Terima kasih kepada yang sudi follow....

Wednesday, July 20, 2011

Nasi Ketumbar

Assalamualaikum...



Inilah dia nasi yang digandingkan dengan Ayam Masak Merah Berempah yang dipos di entry semalam.  Memang serasi sekali digandingkan bersama. Ada pula acar kobis campur carrot sebagai pelengkap & penambah selera.  Baru je siap hidang rasa dah tak sabar2 nak merasa...  nasib baik masih sempat ambil gambar dulu...

Penangan Nasi Ketumbar yang Kak Nor dok buat sampai dua kali tu.... aku bukan boleh tengok Kak Nor dok ulangtayang menu... mulalah nak meniru.. kehkehkeh.. Tapi takper kan Kak Nor... tiru dalam hal masak2 ni memang digalakkan.. jangan pulak meniru dalam peperiksaan.. yang itu memang nak kenalah tu... hhehehe...

Oklah.. selain Kak Nor rasanya dah ramai jugak kawan-kawan yang dah mencuba resepi Nasi Ketumbar ni kan... Antara yang dah mencuba ialah Diana & Ida Marlida.  Ada lagi tak yang dah cuba? Maaf ye kalau tak sebut nama sebab mungkin dah terlepas pandang. Resepi Nasi Ketumbar ni  dari Q'ein@MyResepi.. Pertama kali tayangan amal dari Kak Ayu Singapore.. tapi rasanya macam aku terlepas pandang masa Kak Ayu dok tayang tu.. mungkin sebab Kak Ayu  update n3 berderet2 kot tu yang aku terlepas pandang tu... Then bila Kak Nor tayang.. barulah aku nampak & terpikat.  Resepi dah print.... cuma tunggu masa jer nak buat.  Sebelum aku buat.. nampaklah pulak Diana & Ida yang dah buat terlebih dulu... aku pun apalagi.. teruslah panaskan enjin.... ehh silap! panaskan periuk... haha.. Apa2pun.. terima kasih kepada semua yang terlibat yer..  Anak2 semua suka & makan bertambah2... Aku memang jarang masak nasi berperisa.. sebab en. hubby kurang suka nasi berperisa ni.. kalau pegi kenduri kawin seboleh2nya dia akan cari nasi putih jugak.. kecuali kat kenduri tu hanya ada satu jenis nasi aje.. terpaksalah dia ambil nasi yg ada tu... Masa masak nasi ni pun.. aku masak juga nasi putih khas untuk en. hubby.  Oklah.. mintak izin pada semua yang terlibat nak copy & paste resepi kat blog MaDiHaA pulak yer...


Nasi Ketumbar
resipi : Q'ein@MyResepi
sumber : Kak Ayu Singapore & Kak Nor Secubit Garam

Bahan:
500g beras
3 s/b mentega/minyak sapi
sedikit minyak
1 biji bawang merah (dimayang halus)
3 batang daun ketumbar (blender halus)
sedikit garam
pewarna hijau
1 kiub ayam

Cara-cara
1. Basuh beras dan toskan.
2. Cairkan mentega bersama sedikit minyakMasukkan bawang & goreng sehingga wangi dan masukkan kiub ayam.  Kemudian masukkan beras, daun ketumbar yang telah blender tadi dan secubit garam.
3. Masukkan air dan masak seperti nasi biasa.  Bila nasi dah kering buat beberapa lubang dan titiskan pewarna hijau. (jangan lupa tutup periuk kemas2 lepas tu yer)
4. Tunggu sehingga nasi betul-betul masak dan gemburkan sebelum dihidang.

*daun ketumbar yg diblend tak perlu ditapis kalau ditapis akan mengurangkan aroma daun ketumbar dlm nasi..


Set lengkap Nasi Ketumbar bersama Ayam Masak Merah Berempah & Acar Kobis & Carrot

Selamat Mencuba!

13 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Madihaa.. ari tuh nmpk jgk Nor dh buat 2 kali nasi ketumbar ni.. hari ni Madihaa pulak..tak blh jadi nih! Best lah mama pun dah pernah buat sekali mmg sedap nasi ketumbar nih..yum3x nk mintak mesti dah habis kan?

Citarasa Rinduan said...

mesti baunya wangi...............
ayu suka bau daun ketumbar..

kak................
ayu singgah lunch ya....

Ayu said...

Assalam ratna,
memang best nasi ketumbar ni..akak minggu lepas buat nasi ketumbar buat kenduri tahlil dan nisfu syaaban kat rumah..habis licin..nasi ..heheh..part yang ratna terlepas pandang tu mungkin time tu entry2 semua kena telan termasuk comments nya sekali....heheh itu yang akak post sekali lagi ..heheh

hazila said...

Ada org tak suka bau daun ketumbar ni, saya suka kalau masuk dalam tomyam atau masa kukus ikan. Tapi belum pernah cuba masak dengan nasi lagi.

Zaliedana said...

Assalam kak,ramai betoi dah try nasi nih,sy jer blum,hajat tuh nak juga try rini,tapi hubby lak nak mkn tempoyak ngan cencaluk,xkan nk mkn ngan nasi yg berperisa lak kan..Eh en abg akak xsuke nasi berperisa,Enabg sy lak,mmg suke,nasi lemak ke,mnyak ,beriani@sewaktu dgnnya..hehe..

tun_telani said...

kak madihaa.. ramai betol peminat nasi ketumbar ni kan =) tun xsuka bau ketumbar, kalau nk wat ni kene ganti ngan daun sup atau daun saderi.. rupa lebih kurang dah..hihi

Puan Ros @ Tadika Sinaran Intelek said...

Salam.Kak ros baru balik dari skolah,tengok nasi ni terus lapar la....

Nieza said...

ramai dh yg buat nasi ni...saya jer lum lagi..dtng ambik bau dulu la...hehe tapi suka tgk colour nasi akak tu.. cantikla..;)

Nurul said...

K Madiha...

terliur plak tgk set nasi tu.... bila nurul nak buat ni... ;D ngendeng akak punya dulu lah yer ... heheh

Juwita Jamaludin said...

sedapnya kak nak try lama dah tapi laun ketumbar tak jumpa2.. sebenarnya suka confuse rupanya yang mana..:)selalu pakai coriander kering je.. yang itu boleh ke yek

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
nasi nie mmg sedap kan akak.. diana suka sgt makan... cam terasa lagi keenakan nasi ketumbar nie.. sedap!

Mamasya said...

Sypun baru cuba nasi ni tp tak sempat posing lagi...anak-anak panggil nasi hijau.
Ratna, sy masak lagi rendang hitam daging...kali ni utk tetamu khas.

Anonymous said...

mekasih ratna sudi cuba ayam masak merah berempah tu.. mmg menyelerakan yg ratna masak tu :)

k.nor :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...