Terima kasih kepada yang sudi follow....

Wednesday, November 23, 2011

Onion Ring... best!

Assalamualaikum & selamat petang...



Jom kita layan Onion Ring petang2 ni. Sedap ni tauu... krup krap... Ralit dok melayan benda ni sampai tak sedar dah nak hampir habis sepiring.. hehehe... Resepinya hasil skodeng kat blog Nani tak lama dulu... Nampak macam sedap aje.. teruslah aku print resepinya. Terima kasih ye Nani.. walaupun resepi ni Nani kata resepi mudah tapi seumur hidup akak lom pernah buat lagi. Malu kat Kinah sebab Kinah pun pandai buat sendiri tanpa bantuan ibunya.. hehehe..

pada aku rasanya lebih sedap dimakan kosong begini tanpa sos atau mayonis sebab salutan tepongnya tu dah secukup rasa dah.. pedas, masin & rangup.. best!

Tak sia-sia akak godek aritu... memang best! Semetelah akak memang suka bawang2 ni.. kalau buat cekodok memang sengaja letak bawang lebih.. kalau goreng ikan tenggiri jeruk pun sama.. mesti goreng bawang besar + cili padi lebih pastu berebut2 mkn dengan husband & anak2.. hehehe... 

TQ.. resepi ni sangat perfect! Tapi harap Nani tak marah ye sebab akak ada alter sikit resepi ni sebab akak buat lebih sikit bawang tu.. jadi terpaksa akak bancuh tepong lebih sikit & akak sukat sekali sukatan air & garamnya coz resepi Nani airnya takde sukatan. Ini untuk mudahkan adik2 atau kawan2 yang nak mencuba supaya batternya tu ngam2 elok melekat pd bawang maksudnya tak cair sangat & tak pekat sangat... so senang kalau kita bagi sukatannya sekali.  Yang penting.. olahan resepi yang Nani bagi ni memang best & secukup rasa. Rangup tepongnya tu.. syok betul akak & anak2 layan.  Lenkali nak buat lagi.. tak puas mkn aritu.. hehe.. TQ ye Nani.. mintak izin ye letak resepi kat sini. Untuk resepi original dari Nani boleh klik SINI.

tak cukup?? ni ada lagi.... hehe..


Onion Ring
Resepi : Nani
Sumber : MaDiHaA a.k.a Ratna

2 ~ 3 biji bawang besar (bawang besar merah bukan yg kuning tu yer ~ dana akak dah edit! hehe)
3 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1½ sudu besar tepung kastard
1½ sudu kecil lada sulah
1½ sudu kecil lada hitam kisar (sukat yg dah dikisar)
120 ml air
1 sudu kfc garam
minyak utk menggoreng

Cara2 Menyediakannya
1. Bancuh kesemua bahan (kecuali bawang & minyak masak) menggunakan whisker (handwisk) sehingga rata. Ketepikan.
2. Bawang besar dikopek, cuci bersih kemudian dimayang bulat. Lerai2kan lapisan bawang satu persatu sehingga habis.
3. Panaskan minyak. Celupkan hirisan gegelung bawang yang dihiris tadi dalam bancuhan tepong (batter) & masukkan ke dalam kuali satu persatu supaya ia tak melekat antara satu sama lain. Goreng sehingga garing, angkat & toskan. Goreng sehingga habis.
4. Sedia dihidangkan bersama sos, mayonis atau dimakan begitu saja. Sedapp!!

Nota MaDiHaA: sukatan tepong tu MaDiHaA sukat sedang2 ye.. tidak diratakan & tidak pula membumbung.. just sedang2 gitu..



Selamat mencuba!

17 comments:

Citarasa Rinduan said...

pasti ranggup......
kak.. thanks syer ya, kalau ganti kentang atau sotong pasti lagi nyami..
kan...

boleh buat kudapan bila lapo

zarin said...

ish sedap nih! slalunya beli je... ahaha

Sally Rashid said...

sedap kunyah petang2 begini

Antan Bertingkah said...

Tengokpun dah nampak sedap, belum makan lagi tu... mesti lagi sedap....

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Onion ring kegemaran gadis2 kat umah ni la madiha.Sedap nampak cantik macam gelang org india pulak ya.Kak Ros ada buat sardin ring last week....So kita sama2 dah ada cincin la ya..

norhidana said...

dana pun sgt suke ngn onion ring kak... kalu gi a&w musti oder ni kak...
bwg besar tu pakai yg merah ke yg kuning tu kak?

hani said...

krup krap...ehmmm sedap...lazat..
hehhehee..KIV NI..

nOOrsha said...

waaaa.sedapnye onion ringgg akak nih... saye salah sorang penggemar onion ring walopun hakiktnye klo jumpe 'sebijik2' bawang kat dlm makanaan cam sambal ke sy x kan sentuh bawang tu.. selalu susun2 bawang kat pinggan kalu maakan.. hehehee.. tp onion ring saye suke.. tanpa kompromi.. sedapnye :) eh akak wat pakai bawang besar merah ye.. sy salu wat gune bawang holland tu je.. yg mane lebih sedap ye sbb x pn try yg bawang besar merah ni utk wat onion ring :)

anymz said...

yesssssss...syukur ada onion ring kat sini.kebetulan anak dara akak baru je bertanya mcm mana nak buat onion ring.maceh diha.akak ambik resepi ya..

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum...
akakkkkk.. cantek plus sedap kan.. :) mekasih sebab sudi cuba resepi tu.. suka sangat bila ada respond yang baik dari akak.. hmmm lepas ni cuba lagi ye.. leh wat kudapan di waktu petang2 atau bila hujan2.. sedap makan sampai tak sedar diri kan.. eheheh.. :)
.. nani tak marah la akak olah2 apa yg patut.. kadang nani pun ada gak buat camtu bila nak cuba resepi baru.. eheheh

Kakwan (K1) - citarasawan said...

K1 dn anak2 pun suka kunyah onion ring ni.. biasa yg beli kt pasaraya kali ni nk cuba wat sndri..oww bwg yg oren tu x sedap yaa madihaa..

EmbunRosaliza said...

Sedapnya terasa wangi je bawang, tak terasa habis sepinggan ni,resipi simple tapi enak sangat nampak tu

mokwo® said...

snek yg sedap dan simple.mokwo pun x brape gemar letak2sos nih. kekadang bawang goreng biase tuh pun mokwk mkn buat snek;) salin dululah resepinya

rahel said...

emmm betul2 snek yang sedap..suke2...tentu wangi kan..

Aishah @ Ariffin @ Aqil said...

aishah dah lama nak try...tak ter'try lagi...sekali tgk sini terliur lah plak

kzai said...

salam madiha..rajin nye wat ring2 ni..akak sll beli kt McD atau A&W je..dasar malas..akak pun suka kalau masak letak bwg byk2..mcm org india kan..manis je masakan jadinya..

ila said...

balik kerja ni nak cuba buat utk anak2...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

KongsiResepi.com