Saturday, July 2, 2011

Muffin Pisang Mudah

Assalamualaikum semua...


Waktu2 macam ni mesti ramai yang tengah dok relax2 sambil menonton TV kan.. Tak pun.. ada yang dok mengadap lappy masing2.. Aku pun dok curi2 masa kejap nak update jugak malam ni.. Malam ni kita layan muffin pulak yer...  Dah lama benor tak godek muffin... teringin pulak rasanya.. Lagipun.. pisang ada banyak lagi dalam petiais tu.. kalau tak digodek.. lama2 karang ada yang jadi makanan cik tong.  Pisang tu jenis yang tak sedap nak makan mentah.. Jadi memang nak kena godek jadikan kuih jugak... 

Cerita pasal muffin mudah ni.. berkenan bila tengok CT Delima tayang kat blog dia aritu... Katanya resepi ambil dari Mat Gebu.  Mat pulak ambil dari internet resepi dari laman web omputeh tu... Macam biasa mat dah alter sana sini.. & hasilnya sangat2 sedap muffin ni... Gebu aje... Rasanya mungkin sebab masa godek tu sekejap je kot... kalau godek muffin lama2 sangat tekstur dia jadi tak berapa gebu.. Muffin ni walaupun nampak tak cun.. tapi aku cukup puas hati dengan hasil nyer.. memang sedap sangat2...


Terima kasih pada Mat Gebu utk resepi yang dah diolah ni yer.. Terima kasih jugak pada CT yang dok tayang muffin yang buat MaDiHaA terliur.. hehehe.. CT buat muffin ni versi kukus... manakala aku buat versi bakar sama macam Mat Gebu.  The best muffin walaupun hasilnya tak comey... hehe...

Jom tengok resepi.. mintak halal ye mat.. akak c&p kat sini resepinya.. TQ very much both of you.. mintak maaf sebab belum letak link you all lagi sebab akak tak reti nak copy link guna lappy ni.. huhuhu.. buta IT betul kan.. hahah... kalau kat ofis tu okay pulak.. nanti akak letak link hari Isnin nanti yer... (okay dah letak link.. ;-))

Muffin Pisang Mudah
Resepi Olahan : Mat Gebu
Sumber : CT Delima & MaDiHaA

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 1/2 cawan tepung gandum*
1 camca teh baking powder*
1/3 camca teh garam halus*
1 camca teh soda bicarbionate (mat letak 3/4 camca teh)*(*disatukan dan diayak)
3 biji pisang emas, dilecek halus
1 camca besar mayonnaise
1 biji telur gred B
Beberapa titik esen pisang  (MaDiHaA tak letak)
1/3 cawan gula perang @ soft brown sugar (resipi asal guna 3/4 cawan gula halus)
1/3 cawan mentega cair (mat guna minyak canola)

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 180C, dalam satu bekas, satukan telur, gula perang dan mayonnaise, kacau rata dengan whisk hingga sebati. Masukkan pisang, minyak canola, esen pisang. Kacau rata.
  2. Masukkan tepung yang telah diayan bersama bahan2 yang bertanda (*), tadi, gaul pantas hingga sebati, jangan gaul lama2.
  3. Sudukan ke dalam bekas muffin yang telah disediakan terlebih dahulu sebanyak 3/4 penuh. Bakar 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan... (MaDiHaA makan suam2 pun best jugak.. hehe)

Selamat mencuba!

8 comments:

lina_pg said...

mmg nmpk gebus dan lembut jerr muffin pisang ni..datang awal ni mesti byk lagi kan?meh la tapau sket hehehe

nuwairani ismail said...

assalamualaikum kak madihaa..sedapnye mapin tu.nampak gebu je. ada 3 biji lagi belen pisang lebihan buat kek marble pisang tadi. huhuh...nk try resepi ni kene tunggu kerajinan dlu la kot..

lynn said...

assalamualaikum..akak..saya nak kongsi resepi boleh..

tun_telani said...

sedapnuer mapin pisang! tun mmg suka kek dan mapin pisang nii...

ijayuji said...

Salam kak madiha! apa pun namanyer yg ada pisang2 ni mmg kita suke! kita ambik 3 ketul tau! buat sarap esok :D hihihi macehhh! malam2 baru nak dtg umah org ya kak hihihi...siang2 sibuk sikit dgn budak2 :D

AZLITA AZIZ said...

nampak sangat gebu lah kak..
mesti sedap ni.. nanti bolehlah ita cuba tapi... kena cari pisang dulu...

cik cek said...

Salam Madiha....

Berjalan2 dipetang hari...sume org dok buat..kek pisang ...apam pisang...kat sini ada muffin pisang ...comel je...nampak gebu je muffin ni...nak ngecek seketul la ngan Madiha...he he :)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
gebunya muffin pisang tu akak... kalau bab2 pisang nie mmg diana suka... pasti sedap muffin nie kan akak..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...