Terima kasih kepada yang sudi follow....

Monday, January 7, 2013

Bebola Keledek Goreng / Fried Sweet Potato Ball



Assalamualaikum & salam sejahtera...


Sarapan apa pagi ini?  Kalau belum sarapan jom MaDiHaA hidangkan dengan Bebola Keledek Goreng ni.. Rasanya manis2 buah, lemak2 & kenyal2 gitu. Memang sedap dinikmati bersama minuman kegemaran masing2 tak kira untuk sarapan pagi maupun minum petang kedua2nya pun sesuai.

Sebenarnya dah lama MaDiHaA teringin nak membuatnya sejak ternampak kawan ofis (chinese lady) pernah membelinya di satu gerai aso tu.  Tak pernah merasa jadi tak tau nak mengagak samada bebola keledek tu menggunakan tepong gandum atau tepong pulut.  Jadi akhirnya keinginan untuk membuatnya tertunda2 sehinggalah satu hari tu ternampak Gert berkongsi di blog beliau.  Terus ku salin resepi sebab kebetulan memang ada stok keledek kat rumah jadi projek tak boleh ditangguh2 lagi.  Thanks buat Gert & thanks juga pada Angie Tee yang berkongsi resepinya.. Hari ni MaDiHaA kongsi pula resepi di blog MaDiHaA ye...  thanks both of you..

 
Fried Sweet Potato Ball (Bebola Keledek Goreng)

Ingredients/Bahan2:

450 gram orange color sweet potato flesh (450 gm keledek oren ~ MaDiHaA guna keledek kuning)
250 gram glutinous rice flour (250 gm tepong pulut)
30 gram corn flour (30 gm tepong jagung)
120 - 150 gram sugar (120 - 150 gm gula ~ MaDiHaA guna 110 gm)
100 gram freshly grated coconut (100 gm kelapa parut segar ~ yang putih)
¼ tsp salt  (1/4 sudu kecil garam)
Oil for deep frying (Minyak untuk menggoreng)

1. Peel and boil the sweet potatoes until tender. Mashed it immediately with a potato masher. Set it aside to cool down. (Kupas kulit keledek & rebus sehingga empuk. Segera lenyek keledek rebus semasa ia masih panas menggunakan pelenyek kentang. Sejukkan sebentar)
2. Add in the glutinous rice flour, corn flour, sugar, grated coconut and salt. Mix it well and knead it lightly with your hand to get soft smooth dough. (Campurkan tepong pulut, tepong jagung, gula, kelapa parut dan garam ke dalam keledek lecek tadi. Campurkan hingga sebati & uli menggunakan tangan sehingga menjadi doh yang lembut & licin. ~ Disebabkan MaDiHaA menggunakan keledek kuning yang bukan jenis meresap air semasa merebus, MaDiHaA telah menambah sedikit air semasa menguli sehingga adunan menjadi doh yang lembut.. jika tak tambah air.. ia agak kering. Jika menggunakan keledek oren atau sebarang keledek jenis lembik.. air tak diperlukan)
3. Pinch a small piece, about 15 gram each and roll them in your palm to form a smooth ball (I find mine a bit on the sticky side to I coated my hand with a bit of corn flour) (Cubit sedikit doh kira2 15 gm setiap satu dan bulat2kannya menggunakan tapak tangan & buatlah sehingga habis)
4. Heat up oil over moderate heat for deep frying. Put in the potato balls, and let it fry until golden brown. Remove and drain the oil on paper tower. Serve immediately. (Panaskan minyak masak menggunakan api sederhana untuk goreng terendam. Masukkan bebola keledek tadi sikit demi sikit & goreng sehingga kuning keemasan.  Angkat dan toskan di atas tisu dapur.  Hidangkan segera)

Saiz sebenar bebola keledek ni macam buah melaka je tau... kecil & comel2 jer..

Selamat mencuba!

15 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Canteekkk jer bulat bebola keledek Ratna ni... nak cubalah mesti sedap ^__^

ICook4Fun said...

Cantik bebola keledek ni Madihaa. Kita memang suka makan ni. Thanks for the link :)

wawa syaida said...

sedapny....comel2 :)

❤Kamsiah❤ said...

thanks share resepi yg menarik ni..
saya biasa buat cek mek molek ja dgn ubi keledek ni..so lps ni boleh try bebola keledek pulak..

salam kenal & follow sini

Nooriah Abdullah said...

salam Madihaa,wah cantik sngt akak tengok bolat2 lagi, ingatkan ada letak baking powder sbb nampak macam dia naik tapi bila akak baca satu persatu tkde lah pulak, best jugak ni boleh di try nnt, kalau yg goreng2 macam ni anak2 akak mesti suka ...

Qhaifa Nur said...

cantik bebolanya...sama saiz...
makan panas2 ni sangat sedap...

Asyifa Mustaffa said...

Geramnya.....! Comel belaka nie.....mcm guna acuan plak....:-)
Pasti sdap nie....

faa.rosli said...

jadi rasa dia mcm liat2 ye laa kak?mcm sedap je..nakkene cuba ni..hehehehe...comel2 plak tu bulat2 dia..lg bertambah smangat nak buat..

hitomi lavender said...

Assalammualaikum ..saam kenal.singgah dari blog kak kamsiah...kuih ni mak sya suka buat dulu...memang feveret...bnyk resipi ni..leh try2 buat nanti...saya folo madiha..:D

Temuk said...

Assalam. Wow, ayu betul bola-bola tu. Kalau Pak Temuk yang buat, tentu bolanya jadi "macam-macam bentuk, kecuali bulat"! Belum pernah lihat atau rasa, tapi tentu enak kenyal-kenyal dengan adanya tepung pulut sebagai ramuan.

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak....
Wah tgk bebola yg akak buat tu nampak sgt comel... Cantik bentuk bulatnya tu... Sedaapnya nie akak....

zila norazila said...

mmg betul bulatanye mmg cantik..bulat2 dan gebu..mmg nampak sedap la kak..zila klu beli keledek biasanya goreng jew ..sbb malas nk mengolah..h ehhe tp klu tgok org buat sedap jeww..

Phong Hong said...

Wow best, bebola kuning keemasan! Bila dah makan sebiji, susah nak stop :)

mama sara nur said...

assalam
ank bujang sy tu mesti suker ni dpt makan he he
cantik k.madiha bulat2 nya tu

Malay-Kadazan girl said...

Rasa nak gali keledek pula malam-malam ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com