Saturday, July 2, 2011

Urap

Assalamualaikum....
Sebelum masuk dapur prepare lunch... nak updatel blog kejap... lagipun perut kenyang lagi ni... anak-anak dengan bapak anak dok sibuk dengan PS2nyerrr... bolehlah ibu wat kerja tanpa gangguan.. hahaha...



Okey... pagi ni update Urap yang dibuat dah lama dah ni... tertunda2 nak update dari sehari ke sehari.. bukan apa... kalau kat opis tu tak sempat nak menaip panjang2... tu yang selalu update menu yang boleh copy & paste aje resepi.. kalau resepi sendiri ni terpaksa merajinkan diri taip sendiri resepi.. tu yang agak malas sikit tu.. lagipun.. masa kerja tak bolehlah nak berlama2 sangat dengan blog kan... 

Oklah.. Urap ni salah satu makanan kegemaran aku sejak dulu lagi.  Nak kata ada darah Jawa memang takde langsung.  Tapi pantang nampak urap atau pecal.. memang boleh buat air liur meleleh & terkenang2 selagi tak dapat makan especially di bulan Ramadhan.. hehehehe..  Tapikan.. kalau beli memang tak puas makan.. Buat sendiri jugak yang bestnya... 

Oklah ni cara aku buat Urap yer... lain orang lain caranya... cara aku ni Urap boleh tahan lama sikit sebab sambal kelapanya dimasak terlebih dulu.  Mungkin cara orang Jawa buat lain sikit kan.. apa2pun.. dari segi rasa tak banyak beza... Cara aku ni mungkin ada persamaan dengan cara2 orang Indonesia buat Urap sebab aku pun belajar dengan kawan2 dari sana (pekerja2 kedai makan makcik aku dulu... dorang memang pandai masak menu2 dari Jawa ni...)

Ok.. jom tengok resepinya...

Urap
Resepi : MaDiHaA a.k.a Ratna

Bahan2
1 keping tempe plastik (kalau tempe daun letaklah 3 keping) ~ hiris kecil & goreng
2 keping tauhu ~ goreng & hiris kiub
secekak penuh pucuk ubi ~ ambil bahagian yg lembut & celur
10 urat kacang panjang ~ celur & potong 1 inci
2 gengam tauge ~ bersihkan & celur kejap & tos

Bahan2 Sambal Kelapa
2 cawan kelapa parut putih
2 sudu besar udang kering* ~ rendam sebentar
2 sudu besar cili kisar
8 biji cili padi*
2 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar*
1/2 sudu kecil belacan*
6 biji cekur*
garam secukup rasa
1 sudu besar gula merah
1 sudu besar asam jawa ~ ramas dengan sikit air & ambil jus
serbuk perasa jika suka
sikit minyak utk menumis

Cara Menyediakannya
1. Sediakan bahan2 sayuran dengan mencelur/rebus berasingan & tos.  Potong pucuk ubi & kacang panjang ikut arahan pada bahan2 di atas.
2. Kisar bahan2 bertanda*.  Panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 kisar & cili kisar hingga wangi & terbit minyak.  Bila dah wangi.. masukkan air asam jawa, garam, perasa & gula merah.
3. Bila gula merah dah larut.. masukkan kelapa parut & masak sambal kelapa hingga agak2 kering (jangan kering sangat) & secukup rasa.  Biar terasa masin sedikit sebab nanti kita akan gaulkan dengan bahan2 sayur & gorengan yg lain tu. 
4. Semasa menghidang.. gaulkan semua bahan2 ikut jumlah yang diperlukan. Boleh juga digaulkan kesemuanya & urap tahan disimpan hingga ke malam (jika buat tengahari) kerana sambal kelapa telah dimasak terlebih dahulu.  Sedap dimakan ratah begitu saja atau dimakan bersama nasi putih, sambal belacan & lauk pauk yang lain.... Sedapppp!!



Selamat mencuba!

7 comments:

Lya Colours said...

sedap ni ratah. boleh la buat weekend ni.hihi

ijayuji said...

Salam kak madiha! kita ni tgh bersilat kat dapo tp merayap rayap jap hihihi... bau laki sedap kan kak? wakakakaka.... kitalah paling antu dgn urap pastu dah puas makan perut sebu hihihi... tp tu lah sejak2 duk sini tak dpt makan urap sbb pucuk ubi tak de!!!!!! uuuuwaaaaaa...sedapppppp tuuuuuu kita paling suke urap pucuk ubi! ada kecur sedapnyer! mana nak petik pucuk ubi kat sini :-(

ady said...
This comment has been removed by the author.
ady said...

as-salam madiha
sedapnye urap2...dah lama tak mkn urap2...ratah pun sedap ni..

tun_telani said...

sedapnyer urap! tun baru tau nama dia urap. hehe.. ingatkan kerabu ;p tp mmg hantu pucuk ubi ngan pucuk paku.. kompom berebut ni bila makan, hehe

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak... diana pun x tau nak bezakan mana satu urap.. mana satu kerabu.. heheheh... bagi diana semuanya cam kerabu.. huhuuu tgk urap nie mmg sedap ler akak...

nOOrsha said...

salam kak madihaa...kecur rasa ngk urap akak nih.. sedapnyeeee...sy suke urap!~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...