Terima kasih kepada yang sudi follow....

Wednesday, November 2, 2011

Bihun Singapore

Assalamualaikummm......

 

Bertemu lagi kita... chakkk!!  Tak blehlah nak ikut W.W macam entry kat bawah tu... Dah memang dasar suka berceloteh... rasa tak syok bila tak boleh nak bercerita... kekekeke....

Oklah.. ni resepi Bihun Singapore yang dimasak long long time ago... until totally lupa bila punya sarapan.... hahaha... pernah beberapa kali masak bihun goreng putih gini.. tapi seingat2 ku.. masa first time masak bihun putih ikut resepi K.O.G (kucingorengemuk ~ makanlah apa lagi..)... terus jatuh cinta! hehe.. Pastu masak yg kendian2 tu.. tak pernah ikut sukatan yg betul.. main campak2 jelah & bahan2 pun ikut apa yang ada dalam esbox aje... Kali ni masak ikut resepi Sofinar My Resepi.. itupun ada gak derhaka sebab ada bahan2 saranan yang tiada dlm simpanan jadi kita gantilah dengan apa yang ada... Mekasih ye Sofinar utk resepi ni.. mintak izin copy & paste kat sini pulak... Anak2 memang suka makan bihun especially yg tak berapa pedas gini... untuk ayah & ibunya... lebih sedap dimakan bersama cili kicap.. memang best!


Bihun Singapore

Resepi : Sofinar@MyR
Sumber : MaDiHaA a.ka Ratna

Bahan-bahan ( 10 orang makan )

  • 1 bungkus bihun - direndam dulu
  • 300g daging - dipotong kecil2 (MaDiHaA ganti dengan udang)
  • 3-4 keping fish cake
  • sayuran campur - carrot, jangung dan kacang pis (MaDiHaA ganti dengan parutan carrot & taugeh)
  • 3 sudu makan cuka
  • 6 ulas bawang putih 
  • 2 biji cili hijau ~ dihiris (MaDiHaA tambah ni..)
  • 1 sudu makan lada hitam / lada putih
  • 2 biji tomato - potong nipis jika suka
  • garam dan gula secukupnya
  • cili api- potong nipis + kicap sebagai sos

Cara-cara

  1. lada hitam ditumbuk halus bersama dengan bawang putih
  2. panaskan minyak, goreng daging hingga lembut, bubuh air jika masih liat
  3. masukkan fish cake, dan goreng lagi. Kemudian masukkan lada dan bawng putih, goreng hingga naik bau, boleh di tambah sedikit air untuk melembutkan bihun nanti. Kemudian masukkan cuka
  4. Kemudian masukkan pula sayuran campur tadi, gaul sekejap. Masukkan gula dan garam
  5. Masukkan bihun, gaulkan hingga bihun masak
  6. Apabila bihun masak, tabur tomato, gaul sekejap dan tutup api. Saya tak bubuh tomato sebab anak dan hb tak suka
  7. Sedia dihidang bersama sos kicap (sambal kicap) 


Selamat mencuba!

8 comments:

cikmanggis said...

bihun spore ni sangat sesuai untuk anak anak yang tak boleh makan pedas.Akak memang suka sangat:)

MULAN said...

menu yg selamat sbb tak pedas..

Yatie said...

kalau kat umah Yatie mmng kerap gak wat mee mcm ni sbb anak2 suka sangat..pastu diaorang suka isi dlm plastik dan gunting bucunya...pastu makan mcm tulah...mmng sedap, kdng2 yatie pun ikut sama mkn mcm tu...hehehehe...rasa nak buat skrng je bila tngk mee akak ni..terliur je di buatnya...

zarin said...

lama tk mkn mihun goreng s'pore ni.
memang sedap kan tambah lg kalau ada cili kicap!

Juwita Jamaludin said...

salam kak suka bihun singapore .. selalu juga buat.. tgk bihun akak tergoda plak nak buat

nOOrsha said...

salam kat madiha..ape kabar? hope akak sehat jer..lame x jgah sini.. maklumla sy baru kuar gua..huehehe..sedapnye mihun singapore..lammeeee saye x wat...makan ngan sambal kicap sedapnyeee... hihih

JaSSNaNi said...

assalamualaikum kak..
apa khabar? harap2 akak sihat yer... bizi ke hari ni.. lom publish pun.. eheheh..

tunggu akak publish entry baru sambil makan bihun singapore ni.. eheh

Acik Erna said...

assalam madiha..satu2nya beehoon goreng yang acik suka..mula2 nak cuba masak..jenuh jugak geledah myresipi nak cari macam mana nak masak..beehoon singapore ni.
tapi akhirnya ikut resepi yang tanya pada kakak sedara sebab menepati selera acik..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...