anak2 suka kentang.. So kemestian lauk-pauk yg boleh boh kentang, ada kentangnya..heheheee...

norhidana said...

meleleh nengok

Gee® said...

Ermmmm....tergoda tengok cendol tu... semlm gee buat agar2 cendol... sedappppp

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...