Friday, July 13, 2012

Lemak Putih Podak Jagung

Assalamualaikum....

Salam sejahtera & salam Jumaat buat semua.. Semoga kalian semua berada dalam peliharaanNya sentiasa...  amin...

Pagi ni sekadar nak masukkan resepi sayur yang paling mudah nak dibuat... masak pun dah lama ni... sebenarnya hari2 pun masak sayur tapi kadang tu malas sangat nak ambik gambar sebab resepi biasa2 je... Kali ni rajin lak nak snap gambar.. layan jelah ye.......... takperlah ni resepi untuk rujukan anak2 atau adik2 yang baru nak berjinak2 di dapur.. heeee.... senang2 nanti MaDiHaA update lagi resepi yang lain pulak yer....


Lemak Putih Podak Jagung

Bahan2
3-4 peket podak jagung/ jagung muda
3 cawan santan sederhana pekat
1 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
1 biji cili merah
sejemput udang kering/ikan bilis kopek
1/2 kiub ikan bilis
garam secukup rasa

Cara menyediakan
1. Podak jagung dibersihkan & tinggalkan hanya sehelai dua bahagian kulit yang lembut. Hiris ikut kesesuaian, cuci & tos.
2. Bawang besar & bawang putih di mayang. Cili merah dipotong dua.
3. Jerang santan bersama semua bahan2 & biarkan hingga mendidih sambil sentiasa dikacau supaya santan tak membuak.  (garam jangan letak banyak sangat sebab dah guna kiub bilis)
4. Bila podak jagung dah empuk & kuah secukup rasa bolehlah dimatikan api & hidang. 

Jumpa lagi..

9 comments:

Munnafendy said...

oo namanya podak jagung ke...selalu panggil pucuk jagung :)

norhidana said...

ni 1st time dgr nama dia podak jagung heheheh

Qhaifa Nur said...

unik namanya...kita panggil putik jagung..

Zaliedana said...

owh akak panggil podak jagung eks,sy lak pnggil putik jagung,klo kat kg sy lagi lawak panggil ketiak jagung,adoiii jagung pun da ketiak,hehe..sdp msk simple2 gini kak,da pula ikn kering n sambal belacan kan,mmg marbeles ler..

Norzie hany said...

Sedap ni makan dgn nasi panas2.Lagi best kalau ada ikan masin dan sambal belacan.

cikmanggis said...

sedap ni madiha..jika ada budu dan ikan goreng.Orang kg Cm panggil Ketiak Jagung hehe

rahel said...

Memang sedap ni..digandingkan dengan ikan masin...

Ct Lalola said...

he3... dah lame x dgr PODAK jagung, org Phg mcm Ct pon panggil same mcm tu gak.... Sedap mkn sayur nih....

ima said...

Sedap

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...