Terima kasih kepada yang sudi follow....

Tuesday, January 11, 2011

Mee Suah Goreng


Assalamualaikum & salam sejahtera buat semua...

Sempat jugak mencelah update blog kejap sementara tengah free.  Ini sarapan kami hari Ahad yang lepas.  Penyediaannya agak rumit sedikit dari cara menggoreng mee atau bihun yang biasa dibuat.. Sebab tu tunggu hari cuti barulah sempat dicuba.  Kalau hari kerja.. pilih breakfast yg simple2 & yang senang2 aje (yang tak perlu merujuk resepi).  Walaupun rumit.. tapi hasilnya.. Wallah!!! memang sedapp!!  Walaupun rupanya seakan2 bihun goreng yang biasa kita masak.. tapi dari segi rasa memang berbeza sekali. Tak sia-sia mencubanya.  Rasanya ini kali kedua memasak menggunakan mee suah ni.. Pertama kali dulu buat  Siomay Meesua ikut resepi majalah.

Resepi kali ni diambil dari blog Ayu yang sarat dengan pelbagai masakan & kuih muih itu... sangat admire kerajinan Ayu mencuba pelbagai resepi.. Oh ya.. resepi asalnya kalau tak silap menurut Ayu iaitu dari Puan Asmah Laili (kalau salah tolong betulkan ye).  Terima kasih kepada kedua2nya untuk resepi ini.. anak2 semuanya suka.. si kecik aje yg tak boleh makan lagi sebab agaknya masih terasa pedas di lidahnya walaupun aku hanya letak cili ikut resepi (tak pedas sangat). Tapi alhamdulillah.. abangnya Haziq boleh makan siap bertambah2 lagi..




Mee Suah Goreng by Ayu Singapore
Sources:- From Puan Asmah Laili, if not mistaken

Ingredients:-
350g mee suah-
2 biji telur-( 2 eggs)
1 tbsp lada kisar-(chili paste)
1 tbsp bawang putih cincang-(garlics minced)
2 biji bawang besar dihiris-(large onions sliced)
3 biji lada merah dihiris-(red chillies sliced)
200g kobis hijau dihiris-(green cabbage sliced)
1-2 batang karot parut kasar2 panjang-( carrots shredded)
2 pokok daun bawang-(spring onions) MaDiHaA tak letak takde stok
300g taugeh-(bean sprout) ini pun MaDiHaA tak letak.. lupa beli, tapi letak kobis lebih sebagai ganti
250g udang hidup kupas kulit-(prawns deshelled and deveined)
3 ekor sotong saiz sejengkal (dipotong) Ini MaDiHaA tambah
5 keping fish cake (dipotong) Ini MaDiHaA tambah
2 tbsp kicap cair-(light soy sauce)
1 tbsp sos tiram-(oyster sauce)
sedikit minyak bijan-(some sesame oil)
sedikit lada sulah-(a bit of white pepper)

Method:-
Goreng telur dengan sedikit minyak, taburkan garam dan lada sulah, pecah2kan dan ketepikan. Goreng pula udang dengan minyak sedikit. Taburkan sedikit garam dan lada putih. Setelah masak angkat dan ketepikan. Mee sua digoreng sebentar, dengan banyak minyak. Angkat, toskan dan celurkan didalam air panas mendidih, sehingga lembut sedikit dan tapis. Didalam kuali yang lain, panaskan sedikit minyak. Tumis lada kisar hingga garing. Masukkan bawang putih cincang dan tumis lagi hingga wangi. Masukkan bawang dan dada hiris. Gaul sebentar dan masukkan kobis hijau dan karot. Jika sayur mayurnya kelihatan kering masukkan sedikit minyak goreng udang tadi. Gaul supaya sayur mayur rata. Masukkan sos tiram, kicap cair, mee suah, udang, telur goreng, lada putih dan minyak bijan.Jika masih lagi meenya kelihatan kering, masukkan sedikit minyak goreng udang dan gaul lagi. Meenya harus lembab sedikit. Masukkan taugeh segera matikan api. Hidang dengan bawang goreng dan lada jeruk. (Tak buat pun lada jeruk.. huhu)






Selamat mencuba!

10 comments:

izahdaut said...

wah...isi yg sarat tu yg mengiur tu kak..ishh sepinggan kompom tak cukup ni

Ayu said...

salam madiha,
kita tengah sakit perut tadi..terdengar madiha panggil, dengan bergegas kita kemari..dengan kain almost terburai..hahahah..ada mee sua goreng rupanya....wah memang mewah gitu.. thnaks juga madiha sudi cuba tu ya..resipi memang dari asmah laili, kot, sebab kita copy masuk buku ceti terlupa nak tulis dari mana..tapi gitulah tak salahnya..

Nieza said...

salam kak madiha, menarik mee ni kak...sedapnya..:)

cikmanggis said...

Wah nampak sungguh enak.Boleh cuba ada kelainan.Selalunya mi sua buat sup dgn sayur je.

HomeKreation said...

Salam Madiha. Wah, tak pernah mkn lagi ni...masuk list nanti senang2 boleh terai....!

Naz said...

Salam Kak Madiha..

Wah! Mee yang sarat dengan lauk pauk tu sedang asyik berposing dengan cik teko dan anak cawannya....Adik-beradik perkakas tu ye..

hana said...

salam kak..
kisahnyer mee suah nih kering kak er? mmula dulu igtkan berkuah.. ker tuh mee kuah? hihihihi....

*re: kak, kiter dah edit balik psl kapur tuh.. yer tak yer jugak sbb klu kapur sajer mmg semacam rasanya... akceli kite buh air kapur 1sk.. air tuh cair benor sbb kapur kiter dah keras!! muahahahahahaa... tp alhamdulillah ok la kak resepi tuh... ms mmula tak buh tpg gandum dier mcm gerutu2 ader kembong2.. lps buh sket alhamdulillah br nampak ok... kulit tuh mmg rangup! suker sangat! bila2 nnti try la kak.. cume jenuh nak `mancing` jerk! ihihihi

So Shy Lady said...

salam,

curi ms jnguk dapur madiha heheh

complicated skit ye.... mak ai, lauk pauk sgt mlimpah... yummy

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

IZAH: memang kompom tak cukup izah.. heheh...

AYU: kihkihkih.. kelakar sungguh le ayu ni.. nasib baik terburai dlm rumah sendiri.. kalau terburai kat rumah org tak ke naya? hehe... ye Ayu dah lama kita berangan nak masak mee suah ni.. cuma masa aje tak mengizinkan. pagi tu memang pagi minggu yg santai takde nak kemana2.. so bolehlah kita masak dengan aman tak mengejar ke mana2.. alhamdulillah memang sedap & semua orang dalam rumah suka.. thanks ye ayu sebab rajin explore resepi & berkongsi dengan teman2 yg lain. nanti kita skodeng lagi resepi kat blog ayu yer.. hehe..

NIEZA: akak pun first time tengok kat blog ayu terus berkenan.. memang menarik lain dari yg lain kan?

CIK MANGGIS: itu yg selalu saya nampak mee suah ni selalu org masak berkuah. Tapi kali ni bergoreng gini memang unik rasanya. cara masak pun lain... kena goreng dulu mee dlm myk yg byk then baru celur.. cubalah CM ye..

HOMEKREATION: yer... nanti ada kelapangan bolehlah cuba ye along.. sedap bagi selera keluarga kita..

NAZ: sesekali sarat... ada masa togel aje.. hehee... tu siap berposing mosing anak beranak tu faham2 ajelah sebab tak berkejar ke mana2 (hari minggu) rajin ler tuan rumahnya posing2kan benda2 tu elok2.. kalau kelam kabut nak gi hantar anak sekolah & kerja.. alamatnya posing bodo2 jerlah hihihiii...

HANA: mee ni kering je hana. basah pun idaklah basah sangat sampai berkuah. serupa macam bihun goreng jek.
re: hehe.. itu yang tanya tu sebab akak dok bayangkan kalau 1 sudu kecik kapurnya tu banyak tuu.. lagipun.. sukatan tepongnya sikit jer tu yg rasa mcm kompius tu.. anyway.. ada rezeki bila ada acuannya tu memang nak kena buat jugak tu hana.. org kata sekali seumur hidup pun takpelah.. kikiki... oh ya.. tq sbb dah ejas2 kasi kulitnya cun melecun gitu.. kena tambah tepong gandum ehh.. ok2.. akak ikut gak nnt.. cuma tak tau tahun bila akan menjadinya..

SO SHY LADY: hehe.. curi masuk takper.. jangan curi makanannya.. kalau mintak kita bagi.. hehehe..

mamaniyaz said...

terima kasih resepi.tp yg xbest hubby xsuka.dia mmg antu pedas.patut td letak cili lebih.tp xpe la.sy suka :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com