Terima kasih kepada yang sudi follow....

Tuesday, January 22, 2013

Kek Coklat Batik Meri



Assalamualaikum & salam sejahtera...


Dah lama sebenarnya tak buat kek batik.  Bila anak dara kat asrama tu buat permintaan nak kek batik.. maka teringatlah kat resepi Kek Coklat Batik Meri yang pernah MaDiHaA buat dulu resepi pemberian adik ipar ku Rohaida atau Ida di Kajang tu.  Bagi citarasa MaDiHaA resepi ni antara resepi yang paling sedap di tekakku. Bila gigit tu terasa lunak coklat yang menyaluti biskut meri yang dah lemau tu.  Memang betul2 menepati citarasa sebab MaDiHaA kurang gemar kek batik versi biskut yang masih rangup.  Bila makan kek batik versi biskut yang dah lembut ni terasa seolah2 kita sedang  menikmati sepotong kek coklat.  Tak teringat pun kat biskut meri yang ada kat dalam tu.. hehehe...  Lagipun.. salutan coklat pada biskut ni pun sangat sedap rasanya.  Memang tak jemu untuk dinikmati.  Apa2pun semuanya bergantung pada citarasa masing2...  Jika nak merasai keenakkan Kek Coklat Batik Meri yang lembut & penuh rasa coklat... bolehlah cuba resepi ni.  Kuantiti dapat pun banyak.. memang sesuai kalau nak buat untuk jamuan & sebagainya.  Bawa ke asrama kakak Dini baru2 ni pun... sekejap je licin.  hehehe...

Terima kasih Ida berkongsi resepi ni ye... Kak ngah mohon izin berkongsi resepi kat blog kak ngah ni tau... dulu pun dah pernah kongsi di fotopages kat SINI.

Resepi ni taklah begitu melekit atau cair balik walau dah dikeluarkan lama dari peti sejuk. Sesuai jika nak bawak bekal berkelah atau apa2 saja aktiviti luar.
  

KEK COKLAT BATIK MERI

Resepi : Rohaida Wan Mohd Nor (my SIL)




Bahan2
8 biji telur gred A
½ tin susu pekat manis (MaDiHaA guna 1/3 tin saja)
1 ½ cawan milo
1 ketul butter (250 gm)
1 bar coklat masakan (250 gm) ~ dipotong kecil2
1 bungkus biskut meri original (dipatah dua)

CARA

1) Pukul telur hingga kembang. Masukkan susu pekat & milo dan pukul lagi hingga rata.
2) Panaskan butter dalam kuali yang agak besar dgn api yg perlahan. Bila cair masukkan coklat masakan yang dipotong kecil. Kacau hingga coklat mencair.
3) Kemudian masukkan bancuhan telur dan dikacau rata dengan api yang sederhana.  Sentiasa kacau (jangan berhenti) menggunakan whisker sehingga agak pekat.  Segera perlahankan api bila agak pekat.
4) Akhir sekali masukkan biskut meri yang siap dipatahkan dua. Gaul rata dengan cepat menggunakan sudip sehingga betul2 pekat dan bersalut.  Segera
masukkan dlm loyang bersaiz 10" x 10".  Ratakan & tekan biar padat.

5) Bila sejuk masukkan ke dlm peti sejuk beberapa jam atau semalaman. Bila sudah keras, keluarkan loyang.  Alas permukaan kuih dengan plastik bersih. Dengan menggunakan alat penekan kuih lapis.. tekan2 permukaan kuih supaya mendapat permukaan yang licin & cantik.  Kemudian bolehlah dipotong ikut saiz yg disukai.


Selamat mencuba!

19 comments:

Gee® said...

Anak2 kalau balik cuti memang request kek ini... sedap kan...!?

norhidana miswan said...

dana tak penah lg try bt kek batik ngn telur, cara bt nyer cam senagn je... ada masa nnti boleh la try... bestnyer

tun_telani said...

sedapnyer.. kek batik versi mewah ni kak.. 8 bijik telur tuu... tun pun dh lama betul x makan kek batik, biasa main campak2 je dlm periuk. hihi

Nooriah Abdullah said...

sedapnya kek batik akak pun nak kena tunggu permintaan anak2 baru nak buat, meri pun dah standbye ni boleh lah buat, biasa nya buat campur milo je ni ada coklat mesti lebih sedap ni

Qhaifa Nur said...

jika ada telur sure hubby tak makan..
letak milo sedapnya rasa...kalau boleh nak letak lebih he..he..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Qhaifa Nur... telur tak terasa langsung dik.. sedapp..

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

satu2nya kek yang tak pernah saya buat...

asmah yusof said...

Anak2 asz mmg suka sgt kek nie kak...kalau buat mmg asyik berulang bukak fridge :))

ina ku said...

saya kalau buat kek batik tak de telur, ok tp yg ada telur tak menjadi la pulak. kena cuba lagi la tu..heheh...yg ada telur ni rasa lagi sedapppp kan..

Kak Jie Jie said...

Na, akak biasa buat tk taruk milo tp coklat powder. Lagi sedap Na..bertambah2 rasa coklatnya...

Kak Jie Jie said...

Na, akak biasa buat tk taruk milo tp coklat powder. Lagi sedap Na..bertambah2 rasa coklatnya...

Asyifa Mustaffa said...

Lama dah x buat kek batik ni....mmg sedap la sngt...
Teringin plak rasanya kak...nak buat maleh....huhuhu....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

Kak Jie Jie.. reepi yg ni memang tak gunakan serbuk coklat sebab dah ada coklat masakan tu... memang kaya rasa coklat kak resepi ni.. highly recomemded.. hehe.. nnt na cuba resepi akak pulak yer.. boleh cut cost kalau tak guna milo.. hehe..

Azueriena Norash said...

sedappnyer kek batik nie...azue pun dah lama x buat...kalau azue suker yg resepi yg rangup2 tu...dier versi biskut kott...hehhe

Mamasya said...

Aslmkum Ratna
kak Dini request kek batik....pasti suka dpt kek yg dihajati. kek batik anak2 suka tp dah lama tak buat..kat Cairo ni biskut Marie ada tp jual dlm peket kecil...tak mcm kat Msia...

Yatie said...

Assalamualaikum K.Madihah,
sedap tngk kek batik ni, leh cuba resepi ni pulaklah sbb guna coklat masakan..mesti lagi sedapkan....

zila norazila said...

Resepi nie lain kn kak..leh simpan resepi akk nie..nnt nk cuba jgk.tp ank zila kurh suka..mk dia jewlh yg kasi perabih nnt..he hee

Rohah said...

dah lama tak buat..pernah juga buat yg versi ada telur,tapi zaman tu tak ada blog n fb lagi..

MamaFaMi said...

Banyak juga guna telur ye. Mama tak pernah buat kek batik ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com