Terima kasih kepada yang sudi follow....

Tuesday, January 25, 2011

Okonomiyaki


Assalamualaikum...

Konnichiwaaaa ... hajimemashite ? Harap semuanya sihat2 belaka yer? Amboi amboi... mentang2lah hari ni nak tayang makanan Jepun ni... bukan main lagi yer.. ucap selamat pun dalam bahasa Jepun gak! Padahal itu je pun dua tiga kerat yang taunyer... yg lain2 haram tak reti! Otak dah karat!! Kehkehkeh....

Sebenarnya.. inilah dia kesinambungan dari hasil 'menyelongkar' & mencari bahan2 kat Jusco tempohari... Tak sia2lah ambik cuti sehari gara2 nak carik bahan2 nak buat takoyaki dulu tu (walaupun acuannya belum ada lagi.. kehkehkeh...) Walaupun niat asal nak buat takoyaki.. tapi bahan2 yang sama boleh jugak dibuat okonomiyaki yang diperkenalkan oleh puan Hana kita yang dok kat Jepun nun yang tak lama lagi nak balik Malaysia for good dah kan Hana.... mesti seronokkan? Buat balik katsuoboshi dengan dashi tu banyak2 yek Hana... Kat Malaysia ni sikit punya susah akak nak mencarinya... 

Pasal okonomiyaki ni.. anak2 semua suka.. kakak Dini mula2 makan dia kata... 'rasa macam cekodoklah bu... tapi sedap!!' hahaha.. sorang lagi dok sebut cekodok.. aritu ayahnya pun kata takoyaki mcm cekodok..!  Yelah.. memang betullah pun.. bahan2nya pun lebih kurang macam cekodok aje.. yg specialnya.. tang toppingnya tu... cekodok/lempeng Malaysia mana ada cicah2 macam tu.. Apa2pun.. memang bestlah lempeng Jepun nih! Akan buat lagi & lagi & lagi.. sebab senang & sedap!

Oklah.. ni resepi yang aku ambil dari rumah Hana... T.kasih Hana sebab rajin kongsi resepi2 yang best2 ye.. nanti balik Malaysia jangan ponteng masak pulak tauu!  Peace!! heheee.. ok semua... tabetekudasai..! Opss.. sila cuci2 mata ajelah.. dah abis pun..


Okonomiyaki by Hana

Bahan-bahan :
1/2 biji bawang besar hiris ,
1 biji telur
150g kobis potong halus,
100g tepung gandum/tepung okonomiyaki (MaDiHaA guna tepong gandum & tambah lagi 3 sudu besar)
4-5 batang crabstick (boleh letak udang,sotong etc) (MaDiHaA guna isi udang)
segenggam udang kering putih/pink
150ml stok dashi (jika tiada guna air biasa, tambahkan sedikit garam/kiub ikan bilis) (MaDiHaA guna 1/3 kiub ikan bilis yang dilarutkan dalam 150ml air suam)
 
Bahan taburan
nori halus (seaweed yang dikisar) dan juga katsuoboshi (bonito flakes/ikan panggang sagat)
sos okonomiyaki dan juga mayonis. Jika tiada sos okonomiyaki, boleh buat sendrik campuran kicap pekat, kicap cair/worcestershire sauce.tp rasa lari sket la..


Cara-cara:
satukan semua bahan kecuali sos dan bahan tabur dan kacau sebati.
Panaskan sedikit minyak dalam kuali.. Masukkan bahan yang sudah di gaul. Biarkan masak lebih kurang 8-10min.. Guna api kecil takut hangus.. Kemudian terbalikkan..
bila dah masak, telangkupkan pinggan atas kuali dan terbalikkan.. sapu sos okonomiyaki.
picitkan pula sos mayonis, taburkan nori halus dan juga boneto flakes.. (lepas tabur boneto flakes ni.. MaDiHaA sedikit terpegun bila tengok boneto flakes tu seakan2 menari2 di atas okonomiyaki bila terkena hembusan angin kipas.. heheheeeee... pastu sikit cuak dan berkata2 dalam hati.. ehh!! benda ni macam  idup je? keh keh keh...)
potong square dan bismillah.....


20 comments:

Wan Ryna said...

Sodapnye..tengok pun tahu..dah bookmark page ni..bila nak cuba taktau la..huhu.tapi tgk stepnya tak susah kan kak?? harus cuba ni ;)

izahdaut said...

wooowwwww...... terpegun..saya belum lagi merajinkan diri mengendap bebahan pelik2 ni kak kat super..haha..tunggu dtg seru nii

Sizuka said...

k.madihaa,

I want!! nampak sedap sgt2. hari tu my friend belikan acuan tako kat bangkok. maybe akak boleh kirim kat any friend yg nak ke sana. :)

JaSSNaNi said...

hakakkkkkkkk))))))))
pernah nampak ni kat rumah ROS@jintanmanis.. :) nak wat sampai lupa hari tu.. ehehehe.. mcm senang dari pizza je.. kan kan.. :) suke suke.. sedap tak kak?

hana said...

sedap kan kak kan..... dah bleh cakap jepung tuh meh la bermastautin di sini... hihihi...

tgh list nih nk bwk balik apa... silap2 terlupa jugak! hahaha.. thanx kak eh sudi try...

Ctnaemah said...

Kak..okonomiyaki satu..aritu sy buat tak lengkap sbb tak jumpa bonito flakes kat paka ni haa...kihkihkih

JaSSNaNi said...

hakakkkkkk... )))
ye ke kak? kalau camtu bila staff melayu boleh makan best kak? kat sini nani sorang je melayu kak.. yg lain semua cina.. tapi diorang every year suruh nani suggest and cari tempat makan.. so this year (tadi) nani decide nak makan kat TENJI 2 Bdr Puteri Puchong.. bestttt sangat kak.. makan buffe... mcm nak gila asyik makan.. kahakahkah.. semua makanan ade.. japanese, chinese, western, steamboat, tempayaki, tempura and desert dia pun best kak.. mcm2 ada.. mmg tak tau nak makan apa.. tapi nani makan tadi semua nani try termasuk tiram fresh yg ala2 MR Bean makan tu.. 1st time makan.. ehehehe..

kalau tak every year nani ajak makan kat BUMBU BALI.. tapi dah 5 6 kali kat sana.. kali ni sebab nak test TENJI tu.. tak rugi kak.. murah lagi rm38 utk 1st hour.. 2nd hour tambah rm10.. so sorang cuma rm48.00 je lah.. :) bos soh makan sampai slender *angkat bendera putih..

JaSSNaNi said...

kak dapat bonus tak?
nani setahun 2 kali.. chinese new year and Raya puasa.. utk melayu sahaja.. klu chinese 1 kali je.. sebab sekali je... time chinese new year je la.. :) sbb tu bos seloroh kat nani petang semalam.. katanya nani untung.. dia sendiri dapat bonus 1 kali je.. tapi hakakkkk bonus dia sekali tu pun dah lebih 10k.

LinRosly said...

Assalamualaikum Ratna....
Tgk Mcm Sedap Jer Boleh Cuba Ni...

Ruziawati Bukhari said...

salam kak.. t dtg singgah hari ni.. wah! ada resepi baru! nmpk sedap ni kak!!

Nieza said...

salam kak, wah menarik mkn jepun ni...tak pernah mkn dan masak lagi ni...:)

♥LOVE2COOK♥ said...

Aaaahhh, this looks so appetizing!!! ;)

Ayu said...

salam madiha,
memang nampak best okonomiyaki ni..kena cari bonito flakes dulu..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

WAN RYNA: memang sodap ryna.. tp tak taulah kalau tekak orang lain.. hehe.. buatnya pun tak susah.. senang banget.. lebih senang dari buat lempeng sebab terus je tuang semua bahan dlm non stick pan/kuali..

IZAHDAUT: kalau ikutkan akak pun bukan rajin benor izah.. tp kenangkan teringin tu.. rajin2kan diri jugak pi ngendap bahan2 kat jusco aritu.. mujurlah jusco sunway piramid tu dekat je ngan rumah akak.. kalau suruh pegi ke midvalley.. sorry jelah.. hehee.. try ler izah.. sure anak2 izah suka ni…

SIZUKA: nak bagi pun dah lama abiss.. hehe.. acuan tako tu.. akak ingat nak order online aje.. nak tunggu member pegi bangkok.. entah bila.. paling2 pun ada yg nak outstation takat singapore je yg kerapnya.. hehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

JASSNANI: senang je buat mende ni nani.. ko lagi rajin dok nguli pizza tu buat ni akak gerenti ko mesti boleh buat punya… mmg best tauu.. & yg penting berkhasiat sbb ada byk sayur dlm tu…

HANA: huishh.. mmg sedap hana… mmg boleh buat lagi & lagi benda ni.. tambah2 nak buat pun sonang.. akak mmg suka benda2 yg senang ni.. hehe… haa.. eloklah ko tulis lish nnt kot tercicir ada yg lupa beli nyesal seumur hidup.. kekeke..

CTNAEMAH: nanti akak wat lagi yerrrr… nak bagi yg ni dah abis.. heheee.. pasal bonito flakes tu.. mmg bukan senang nak carinya CT. akak pegi jusco tu pun.. melilau cari kat seksyen makanan jepun.. mata ni mcm dah naik juling nak cari benda tu.. tanya2 budak keje situ pun depa tak tau sgt & suruh kita cari sendiri.. actually dah kuar dari jusco tu sebab dah frust tak jumpa bonito tu.. nasiblah akak ni jenis mulut peramah.. masa nak tapau takoyaki tu.. akak tanya ngan minah indon tu kat mana beli bonito tu.. budak tulah yg bgtau ada bonito tu ada kat dalm jusco tu.. siap bagitau ada kat belah mana2.. rupanya benda tu ada sebelah dengan botol2 mayonis.. tp dia dok belah atas sekali dlm plastik.. kalau tgk je tanpa ambil plastik tu mmg tak nampak sebab plastik bungkusannya nipis.. stok pun tak byk sgt.. patutlah akak cari satu2 kat deretan tu tak nampak.. rupanya ada kat belah atas.. dah la bungkusan kecik!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

JASSNANI: memang dah lama tak merasa mkn sedap kat opis ni nani. Annual dinner pun dah lama takde. Company ni mmg kedekut sikit! Tp takpelah.. akak bertahan jugak sini sbb senang dekat ngan sekolah anak.. environmentnya selesa & dpt bos kat department akak pun baik tak byk kerenah. Lg satu.. walaupun company kedekut bab mkn2 ni.. tp kekadang dlm setahun tu.. ada gak dorang bagi duit imbuhan. Bonus memang tiap2 tahun dapat nani.. tapi memang dah tetap dlm kontrak setahun cuma 1 ½ bulan je dpt bonus.

LINROSLY: wa’alaikumsalam kak.. bukan takat tengok je sedap kak.. makan lagi tambah2 sedap.. heee…

RUZIAWATI: salam T… tulah dah lama T tak singgah sini kan? Mesti bz banget ngan xtvt harian T.. makanan ni mmg sedap T.. tapi rasanya leh menggemukkan jugak kalau mkn byk sbb ada mayonis.. heheeh…

NIEZA: salam nieza.. one day mesti kena buat tu nieza.. rugi tak cuba sebab buatnya pun senang & yg penting sedap!

LOVE2COOK: yesss love.. it was so deliscious!

AYU: salam ayu.. mesti kena cuba ni ayu.. mmg sedap lagi berkhasiat.. ada byk sayur dlm tu…

Anonymous said...

As Salam. Terlebih dahulu minta maaflah kerana mengintai2 tanpa minta izin. Seronok betul bila melihat hingga bingun d buatnya fikiran ni utk memilih. Semua resipinya kelihatan sedap2 berlaka dan mudah pula. Memang dah lama saya teringin nak buat makanan Jepun ni tapi tak tahu mana nak dapatkan bahan2nya terutama flake ikan dan seaweed halus (noris). Mungkin boleh dberitahu. Sangat2 saya menghargainya dan ribuan terima kasih atas sumbangan Puan.

qoyyum Shahrulnizam said...

Dh penah buat...sgt2 sedapppp..mlmtu xsgka buat bncuhan tpung smpai 2x...coz fsttime msak utk 1fmly..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ANONYMOUS : Wa'alaikumsalam. Spt yang akak mention dalam tulisan kat atas.. semua bahan2 tersebut akan beli dari Jusco (Bandar Sunway) Rasanya semua Jusco ada menjual bahan2 tersebut. Nanti kalau pegi Jusco boleh tanya pekerja di situ mana tempat khas utk bahan2 dari Jepun.

nik azam nik abdullah said...

sY ADA PG JUSCO AU3 SETIAWANGSA..CARI KT KWS MAKANAN JEPUN TK JUMPA BONITO FLAKES, YG JUMPA UMA RICE CRACKERS, ETC JER, MAKAN YG DAH SIAP DR JEPUN ..KAT MANA YE SIS NK DPT..PROMOTER CUMA BG TAU SECTION DIA JER

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...