Terima kasih kepada yang sudi follow....

Friday, January 11, 2013

Makaroni Gratin Telur Rebus



Assalamualaikum & salam sejahtera....


Okey berkongsi resepi pulak.  Ini antara gambar yang sempat diselamatkan sebelum handphone ku rosak tempohari.  Dimasak semasa kakak Dini masih bersama kami.  Kali ni Macaroni Gratin Telur Rebus pulak.. hihi... lagi2 menu menggemukkan... haishhh!  Tapi sedap you all! Rugilah kalau tak makan bila menu dah di depan mata kan....

Thanks to my cyber friend Kak Mar atau lebih mesra dengan panggilan Kak Meen.. hehe... teman mohon copy resepinya kat sini yer... t.kasih... Resepi kali ni tak sama ye dengan penyediakan Makaroni Gratin yang dibuat sebelumnya tu... kalau ikut tekak MaDiHaA dua2 pun sedap tapi yang ini lebih sodap! hehe..

 
Macaroni Gratin Telur Rebus 


Sumber : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
250 gm macaroni ~ rebus sehingga lembut (*RALAT* telah diedit ke 250gm & bukan 500gm ye...)
3 biji telur ~rebus, kopek dan belah 4 (MaDiHaA guna 4 biji)
1 labu bawang besar _ potong dadu
1 biji carrot - sagat (takde stok.. MaDiHaA letak cendawan butang tin)
Udang sederana besar (kalo x der pun x per - MaDiHaA ganti dgn 1 bungkus filamen ketam)
Serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Sedikit myk utk menumis.

Cara menyediakan

Panaskan myk..& tumis bawang sehinggan layu. Masukkan carrot & seafood ... kacau hingga sebati. Masukkan lada hitam n garam.  Akhir sekali, masukkan macaroni & gaul rata.  Ketepikan sebentar.


Bahan sos putih
1 tin Sos prego cream & cheese (tin kuning) ~ MaDiHaA guna sos prego cheese & herb
Sedikit mix herb..kalo ada (MaDiHaA letak 1/2 sudu kecil)
3 ulas bawang putih
sedikit air
Myk utk menumis

Cara menyediakan sos putih

1. Panaskan myk..tumis bwg putih hingga wangi.  Masukkan sos prego & sedikit air.  Masak hingga mendidih & taburkan mix herb.  Tutup api

Bahan tambahan

Mozarella cheese secukupnya



Penyudahnya
1. Panaskan oven & masukkan separuh dr macaroni kedlm kaserol tahan bakar.   Curah separuh sos putih.  Aturkan belahan telur rebus.  Tabur sedikit mozarella cheese.
2. Masukkan baki macaroni & curah baki sos putih.  Tabur mozarella cheese.. byk2 lg sedap!  Bakar 20 min.. 150degreeC


Selamat mencuba!

10 comments:

JaSSNaNi said...

assalamualaikum kak... nakkkkkkkkkkkkk!!!!!!!!!!!!!!
tapi dalam pantang tak leh makan telo.. tunggu sampai abis pantang.. akak meh antor sedulang kat umah ye.. hehehehe.. :P :P :P lawak je.. :P :P :P

>>> resepi kak jasmeen mmg sedap.. terbaekkk!!

kak ina kl said...

salam ziarah

kebetulan petang ni nak buat..alhamdulliah ada resepi makaroni ni..terima kasih yer madiha

Ayu said...

assalam ratna,
memang dah aim nak buat yang ni..tapi belum beli sos nya tu..tengok aje dah tahu sedap ni..eee tak sabar nak mencuba..waduh tengok cheesenya yang tak boleh tahan...nakkkkkk

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Aduhhhh sedapnya tengok... sama meleleh air liur saya dengan cheese tu kak ratna... :D

Marsita yahya said...

cis! sedapnyer!

Hafizah Mohamad said...

Allah...kak sedapnya cis tu...bertali2... huhuhu...dah la tgh berdiet ni...menggugat betul la N3 akak nih....dapnyer...=)

rahel said...

Waaaa....tergoda tengok mozzarella cheese tu...byknyer....nak jugak..

ogyep yummy mellow said...

Salam.. Wah!!.. Macam2 ada.. Very d tempting tu makaroninya..

mama sara nur said...

yg kak meen bawa masa gathering tu ye, sempat jg sy makan sikit memang sedap..sblm ni memang sy tak penah makan walaupun ada dpn mata he he pelik sikit sy ni

norhidana miswan said...

dana nih kalu cube mende2 yg msk gini menjd tp kalu bt yg manis2 mcm kek musti fail ahak2... nnti nk try lah kak... terliur lak... kadang tu bosan asik mkn nasi je time mlm...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...