Tuesday, July 17, 2012

Blueberry Muffin


Assalamualaikum....

Dah bersarapan semua?  Atau masih ada yang sedang berpuasa ganti?  Harap dapat menghabiskan puasa ganti anda sebelum tibanya Ramadhan nanti ye..  MaDiHaA tahun ini tidak 'berhutang'... hehe... lega sebab tak perlu ganti puasa...  Bagi yang tidak berpuasa tentu waktu2 macam ni dah sudah bersarapan kan?  Kalau ada yang belum jom sarapan  dengan Muffin Blueberry yang sedap ni... Peminat2 muffin tentu suka....




Resepi asalnya MaDiHaA jumpa di Fotopages MamaFaMi beberapa tahun lalu.. & mama pula katanya ambil dari BlueKey Self-Raising Flour phamplet & pernah dulu MaDiHaA pos ke Fotopages Ku beberapa tahun yang lalu... owhh.. tahun 2007.. dah 5 tahun rupanya.. hehe.. Thanks mama share resepi ni dengan kami... mintak izin sekali lagi letak resepi di blog pula...




Muffin Bluberry
Resepi : BlueKey Self-Raising Flour phamplet 
Sumber : MamaFaMi & MaDiHaA

Bahan-bahan :

300g tepung naik sendiri
150 g (2/3 cawan) gula kaster (MaDiHAa guna 140 g)
15g (2 sudu besar) susu tepung
120g (1/2 cawan) mentega/majerin (MaDiHaA campur kedua2nya)
30g (5 sudu besar) madu – MaDiHa Kurangkan jd 2 sudu besar sahaja
90g (2) telur
165g (3/4 cawan) air
3g (1/2 sudu kecil) esen vanilla
* Mama tambahkan sedikit blueberry emulco – MaDiHaA tak bubuh

90g Blueberry filling atau secukupnya

gambar ni baru ambil dari ofis @2.40 pm

Kaedah penyediaan :

1. Panaskan ketuhar kepada 180 C (350 F)
2. Pukul gula, susu tepung, mentega/majerin dan madu hingga kembang.
3. Masukkan telur satu persatu.
4. Ayakkan tepung naik sendiri ke dalam adunan, silih berganti dengan air.
5. Sudukan satu sudu besar bancuhan ke dalam mangkuk muffin. Letakkan sedikit filling di tengah dan tutupkan dengan satu sudu besar adunan. Bancuhan haruslah separuh dari mangkuk muffin tersebut. (MaDiHaA letak 2/3 ketinggian muffin cup kemudian paipkan sedikit blueberry filling di atasnya)
6. Bakar selama 20 hingga 25 minit atau sehingga masak. 


Selamat mencuba!

13 comments:

Nuwairani Ismail said...

apabila tengok resepi kak madiha ni baru kite perasan,blueberry filling di rumah ni macam dah setengah tahun lebih tak habis2 lagi...boormark dulu la resepi..

liemaopurut a.k.a ana said...

waaaaa....blueberry filing yang kat atas muffin tu sangat cekci....memang nak cuba buat nih...

nOOrsha said...

salam k madihaa...sedapnye muffinn...pos la ke pd seketui./.hheheehe

hana said...

ngendap jap kat sini... jgn bgtau bos kita tau kak.. diam diam... kekekekeke.... nak muffin seketui! nmpk sodappppp.. masuk list lah!

Munnafendy said...

dpt jilat blueberry tu sedap...huhu

Liza said...

perggghhh, ni kompem mak budak pun suka ni, dgn rasa masam manis blueberry filling tu....fuhhhh

ibundo said...

madiha, mintak seketui..

Qhaifa Nur said...

hajat belum kesampaian nak mufin memafin nih......
sedapnya.......

nanie said...

waaaa!!!! memang nampak mengiurkan nih...gerenti sedap!!!!

Mama Gee said...

g br bancuh tongkat ali ginseng ni..makan dgn muffin pun sodapp ni kak...adesss

MamaFaMi said...

Salaam Ratna... mama pun dah lupa ma pernah buat. Hehehe... Cuaca dingin cam ni, kalau dapat 2 ketul ni, pas tu bancuh nescafe... habis makan dan minum... belayar terus... ahahahaha

Ayu said...

Assalam ratna,
memang nampak sedap muffin ni ada filling dia tu ah..
akak kalau tak silap dulu ada buat blueberry mufin tapi recipe lain lah..itu gunakan fresh blueberry ..yang ratna punya ni pun nampak sedap sangat..

zila norazila said...

akk sedapnya..x pernah buat lg mufin camne..ank2 mesti suka nie:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...