Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, January 27, 2011

Kek Pisang Marble Susu


Salam & selamat pagi semua....

Bebaru ni.. makcik ada bagi pisang berangan yang dibawa balik dari kampong MIL nya.. Adalah dalam 2 sisir gitu... pisang ni sedap makan gitu je.. mula-mula memang malas jugak nak buat kek ke apa.. biarlah buat makan gitu jer.. tapi lepas 2, 3 hari tengok pisang tu dah takde sapa dah nak usik.. dah jemu agaknya.. atau mungkin juga sebab buah2 lain pun ada termasuk limau mandarin yg cik abang bwk balik sekotak dari opisnya... tu yg jadi 'berlewa' (terbiar) je pisang tu.. takut pulak rosak gitu jer.. aku pun rajinkanlah diri buat Kek Pisang Marble Susu ni.. Dah lama tak buat kek.. rasa rindu pulak nak makan kek sendiri.  

Resepi ni dah lama ambil dari blog Kak Noor yang duk kat Utara nu.....  Resepi asalnya dari  Rose Jintan Manis. TQ Rose & Kak Noor berkongsi resepi ni yer.. memang sedap kek ni.. lembut & sedikit moist... gandingan coklat & pisang memang serasi.. pada Rose.. akak mintak maaf ye sebab akak dah kurangkan sukatan gulanya & lagi.. akak guna brown sugar sebab taknaklah rasa manis sangat... Bila dah jadi kek ni.. anak2 suka pulak makan..  kakak Dini siap request nak bawak bekal ke sekolah sampai 2 kali.. 1st time bawak siap bagi rasa sikit kat kawan2nya.. bila balik dari sekolah.. kakak Dini kata kawan2nya semua kata sedap & mintak bawak lagi.. hehehe... budak2 memang macam tu kan? Ingat zaman kita sekolah dulu pun gitu jugakk... Selain masing2 bawak bekal.. dapat jugak bagi rasa kat pengasuh adik Alin juga...

Pada Rose.. akak mintak izin kongsi resepi ni kat blog akak pulak ye.. harap halalkan ye ? Terima kasih!



Kek Pisang Marble Susu by Rose Jintan Manis
Sumber : Kak Noor
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula

(MaDiHaA guna brown sugar & kurangkan 3 sudu besar dari sukatan asal)
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan susu segar
4 biji pisang yang ranum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
secubit garam
sedikit esen vanila
3 biji telur (guna gred A)
sedikit coklat emulco ataupun serbuk koko (MaDiHaA guna coklat emulco)

Cara-caranya

1. Ayak tepung gandum bersama baking powder dan soda bikarbonat, selepas itu, lenyek pisang dan campur sedikit dengan garam, ketepikan.  (lepas siap step 1 ni.. MaDiHaA panaskan oven dengan suhu 170C)

2. Pukul telur bersama gula hingga kembang.  Setelah adunan kembang, masukkan pisang yang telah dilenyek tadi bersama minyak masak lalu dikacau sebati.  Selepas itu masukkan tepung sedikit demi sedikit dan masukkan pula susu segar dan esen vanila, kacau sebati menggunakan spatula atau senduk kayu.
3. Ambil kira-kira 2 senduk adunan kek, (MaDiHaA ambil 3 senduk) dan campurkan dengan coklat emulco atau serbuk koko, kacau sebati dan ketepikan. Curah baki adunan kek pisang di dalam acuan bulat, kemudian curah pula adunan coklat, lorekkan perlahan dengan menggunakan garpu.  (step ni MaDiHaA buat 4 lapisan.. bermakna adunan dibahagi dua bagi setiap warna..)
4. Bakar kek pada suhu 170 darjah celcius selama 60 minit, setelah siap di bakar, sejukkan atas redai.



Nota MaDiHaA : MaDiHaA guna loyang 9" x 9". Bakar dengan suhu 170 darjah celsius menggunakan api atas & bawah selama kira2 35 minit.  Tempoh membakar bergantung saiz loyang yang digunakan & juga jenis oven masing2.


p/s: lepas ni nak kena membaking lagi nampaknya sebab masih ada pisang berbaki... 


Ok ladies.. happy baking!

11 comments:

Diana @ Melley Mey said...

cantik n nmpk sedap ler.. gebu gitu..

Mr. Mama said...

salam...
mm...ada lagi ka?
nak sikit....he3x...

Ezadlieza said...

salam kenal k.madihah

uishhhh....terancam selera tgk kek nih...uishhh

JaSSNaNi said...

hakkkkaakkkkk))))))
nani dah bace jawapan2 tu kak.. terima kasih.. :) mmg la kita ni keje makan gaji.. mau tahan la.. kat tempat nani pun bukan 100% best.. cuma some others thing tu kira orait.. yang bab naik gaji lak, nani naik tahun ni cuma rm220.00 tapi ade technical ni baru setahun.. naik rm500 kak... berasap gak nani.. tapi tak per la.. rezeki allah bagi kan.. bersabar tu lebih baik.. berbanding dengan orang2 yg keje tak pernah naik gaji kan.. last2 year kalau nani naik gaji dalam rm100 je setahun.. cuma tahun ni lebih.. alhamdullillah.. mgkn bos nampak ade kemajuan.. tapi tak maju sangat cam technician tu kan.. :) ape leh wat.. :)

*kak.. nani wat kek selalu tak abis.. anak2 setakat makan sepotong je sorang.. so balance after 1 day or 2 days diorang dah tak nak pandang.. jadi masuk CIK TONG.. asben dah WARN nani.. tak kasi wat kek lagi lepas ni.. kalau teringin wat 1 cup je dia kata.. :( camno tu? 1/2 biji telur, 1/2 cawan tepung.. 1/2 sudu butter.. kakakakak cuba kak bayangkan kak..

Nieza said...

wah sedapnya kek ni kak....menarik bhn pun simple jer...nanti boleh cuba tapi nk cuba yg ni dulu..minta seketoi yer..hehe

zarin said...

menarik kek ni...hmmm masuk list dulu, ada pisang nanti akan terjadi lah dia :D

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Cantik belang belang dia...nasib ada pisang kat umah ..esok bole start projek sebab dah lama pun tak buat kek..

ilahjy said...

salam madiha
bagus la kalu dah oder dgn che mimi. pasti sampai tunggu jer la... pastu buat tako jgn tak buat tau..hehe..jaga2 jgn tercalar cuan tuu syg beli mahal2 kak jaga mcm jaga anak2..hahaha..
kak ilah tak kerja diha..sepenuhmasa kat umah..
serbuk soto tuu ada dijual kat c4. yg kak suka beli MAK SITI PUNYA. org melayu..sedap..

Adiwieyah said...

salam ziarah petang..hemm bestnye..nanti leh cuba..biasa makan kek pisang..ni siap dgn marble susu sekali..

anymz said...

as salam DiHa,sedap nampaknya kek marble diha ni..mau..mau...akak ambik resepinya ya..huuiiihh..dah panjang berjela dah kat draft tu hah, ntah bila nak surut pun tak tau..buat tak tau sudah kan..kan..?

Anonymous said...

salam..nk tumpang tnya..blh x klu sy nk kukus guna resipi ni? ~pn ila

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...