Thursday, January 6, 2011

Sambal Tumis Udang Bertempoyak


Assalamualaikum & selamat tengahari semua...

Hari ni nak berkongsi resepi marbeles kesukaan ku, suami & kakak Dini... Haziq dengan Alin punya ibu kena masak versi tak pedas (ibunya masak udang goreng kunyit aje) sebab menu ni agak pedas & diaorang berdua tu belum boleh lagi makan pedas2.  Aku ni pelik sikit.. kalau lauk gulai tempoyak... agak kurang minat sangat (cuma aritu cuba masak gulai tempoyak resepi Mariam barulah aku suka.. kalau gulai tempoyak yg warna kuning aku kureng) TAPI... kalau tempoyak dibuat sambal sebagai pencicah atau campur dalam budu atau sambal tumis gini aku suka sangat2 la pulak... tak ke pelik namanya tuh..?  Masak lauk ni memang berselera makan dibuatnya... tak kisahlah guna udang atau ikan bilis.. nak campurkan dengan petai pun boleh.. jawabnya bertambah2lah makan.. hehehe...

Sebenarnya masakan ni aku pandai masak pun sejak kawin dengan cik abang ku.. family diaoranglah yg perkenalkan kat aku resepi ni.. nak harapkan family aku.. tempoyak pun jarang2 ada stok kat rumah.  Kalau rumah mertua.. tempoyaknya berbalang2... biasalah kan org ada dusun durian.. hehehe... Sambal ni lawan dengan nasi lemak gantikan dengan sambal tumis bilis yg merah tu pun sedapp tauu! Buat cicah dengan jemput-jemput bilis pun masyuk... makan dengan roti sandwich pun boleh.. pendek kata.. makan dengan apa saja pun sedap!

Okay.. ni resepinya kalau ada yg nak mencuba... ehh.. sapa tak cuba memang rugi.. hehe..

Sambal Tumis Udang Bertempoyak by MaDiHaA

Bahan2
400 gm udang ~ bersihkan
1 biji bawang besar ~ dimayang bulat
1 sudu besar gula (jika guna tempoyak masam, jika tempoyak yg baru dibuat.. guna 1 sudu kecil gula saja)
Garam secukup rasa
Serbuk perasa jika suka
1 senduk besar minyak masak
30 ~ 35 biji cili padi* (bergantung kepedasan yg anda suka)
1 inci kunyit hidup* (boleh ganti dengan 1 sudu kecil serbuk kunyit)
3 sudu besar penuh tempoyak*
1 ½ cawan air

Cara2 Menyediakan
1. Tumbuk bahan2 bertanda* sehingga lumat. Dahului dengan menumbuk kunyit hidup kemudian barulah masukkan cili padi & tumbuk hingga lumat. Akhir sekali masukkan tempoyak lalu tumbuk & campurkan hingga sebati. Masukkan ½ cawan air ke dalam lesung & bancuh sebati. (kalau lesung anda kecik.. keluarkan bahan yang ditumbuk masuk ke dalam mangkuk yg lain barulah ditambah air)
2. Panaskan minyak dalam kuali.  Tumiskan bahan2 tumbuk tadi sehingga wangi & tempoyak berubah warna & nampak masak.  Masukkan bawang besar yang dimayang & kacau sebati.
3. Masukkan 1 cawan air, gula, garam & serbuk perasa. Biarkan kuah mendidih lalu masukkan udang. Biarkan sehingga udang masak & kuah sedikit pekat. (Kepekatan kuah bergantung selera masing2).  Rasakan apa yang kurang bolehlah ditambah. 
4. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi putih atau nasi lemak.  Gerenti best punya!!

Nota MaDiHaA: Resepi ini boleh juga kalau nak gantikan udang dengan ikan bilis.  Kalau nak tambah petai lagi sedap (bagi peminat petai lah).


Selamat mencuba!

9 comments:

JaSSNaNi said...

assalamualaikum...
wahhh kak.. berselera nampak menu ni kalau makan ngan nasi panas2 kan...

cayalah.. macam2 resepi akak tahu kan.. yg best nye boleh ganti ngan sambal nasi lemak tu.. cam nak try je.. :D

chikadakbiru said...

ayoyo ...tempoyak ...masak ape pun sodap ~~

Tie-Ibu wawanisolehah said...

lauk kegemaran saya ni kak..kalu makan lauk ni xdok lauk lain dakpe..tapi ada kawan ajo buh dauh kunyit dia bakit

cikmanggis said...

oh tidaakk jika makan lauk camni 4 pinggan tambah nasi tak cukup...sedap seghoti ni madiha:)

hana said...

Waduhhhh baunyer dah sampai jepong! sedapnye kak..... kiter kdg tk leh nk tipu pak belalang klu msk udang ltk tempoyak.. igtkan aritu dier tk perasan sbb sajer nk suh dier mkn... br geget sekor terus tk mkn! eeee grrrrrr......

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

JASSNANI: Wa'alaikumsalam nani... memang betul sedap ni nani.. tak tipu punya. kalau makan dengan nasi lemak harusss pitam sebab sedap sangat.. hehehe..

CHIKADAKBIRU: betul betul betul... tempoyak masak apa pun sodap.. hehe.. rugi sapa2 yang tak suka tempoyak kan?

TIE: akak pun sama.. takdok lauk lain pun boleh habis 2 pinggan! Huishh.. guano nok diet nih?

CIKMANGGIS: Hehehe... CM lagi dahsyat ni.. sampai 4 pinggan.. saya takat 2 pinggan aje.. tapi penuh punyalah.. hehe..

HANA: lorrr... sampai ke jepong peginya ya? tulah dia penangan tempoyak! kikiki... cian kat cik abangmu tu hana... rugi besor dia tak makan tempoyak.. haha..

Naz said...

Salam kak Madiha..
Wah sedapnya lauk ituuuwww!!! Kegemaran Naz kalau ada kaitan dgn tempoyak ni..Sehingga menjilat jari..

Bibu said...

salam kak...baru sempat nak jengok blog dulu jengok fp je skang sume dah tukar blog lg sng kan?org pahang gak ye hubby?lauk feveret sy ni..nak wangi lagi selalu sy buh daun kunyit sket hehe

Anonymous said...

tq....best resepi kak madiha...hr nie saya try....anak2 n suami suka.....tpi saya buat kurang pedas sikit sbb anak2 tak suka pds sgt.....pastu saya letak daun kunyit 2 helai....wanginya tuhan saja yg tahu...brtambah la mknnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...