Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, November 3, 2011

Penkek Kentang

Assalamualaikumm....
Selamat tengahari semua... Kaum ibu dah siap masak? Dah makan ke semua? Mestilah dah kan? Kaum ibu masa ni mesti dah boleh lepak2 depan tv.. Kalau yang bekerja pulak tak kiralah kaum ibu ke anak2 dara ke.. mesti semua baru masuk ke ofis semula lepas dah kenyang makan ikan bakar tadi kan... ada yang makan nasi ayam, ada yang layan tomyam.. ehh.. macam2lah kalau cerita bab makan ni. banyak sungguh pilihan. Lagi2 sekarang ni awal bulan.. mesti ada juga yang layan makan ditempat2 yang mahal yang ada 4, 5 bintangkan? hehehe.. Tapi MaDiHaA hari2 makan kat tempat yang biasa2 jer... tak kira awal bulan ke, tengah bulan atau hujung bulan.. tak pernah la merasa makan kat tempat yang berbintang2 tuh.. kecuali kalau big boss nak belanja... haha...

Oklah.. harapanku hari ni moga anda semua sihat2 belaka ye.  Hari ni  MaDiHaA agak tersentap sikit sebab pagi2 tadi masa dalam perjalanan hantar anak ke sekolah.. dapat panggilan telefon dari makcik mengatakan seorang sahabat MaDiHaA telah kembali kerahmatullah.  Semasa makcik bagitau nama Kak Rohaya dah meninggal dunia.. MaDiHaA tertanya2 dalam hati Kak Rohaya yang mana satu? Sebabnya... MaDiHaA punya 3 orang sahabat/kakak yang bernama Rohaya itupun belum masuk lagi sahabat MaDiHaA yang berada di Melaka tu yang juga namanya Rohaya.  Rupa2nya.. Kak Rohaya yang pernah kami tinggal sebumbung masa MaDiHaA bujang2 dulu yang telah kembali ke rahmatullah... Baru tahun lepas allahyarham menunaikan fardhu haji..  alhamdulilah.. Sempatlah MaDiHaA singgah sebentar melawat jenazah di rumahnya tadi lepas hantar kakak Dini ke sekolah.. Al-Fatihah buat allayarham Rohaya binti Abdul Rahman.. semoga rohnya dicucuri rahmat & ditempatkan bersama insan beriman...Amin..


Oklah.. kita teruskan dengan menu untuk hari ni yer.. Kali ni MaDiHaA mencuba resepi yang di ambil dari majalah Rasa hasil dari air tangan Chef Mohd Suhaimi Suratman dari Hotel The Royale Bintang Seremban yang diberi nama Penkek Kentang. Penkek ni tak sama seperti penkek yang menggunakan tepong tu sebab penkek ni sangat2 lembut! Umpama makan kentang putar cuma beza dari segi rupanya saja.  Anak2 sangat suka.. lagi2 bila dipaipkan mayonis kat atas penkek tu. Sesuai sangat dibuat sarapan ataupun dibuat sebagai hidangan sampingan atau 'side dishes'.  

Jom tengok resepinya yang dah MaDiHaA edit sikit sana sini... TQ Chef!
Penkek Kentang
Resepi : Majalah Rasa (Chef Mohd Suhaimi Suratman)
Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna


Bahan2
3 biji ubi kentang (besar/sederhana)
60 ml susu cair/susu segar
¼  sudu kecil garam
1 sudu besar marjerin/butter
1 sudu besar tepong gandum

Bahan tambahan
1 biji telur (hehe.. sori tertinggal tadi.. TQ Zaliedana!)
Marjerin untuk menggoreng
Mayonis

Cara menyediakan
1. Kentang dikupas, dibersihkan & belah dua lalu direbus hingga empuk. Angkat, tos & biar suam2 sikit sebelum diparut kasar. (guna pemarut utk buat kerabu mangga tu.. bukan pemarut kelapa ye!)
2. Didihkan susu cair, garam & marjerin/butter dengan api perlahan. Bila marjerin cair.. masukkan kentang parut. Gaul sebati & biarkan adunan masak sempurna. Padamkan api kemudian taburkan dengan tepong gandum & kacau lagi hingga sebati.
3. Bila adunan dah suam2 tu.. bolehlah bentukkan adunan kentang tadi menggunakan acuan berbentuk bulat seperti penkek. (guna acuan benjo pun boleh... MaDiHaA bentukkan guna penutup peanut butter jer...). Atur kentang yg siap dibentuk di atas dulang beralas plastik supaya mudah nak diambil nanti. Buat sehingga habis.


4. Pukul perlahan telur. Panaskan 1 sudu kecil marjerin/butter dalam non stick pan kecil dengan api perlahan. Celup kentang tadi dalam telur yang dikocok & goreng penkek sehingga kekuningan kedua2 belah. (berhati2 ye sebab kentang ni tersangatlah lembutnya.. jadi semasa mencelup telur harus dibuat berhati2 supaya kentang yang dibentuk tidak hilang bentuknya)  
5. Bila dah masak bolehlah angkat & dihidangkan penkek kentang dengan mayonis atau sebagai 'side dishes'. Sangat2 yummy!


Selamat mencuba!

16 comments:

hazila said...

Singgah nak tumpang minum petang....

Ct Lalola said...

Mcm sng & simple jer, jab g Ct nak try buat, tq k.madiha.....

chikadakbiru said...

salam...1st time tgk pancake kentang...minta izin salin resepi yaa

Qhaifa Nur said...

istemewa ni...boleh share resepi

Zaliedana said...

Assalam kak,nmpak sedap n menarik resepi nih,sy amik resepi dulu,bila2 nanti nak juga try..MKN NGAN AYAM PANGGANG BEST NIH..

Zaliedana said...

Psttt,akak,akak lupa taip telur kak,

Faiz said...

wahh..menarik utk dicuba nih...susu ngan kentang mcm sedap sangat jerr

Ayu said...

Assalam ratna..memang nampak menarik recipe ni..lagi2 kentang sebab akak pun suka kentang..masuk list dulu lah ratna..

liemaopurut a.k.a ana said...

menarik...bole masuk list tuk di cuba nih.

Citarasa Rinduan said...

kak....
ayu singgah minta 2 biji ya...

lapor nie... terliur sudahhhhhhhh

JaSSNaNi said...

Al-fatihah untuk arwah... semoga di tempatkan bersama para mukminin yang beriman.. aminnnn..

kak.. sejuk2 pekena penkek kentang panas2 ni sedap gak.. en.suami nani kalau wat suka wat penkek kelapa.. dia suka sangat.. skali wat 1/2 kilo pun leh abis berkelip2 mata.. eheheh.. (bukan sekelip)..

* Onion ring tu feveret nani sejak anak dara.. bila dah jadi mak anak dara ni turunkan kat anak2 plak.. so sakinah and kimi mmg suka.. senang nak wat.. nani tak de rumah pun diorang bleh wat sendiri... tup2 bila balik keje ade lak onion ring atas meja.. ehehe..

liza said...

nnt nk try pulak la..kentang mmg selalu ada kat umah ni..

Ct Lalola said...

Dah try td, mmg menjadi & sedap, cume ank2 ct x bape minat ler... xpe mommy nye suke sgt hik3... tq

Mamasya said...

Aslmkum Ratna

Alfatihah buat arwah.moga rohnya dicucuri rahmat.
pankek kentang belum pernah cuba lagi...sesuai buat sarapan....
bihun Spore...kalau ada majlis di sini dah jadi antara menu yg mesti.nasib baik sini ada jual bihun dr Thai.
re;Ratna, beras basmati lagi senang nak masak nasi yg ada perasa sbb tak mudah lembik. kat sini org Msia suka mkn beras basmati sbb beras mesir cepat muak mcm pulut rasanya. tp ada juga kwn2 yg angkut beras dr Msia bawa sini.

Ummi said...

Ratna, mintak pankek kentang tu 2 ketuii, lapor ni...pg td makan sekut jek..hehe, japgi nak masak nasi... Salam aidil adha buat Ratna n family...muaaahhhh!

Malay-Kadazan girl said...

Wah nampak bestnya! Anak-anak mesti suka. Saya penkek selalu buat yang segera je...hehehe...belum try acuan sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...