Terima kasih kepada yang sudi follow....

Tuesday, January 8, 2013

Bagels

Assalamualaimum & salam sejahtera buat semua...

Pernah makan Bagels? MaDiHaA sebelum ni tak pernah tengok pun Bagels ni sehinggalah ternampak di laman web omputeh satu ketika dulu.  Teringin pulak nak mencubanya.. nak juga merasa maklumlah kalau harap nak beli je memang payah sikitlah sebab MaDiHaA bukan jenis kaki ukur pasaraya atau shopping complex... hehe.. Mid Valley tu walaupun tak jauh mana dari rumah.. boleh kira dengan jari berapa kali pegi sana sejak di buka.. macam tulah juga dengan Sunway Piramid yang boleh dikatakan 'sejengkal' je dengan rumah pun hanya beberapa kali je pegi.. Jadi kalau rasa teringin nak makan sesuatu yang pelik2 tu.. cuba2 jelah buat sendiri.. hehe.. ehh! tapi Bagels ni ada ke orang jual ye? hehehe... Kalau Pretzel & Croisant tu memang ada la jugak nampak.. hehe..

























Jadi ke idok... tak tau lah... tapi rupa dia yang jumpa kat internet pun memang huduh.. hehehe..

Oklah.. dah dua, tiga hari hidang dengan makanan yang lemak2 & berminyak kan.. so hari ni kita makan sarapan sihat ataupun ala2 untuk orang diet ni pulak ye...  Betul tau.. kalau sapa2 yg tengah diet tu memang elok ler makan bagel ni.. sebenarnya ada byk resepi bagel yg aku jumpa dari internet.. tp aku berkenan bagel yang ada oats... tu pasal aku kata sesuai utk orang yg sedang berdiet..

Bagel ni pd aku.. rasanya takde apa yg menarik pon.. kekekeek.. saja jer nak mencuba.. tak cuba tak tau.. Anak2 tak makan sangat pun.. cuma Dini jer cubit sikit masa baru lepas masak (ehh.. dah tentu masa buat ni Dini ada kat rumah sebab masa buat ni pun dah lama bebenor.. hehe).. Haziq langsung taknak.. takot agaknya nampak ada poppy seed tu.. hubby pulak aku memang tak offer pun.. kekeke.. sebab aku tau dia mesti tak suka punya.. so yang mengabihkannya akulah..hehe.. dok ulang sebagai sarapan cicah ngan neslo.. tapi.. memang bagus tau bagel tu sebab takde campuran minyak.. kalau ada pun sangatttttlah sikit.... mengenyangkan & kaya fiber (dari oats)... 

Jom ku kongsikan resepinya kat sini.  Resepi yang dah lama dicuba.  Mohon maaflah ye sebab MaDiHaA TERpaksa selang selikan dengan gambar2 lama (yang belum pernah update ke ke blog ni) disebabkan MaDiHaA kekurangan stok gambar2 atau eksperimen terbaru kerana kamera/handphone MaDiHaA dah rosak.  Memang dah lama dah 'tenat' hehe..  Belum sempat dibeli yang baru.. jadi bila bereksperimen tak dapat nak difotokan.  Jadi sementara ada gambar2 terbaru... MaDiHaA kongsikan dulu atau letak gilir2 gambar2 eksperimen yang lama2 ye.. Ok jom tengok resepi...

 
HOMEMADE BAGELS
(MaDiHaA buat setengah resepi saja.. dpt 6 ketul )  
Source : cooksrecipes.com & MaDiHaA

Ingredient :
3 tablespoons granulated sugar
2 (1/4-ounce) packages active dry yeast or 5 teaspoons
2 teaspoons salt
1 cup all-purpose or bread flour
1 cup quick-cooking oats, finely ground (use blender or food processor)
1 1/2 cups warm water
2 1/2 cups all-purpose or bread flour
1 large egg, beaten

Method: 



Combine sugar, yeast, salt, first addition of flour and oatmeal in a large bowl.
Add warm water (105° to 115°F); mix with an electric mixer on low speed until blended. Mix on high speed for 3 minutes, scraping bowl often.
Gradually add remaining flour to make a stiff dough. Knead on a floured surface for 10 minutes or until smooth and elastic. Shape into a ball; place in a greased bowl, turning once to coat the top. Cover and let rise in a warm place for 1 hour or until doubled in bulk.
Punch down; rest dough for 15 minutes. Divide into about 12 portions; shape into 2-inch balls. Cut a hole through center of each using a hole cutter or pierce each using the handle of a wooden spoon to form rings. Place rings onto a baking sheet; allow to rise for about 30 minutes. Preheat oven to 375°F. Line a baking sheet with parchment paper and set aside.
Meanwhile, bring a large kettle of water to a boil. Simmer bagels, two or three at a time, for about 2 minutes on each side. With slotted spoon, remove from boiling water; place on prepared baking sheet; brush with beaten egg*. Repeat with remaining bagels; bake for 25 to 30 minutes at 375°F or until golden brown. Cool on wire rack.
Makes 12 bagels.

*At this point, if using toppings, sprinkle them over bagels. Poppy seeds, sesame seeds or coarse kosher salt are some of the more traditional toppings, but oatmeal, garlic or onion flakes or crushed red pepper are not unheard of.




 Selamat mencuba!

15 comments:

hitomi lavender said...

Macam donut rupanya bagel ni ek...nnti leh try...:)

Nooriah Abdullah said...

betul tu cakap hitomi mcm donut kan sebab di goreng jugak,kalau kita panggang je ok tak Madihaa heee sje nak try insyaallah nnt akak pun nak try jugak..

Rohah said...

sedap nmpaknya, cam adunan roti dan donut ye..

norhidana miswan said...

ohoooo ni lah rupe bagel yek, selalu nengok kt rancangan omputih je, dana blh tgk jelah... sedangkan donut pun tak reti bt ini kan pulak bagel hehehe

marinahunny said...

Kak madiha, akak try la buat choux paste. Aritu tgk dlm bake with anna olson tu tp x smpat nk salin. Teringin nk makaannnnn.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

memang rupa mcm donut tp ia tidak bergoreng... & rasa pun tak sama mcm donut.. bagels ni agak padat sikit :-)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

hehe.. kak Nooriah.. bagels ni tak digoreng kak.. dia kena 'rebus' dulu sekejap pastu letak atas baking tray kemudian dibakar... cer baca resepi betul ;-)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

sedaplah juga.. tp agak padat sikit tak sama mcm donut.. sesuai juga dibuat sandwich.. tp kalau nak buat sandwich jangn buat lubang besar sgt.. hihi..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

haishh.. kalau nak buat boleh aje dana.. tp kena study resepi betul2 ler.. bagels ni tak digoreng tau.. yg dlm periuk mengelegak tu bukan minyak tp air panas.. hehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...
This comment has been removed by the author.
MaDiHaA a.k.a Ratna said...

adussshhh marinahubby.. bake with anna olson? astro ye? rumah akak astro pun takde dik... hehehe.. tak dapek nak tolong. tapi tak silap akak choux paste tu sama je dengan cara buat cream puff kan? resepi ada dah akak letak dlm blog ni.. nanti search nama creampuff ye...

wawa syaida said...

macam donut kan sekali tengok....nampak mmg sedap! sebab nampak macam soft2 gebu2

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Walaupun dapat enam ketul kak ratna tapi besar kejadiannya... boleh kenyang makan satu bagel ni :D

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

ni mesti kalau tak bagitahu kita ingat donut, hehe

marinahunny said...

oo patut lah tp dia goreng ek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com