Terima kasih kepada yang sudi follow....

Friday, May 27, 2011

Beetroot Butter Cake

Assalamualaikum..... bersua lagi kita yer... rajin pulak nak mengupdate hari ni.. ni kira ganti yang semalam tak berupdate ler ni... haha..


Kali ni.. masukkan resepi kek pulak yer.. Kek mentega yang dah lama teringin nak mencuba.  (buat pun dah lama jugak ni) Masa ronda2 pasar PJ tempohari.. terjumpalah beetroot ni yang dah lama dicari2.. Kedai2 biasa memang agak payah nak jumpa.  Kalau ada pun kat pasaraya2 besar.  Tak munasabah nak cari satu barang nak masuk pasaraya besar.. wat malu le pulakkan.. hehe.. So masa masuk Pasar Besar PJ tempohari.. dapatlah cari benda ni yang kebiasaannya kat gerai2 Cina aje yang ada jual benda ni.. Maka menjadilah projek yang dah lama sangat nak dicuba.  

Alhamdulillah.. kek ni sangat sedap!  Mungkin ada sikit kesamaan rasa dengan Carrot Cake.. tapi Beetroot Butter Cake ni lebih terasa sedapnya mungkin disebabkan kehadiran serbuk hazelnut tu (walaupun MaDiHaA ganti dengan badam...hehe)  Tapi yang kurang memuaskan sebab kek ni nampak agak berminyak (oily) dibahagian bawahnya.  Tak taulah kalau2 tekstur butter cake memang macam tu.  Nampak gambar dalam majalah tu sangat perfect.  Tapi bila dibuat sendiri nampak bahagian bawahnya agak berminyak sikit.  Dari segi rasa memang the bestlah!  Lebih sedap lepas dibiarkan semalaman.  Sapa2 yang nak merasa.. sila2lah buat nanti ye... kat bawah tu resepi yang dah MaDiHaA terjemahkan..

Thanks to Kevin Chai untuk resepi beliau...



Beetroot Butter Cake
Resepi : Kevin Chai (dari buku I Love Butter Cake)
Sumber & diterjemah oleh : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2
200 gm butter (mentega)
150 gm marjerin (rasanya boleh kurangkan sikit sebab MaDiHaA dapati kek agak berminyak..)
250 gm gula kaster (MaDiHaA guna 200 gm je)
¼  tsp garam
5 biji telur
200 gm parutan beetroot (sila rujuk gambar beetroot)
220 gm tepong gandum
100 gm serbuk hazelnut (MaDiHaA ganti dengan badam kisar)
1 tsp baking powder
½ tsp soda bikarbonat
1 tsp esen vanila (ini MaDiHaA tambah)


Cara2 Menyediakannya
1. Ayak tepong bersama baking powder & soda bikarbonat.  Gris loyang 8 inci dan alas dengan baking sheet.  (MaDiHaA gris loyang & tabur tepong gandum.. kemudian buangkan lebihan tepong) Panaskan oven 180C.
2. Pukul mentega, marjerin, gula & garam sehingga kembang & ringan.
3. Tambah telur sebiji demi sebiji sambil dipukul rata. (Jangan masukkan telur sekaligus). Masukkan esen vanila & pukul lagi.
4. Guna spatula & masukkan parutan beetroot & kacau rata.  Masukkan tepong & serbuk hazelnut sikit demi sikit sambil dikaup balik. 
5. Masukkan dalam loyang yang disediakan & bakar lebih kurang 50 minit atau sehingga kek masak.

Rupa kek selepas diterbalikkan.. nampak jalur2 parutan beetrootnya..

Nota MaDiHaA : Kek lebih sedap dimakan bila disimpan semalaman.



Selamat mencuba!

20 comments:

Aliza said...

assalam kak... sihat dah? rasa beets ni mcm mana? bukan apa, saya ada terjumpa satu resepi yg saya naaaaaaakkk sgt try but takut rasa beets ni tak brape ngam dgn kek :-) kalau akak kata ok, then nanti saya usahakan la nak menjalankan projek saya tu... ehehehhehe

re: saya tak ikut ke laut kak, masa tu saya dok kat rumah kakak ipar dgn aina. takkan nak bawak aina, dia kecik lagi. spt biasa, kitorg balik tganu utk aktiviti candat. tahun depan, insya Allah pegi lagi.... :-)

Zaliedana said...

Assalam kak nila 1st time tgk beetroot,mkn lagi lah xpenah,mmg sedap ke kak,selain kek,leh wat ape lagi..Ishk mai blog akak,leh tgk benda2 yg xpernah tgk,btw,nmpak sedap kek tuh,kale beetroot yg dh parut pong,cantik ajer..

hani said...

salam kakkk...
wajib masuk list ni...hehhehee
kak kalau tak de beeroot bole ganti dgn ape ek??
'banyak tanya lak'...hahhaha

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ALIZA: beetroot ni rasa dia lebih kurang macam carrot jugak. manis2 halus gitu.. tapi warnanya agak kuat sikit.. dlm bancuhan kek tu pun warnanya turun jd pinkish sikit.. tp bila bakar tak nmpak sgt dah kaler tu.. bolehlah aliza try resepi tu... akak pulak gi skodeng nnt..

re: oo... kat t'ganu rupanya... mesti musim mencandat skrg ni kan.. & mesti jugak musim buah gajus kan? kalau belah2 t'ganu.. musim sotong byk biasanya kami masak sotong campur buah gajus tu... sebab sotong dengan buah gajus berbuah sama musim... sedapnyer.. dah leleh dah ni.. hehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ZALIEDANA: beetroot ni boleh buat macam2.. dia lebih kurang carrot jugak.. cuma bezanya warnanya tu agak kuat sikit.. kalau masuk dlm sup mesti kaler purplenya akan larut dlm sup jadi kuahnya warna purple jugak.. hehe... akak pernah mkn beetroot ni direbus gitu jer masa dok buat 3 days diet dulu2.... hahaha... pecah rasia..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

HANI: salam hani.. kalau takde beetroot.. tentulah boleh diganti dengan carrot... senang je tuh.. hehehe...

Sheila Shafeareen said...

Salam mmg pernah npk kat pasar Pj tapi x tahu le nak masak apa beetroot ni...dah ada resepi kek ni nnt lah lah try gi beli..cantik pulak warna merahnya tu... masuk list..nak sikit rasanya kita x jauh kan Pj ajeeee

blackcardomompods said...

Madiha,awak punya resepi stg sungguh sedappp.saya dh cuba sambal sotongnya.sedap sgt mkn dgn ikanpun sedappp

Kasih Ibu said...

unikla kak kek ni..nak cari beetnya pula susah...=(..tapi rasa teringin pula nak merasanya...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

SHEILA : Betul tu.. kat Pasar PJ memang senang nak cari beetroot ni.. tp gerai melayu memang takde jugal kot.. dok PJ jugak ke? mesti tak jauh kita ni kan? saya tiap2 petang ada kat Kawasan Melayu PJ sebab anak sekolah agama kat sana...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

BLACKCARDOMONPODS: resepi sambal sotong mana ye? sambal sotong kembang tu ke? t.kasih ye sudi mencuba.. tp tu resepi biasa2 aje tu.. semua org pandai masak... hehe..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

KASIH IBU: rasanya kat giant atau tesco ada kot beetroots ni. akak jarang beli barang kat situ sbb selalu dok beli barang kat 99 speedmart aje.. hehe.. tu yg dok cari kat pasar besar PJ tu sbb kat situ memang macam2 ada..

ijayuji said...

Salam kak madiha!!! tak pernah makan pun benda ni, kat sini mcm pernah perasan tapi tak tahu lah benda yg sama dgn ni atau tak hihihi.... sedap tak kak? rasa apa eak? byk soal laks dia! akak sumbat sikit mulut kita dgn kek ni baru senyap :D

Anna Qawina said...

ingatkan apa beetroot tu..sibbaik bkn bigfoot kak eh..hihi .cantik warnanya yer..selain dari kek ni, ubi ni blh buat apa lg yer? tak pernah beli *jumpa pon blm*..jakun..

Ummi said...

Ratna, akak x penah jumpa pun beetroot nih...mcm ubi keledek merah ke..hehehe...nampak mcm sedap jek tuh...kretip punya resepi..thanks for sharing Ratna, cayanggg...hehe

hana said...

salam kak... aduhai geram sungguh biler tgk bab2 baking nih... lum sampai seru nak bli mixer selagi tak duk umah sendrik lagik! hihihihi

inahar ali said...

woww..akak pun x pernah lg masak2 guna beetroot nih..nk beli cam ngeri lak tgk kaler merahnye tuh.hehe! tp sedap ek..xper..akak simpan dulu resipi..kiv xtau nk wat bila..hehe!

AZLITA AZIZ said...

salam kak..
ita tak pernah dgr dan tak pernah lihat pun.. tak tau lah ada jual ke tak kat sini... tapi nampak kek tu mmg menarik sangat rasa macam dah memanggil2 tapi mana pulak nak cari...beetroot tu...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
kek tu nmpk sedap n gebu ... lembut jer diana tgk yer akak.... nie pasti sedap nie... kan akak... nk try juga kalau nmpk nnt.. kat cnie mmg perna nmpk.. tp x perna beli pun...

Mr Boy said...

Most common place that sells beetroot are in hypermarkets such as Cold Storage, I usually go and buy beetroot there to make salad out of it. it taste gud. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com