Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, July 7, 2011

Apam Beras

Assalamualaikum...


Petang-petang gini ada ke yang teringin makan apam? Selalunya kuih apam ni sedap makan masa sarapan kan...? Tapi takpelah.. kita tayang petang2 gini... sapa2 teringin bolehlah godek2 malam ni boleh buat utk sarapan esok pagi! 

Orang bekerja macam aku ni selalunya macam tulah.. malam2 orang lain sibuk nak tidor.. aku dok sibuk buat kuih untuk sarapan.... hahaha... Sebenarnya kuih2 jenis kukus gini memang boleh dibuat dari malam... esok pagi  senang kerja tinggal hidang aje kan.. Kuih pun masih tetap lembut macam baru dikukus.. tapi kalau boleh.. tutup sikit permukaan kuih supaya tak terdedah & terkena angin... takut pula permukaannya kering... Kuih ni sampai ke petang pun tak basi... Kuih2 jenis talam pun sama jugak  boleh buat dari malam sebab kuih2 jenis talam nak kena betul2 sejuk barulah elok di potong.. Jadi tak salah kalau kita siapkan kuih dari malamnya utk dihidangkan keesokan hari... Kuih apam ni kena peram 3 jam.. jadi sebaiknya bagi ibu2 yang bekerja tu..  Sampai aje rumah.. elok godek apam ni dulu sebelum meneruskan tugasan2 wajib yang lain.


Kuih Apam Beras ni yang aku buat untuk anak2 breakfast pagi semalam.... lembut jer apam ni tau..  walaupun tak merekah atau tersenyum tapi tetap sedap!  Tak sempat nak mencari kelapa pun.. lupa sebenarnya nak beli kelapa siap2... jadi makan gitu jerlah... berbagi2 utk anak2 ada yang makan kat rumah & ada yang nak bawak bekal.. dapat jugak bagi kat baby sitter sikit.... simpan untuk ayahnya 3 biji aje.. kiranya habis tinggal bekas aje.. hehe.. Lagipun aku cuma buat setengah dari adunan di bawah tu.. lenkali boleh buat lagi.. Sedap!  Thanks pada empunya resepi Cha@MyResepi.  Resepi ni ku ambil dari dapur Kak Nor Secubit Garam.  Terima kasih pada Cha & Kak Nor.. mintak halal ye nak tepek sini pulak resepinya.

Terlajak tuang pewarna... bukan main terang lagi warnanya.. hehe.. almaklum... masa dok godek kuih ni lepas diperam 3 jam.. anak2 sibuk nak tolong bancuh warna... tu yg ibu terlajak..  


Apam Beras
Resepi : Cha@MyResepi
Sumber : Kak Nor Secubit Garam
Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna


Bahan-bahan
2 cwn nasi
2 cwn tepung gandum
2 cwn tepung beras
1 cwn brown sugar
3/4 cwn gula pasir (dua2 gula pasir pun takpe)
2 1/2 cwn air
2 sudu kecil yis (mauripan)
kelapa parut dgn sedikit garam

Cara-cara
1. Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus).  Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati.
2. Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, tepung beras dan yis.  Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati.
Perap selama 3 jam.
3. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain.  Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil.  Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit.
4. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam.. atau enak juga dimakan begitu saja.




Selamat mencuba!

17 comments:

Zaliedana said...

Assalam kak,apam nih rasa cam apam snow white juga eks..Sbb da letak nasi juga,nanti2 blk bercuti nih leh la try..
Akak mmg rajin lah,blk kja masak2 bagai,huhu mmg penat kan,stgh org tuh,mmg beli ajer kalo blk dari kja nih,alasan,mlas kan..

Citarasa Rinduan said...

assalamualaikum kak..
selamat petang..
ayu baru ada masa nak BW,
nie pun pelanggan sedang makan.....
kak...
mmg cantik2 apam beras kak ratna,..

warna pun mmg cun2.
kalaulah di depan mata..
ayu kunyah tak sedar pelanggan muncul depan mata..
hehehe

RynaHakimi said...

wah..kalerful gitu..nak makan pun sayang..hehe ;)

Cendana Kasih said...

sukanyer tgk apam tu... tp kita masih tak brani nk buat...tiap kali buat asyik mendap/bantat jer... beli kat pasar malam jer..

Cheq Sue said...

Wah...cantiknya apam tu... apam beras ni memang sedap kan... makan sambil minum teh perghhhh...

YANA SHAIFUL said...

cantiknya apam tuu kak..kaler maler g haa..nk yg kaler biru 2 leh x hehee

ijayuji said...

Salam kak madiha!!! kita kalau nmpk apam kat mata kita nmpk kelapa parutt hihihi walaupun apam tu tak tu jenis tak yah makan dgn kelapa tapi kita tetap suka makan apam apa2 apam dgn kelapa parut hihihi.... nanti nak cuba resepi ni lah! :D

Juwita Jamaludin said...

salam kak madiha.. comelnya warna warni apam akak ni.. makan dengan kelapa parut sedap ni.. ita suka juga mak selalu buat..:)

K.Nor said...

wahhh kalerpul apam dia ya... mmg lembut dah sedap apam ni kan ratna... ishhh terasa nak mengapam la utk sarapan pagi esok.. ermmmmmm

lina_pg said...

amboi cntik kaler maler apam dia.. sedap tu..meh la sket lapo ni br balik kije.Lagi cantik kalau ngan teh o sekali eheh

Sizuka said...

comelnya apam2 tu. gebu!! tengok rasa nak telan je screen computer ni.. hehe

cik cek said...

Salam Madiha...

Cantik apam ni...warna2 ceria...kak cek lama dah tak buat apam ni...teringin gak nak cuba buat...cam best je...:)

Deliah's Deli said...

lama dah simpan resepi ni tp blm tbuat2 lg.tgk kat dapur kawan2 teringin la sgt2 :)

Zana~Sweet Rose said...

salam.. yeh2! kat sini ade apam, zana nak tapau 1-2 utk minum ptg nie... :D

Anonymous said...

salam kak...
hari ni saya b/fast ngan apam beras ni...
smlm siap masak...anak2 berebut mkn panas2
Alhamdulillah...senyum lebar tgk anak2 suka makan :)

tapi kan....entah camana dah siap semua...saya terlupa nak masukkan gula putih..
kelam kabut la blend gula...mujur la menjadi jugak...
tgk resepi guna h/phone je..mcm tu la jd nya...

(zura/alwiera)

Mila said...

salam..
lama tak singgah kat sini..
sedapnye apam tu..
nak ne cuba gak ni..

http://miladelight.blogspot.com

Anonymous said...

Hello,

I am writing from Marimedia Ltd., an international advertising network
that runs 12 billion monthly impressions. We partner with leading
players such as Yahoo!, Facebook, Blinko, MSN, and Virgin Mobile.

I have a 300,000$ budget for Q3 of 2011 for buying display advertising
In worldwide traffic and, I would like to evaluate a cooperation between our companies.
Looking forward to hear from you,

Thanks,



Eldad Preger
Account Manager
office +972 9 9516555
mail: eldad.p@marimedia.net

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...