Monday, July 11, 2011

Sambal Kering Sotong Kembang

Assalamualaikum & selamat pagi..
Pagi ni bila masuk blog.... baca pesanan dari Azlita Masam Manis kat komen box minta ambil award & tag.  Nampaknya ada tugasan yang perlu ku siapkan sebelum dapat mengambil award.  hahaha... dah lama tak jawab TAG... Oleh kerana belum ada masa nak mengarang panjang2 & idea pun belum mari lagi di samping ada kerja ofis yang perlu dibereskan... jadi aku masukkan entry resepi dululah yer.  Harap Ita bersabar ye.. nanti bila akak senang2 & free sikit akak cubalah jawap TAG tu ye... Nak kena ingat2 balik apalah cerita yang belum pernah diceritakan yang orang lain belum tau pasal aku.. hehehe..

Ok jom layan resepi untuk hari ni.. Resepi ringkas saja.. semua orang pandai masak ni.. tapi ini versi ku sendiri la yer... Biasa masak sambal sotong basah2 berkuah sikit... kali ni buat kering2 sikit.. layan dengan nasi lemak memang best sambal sotong ni..


Sambal Kering Sotong Kembang

Bahan2
900 gm sotong kembang ~ hiris kecil, cuci bersih, rebus sebentar & tos
10 ~ 12 sudu besar cili kering kisar
Minyak masak secukupnya
4 sudu besar gula
1 sudu besar asam jawa ~ campur air jadikan pes
garam secukup rasa

Bahan2 kisar
1 biji bawang besar
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
4 biji buah keras
1 sudu kecil belacan

Cara2 Menyediakannya
1. Panaskan minyak lalu tumiskan bahan2 kisar serta cili kering kisar sehingga garing & terbit minyak.
2. Masukkan gula, air asam jawa & sotong kering yang direbus.  Masak sehingga mesra.  Tambahkan garam secukup rasa.  Biarkan sehingga sambal cukup kering & secukup rasa.
3. Bila dah agak kering bolehlah dipadamkan api & hidang bersama nasi putih atau nasi lemak.


Selamat mencuba!

8 comments:

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak...
sotong kembang fav hubby nie... buat sambal gini memang sedap sesangat kan akak....

cik cek said...

Salam Madiha....

Kak cek suka sambal sotong kembang ni...masak lak kering2 cam ni...mesti best kan...:)

Ayu said...

Assalam ratna,
akak datang nak kasi lagi kerja buat awak..heheh nanti datang rumah ambik ya..thanks dear..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

mkn ngan nasi panas sedapnyer sis

Mamasya said...

Ratna, kalau sambal sotong ni suka mkn dgn nasi lemak. kat sini tak da sotong kembang tp sotong besar yg mcm sotong kembang yg byk dijual fresh...ada yg 1 ekor 1/2 kg.sotong biasa jrg2 dpt jumpa.
turkish pide tu nampak sedap tp bab nak menguli tu yg kurang rajin...

nOOrsha said...

salam kak madiha.. sedap sesekali layan sambal sotong kembang ni... mak saye rajin buat, makan ngan nasi lemak.. nasi putih pun layaan... cicah roti pun bes :)

Acik Erna said...

assalam madiha..acik mintak izin ambik resepi sotong ye..nampak menyelerakan..

Mama Gee said...

ni feveret g ni.........dapnyaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...