Terima kasih kepada yang sudi follow....

Thursday, November 24, 2011

Sup Ikan Salmon

Assalamualaikum... good morning everybody!

Apa cerita pagi ni? Ada yang frust ker malam tadi Harimau Muda kecundang? hehe.. Malam tadi aku tak sempat nak mengadap tv sangat sebab dok sibuk buat benda lain.. sempat jeling2 jer. Tapi apa2pun.. mungkin faktor kekalanan tu sebab pasukan kita dah letih agaknya.. yelah.. baru je lepas bertarung dengan Garuda kan.. Apa2pun.. berbanggalah dengan Harimau Muda yang dah berjaya membawa pulang emas hari tu.. & tahniah juga sebab dengar khabarnya Sultan Pahang berkenan nak hadiahkan RM30,000 bagi setiap orang.. Wahh!!! Lumayan beb! Anak2 dara tu.. bolehlah try2 ngorat mana2 yang berkenan yer.. mana tau melekat... hehehe.. Aikkk..! tiba2 pulak tukar topik pagi ni citer pasal bola pulak.. haha.. sesekali tertukar channel takperlah ehh...

Oklah cerita pasal menu pagi ni.. layan ajelah apa yang ada ni.. Dah lama sebenarnya masak Sup Ikan Salmon ni..  sengaja tak letak entry rapat2 dengan entry ikan salmon yang dulu tu.. takut nanti dikatakan haii.. banyak benar pitih orang ni dok makan ikan salmon sokmo.. hehe... Sebenarnya.. ini saki baki ikan salmon yang dibeli duluuuuuuuuuuuuuuu tu.. kalau masih ingat.. sebelum bulan puasa lagi.. haha.. cuma aku sengaja letak entry ikan salmon ni jarak2 sikit.. lepas2 ni ada lagi insyaAllah.. tapi tak tau bilalah tu gilirannya enterprem... hehe..


Masa beli ikan salmon dulu aku berkongsi dengan member sekerat sorang sebab ikan ni agak besar jugak.. pancit kalau nak beli sekor.. hehe.. Aku pilih bahagian kepala.. orang Chinese mungkin kurang suka kot ikan bahagian kepala.. jadi aku amik jelah bahagian kepala tu.. boleh juga di gulai atau dikari.  Tapi bila tiba masa nak masak.. rasa nak ubah selera pulak.. goggle2 resepi jumpa resepi sup ikan salmon ni dari blog Ijan.. Aku pun masak jelah.. tapi dengan sedikit ubaisuai... TQ ye Ijan untuk resepi ni.. kalau tak silap.. Ijan masak ni masa dia dalam pantang dulu. 


Oh ya.. bercerita pasal ikan salmon ni.. rupa2nya kepala ikan salmon ni ada bahagian tulangnya yang rawan.. sedap krup2 boleh makan macam tu jer.. kiranya.. tak byk la tulang2 keras berbanding dengan ikan2 yang lain pada kepalanya tu... Tapi aku tak berapa lalu pulak mkn ikan ni bila masak berkuah gini sebab pada kepala ikan ni banyak sangat gelatinnya.. hehehe... Nasib baik hubby boleh makan.. so dialah yg laju... aku cubit isi2 dia jer.. 

Sup ni aku hidang juga dengan sambal kicap untuk kasi ummph lagi masa makan..


Sup Ikan Salmon
Resepi : Ijan

Bahan2
2 potong ikan salmon (MaDiHaA guna bahagian kepala)
2 ulas bawang merah dihiris
1 ulas bawang putih dihiris
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga cengkih
1 kuntum bunga lawang
1/2 sudu teh ketumbar (MaDiHaA ganti dengan 1 sudu kecil rempah sup dibancuh dulu)
1 camca besar serbuk lada hitam
1 inci halia diketuk
2 asam keping
1 biji kentang dipotong dadu (Letak lebih sebab anak2 suka kentang)
sedikit daun saderi (Letak daun sup)
kiub ikan bilis (MaDiHaA ganti dengan 1 kiub sup bunjut)
3 mug air atau secukupnya

1. Tumis bawang, bunga cengkih, lawang, kayu manis, ketumbar & halia hingga naik bau.
2. Masukkan ikan salmon & goreng sebentar. (MaDiHaA masukkan ikan last sekali lepas kentang agak empuk) Kemudian masukkan air, bancuhan rempah, kentang, serbuk lada hitam dan asam keping.
3. Masak hingga kentang empuk. Perasakan dengan garam & kiub ikan bilis.
4. Hidangkan bersama daun saderi. MaDiHaA hidang juga dengan sambal kicap.. sedap hirup kuahnya pedas2 tu..


Selamat mencuba!

22 comments:

Emma said...

wah,sedap nih, sekali sekala makan ikan mahal, Salmon Grills pun Sodap!

Lya Colours said...

wahhh lazat !!!!

Amie said...

memang ikan ni mahal ye Madiha, sesekali kalau dah teringin sangat nak makan fresh ... kenalah cari di pasaraya di Tawau...di Lahad Datu semuanya beku batu...

AZLITA AZIZ said...

salam Madiha..

Tak pernah lagi guna ikan salmon tuk buat sup, biasa ita guna ikan merah.. nanti boleh lah mencuba tapi tu lah ikan ni mmg mahal.. kalau tak beriya-iya nak makan mesti tak beli punya...

nampak sup ikan tu macam lapar pulak perut ni..

MULAN said...

time musim hujan ni, kalo hirup sup memang lah mabeles... saya pon suka bhg kepala.. sedut segala bahagian...

norhidana said...

sedap ke kak? dana penah beli seketul filetnyer tp goreng bodoh je sbb takde idea nk msk pe yg sedap heheeh
maklum lah jahil skit nk msk ikan omputih ni

lina_pg said...

assalam madihaA,sedap tu sup kepala ikan salmon.Xtau lak kepala ikan salmon bleh wat sup.Kite selalu wat kari jerr.Bleh try gak ni kat umah ni suma suka ikan salmon

ady said...

as-salam MaDiHaA
Ady tngk sup ikan ni suka hirup2 kuahnya time panas2..sedap mkn dgn sambal kicap...

I'm Cida- This Is My Photo Blog said...

waaaa....x penah beli salmon..ntah2 tgk pun x kenai..hehehehhe

ieda said...

wah sedap nie ..
ieda x pernah merasa makan ikan salamon nie kak ..
hurmmm mana nak buat kalau ikan pun x kenal huhuh

hazila said...

Saya pernah buat kari kepala salmon tapi kurang sikit la rasa kat tekak. Sup tak pernah cuba pulak...

Nieza said...

sedapnya tgk sup ni.saya memang suka buat sup dgn kepala ikan salmon ni kak...rasa lemakx2 tu lagi ler sedap..sejak dok sini memang puas mkn salmon ni kalau kat Msia tak dptla mkn selalu mahal kan.

Qhaifa Nur said...

mesti sedap rasanya, ikan mahal kan...

nOOrsha said...

salam kak..amboi tertarikh hati sungguh menengok menu akak ni... saye kalo gi pasor kan, gigil nak beli salmon.. sebab rase cam org2 kaye punye menu je salmon ni.. heheh..tp mmg salmon isinye sedap kan, lemak2 gitu.. :)

Chah said...

Huhu...kita pun kalu beli yg potong2 je, tupun pilih yg plg kenit... Sedapp kus srmangat regenya...leh beli setgh bakul kot ikan adin..hehe...

rahel said...

Tentu sedap sangat sup ikan tu...mahal ooo...

Mama Hawa/Mama Nani said...

Madihaa...
ada lagi tak sup ikan salmon??? Mennggancam seh!Mama suka msk asam pedas tapi lama tak msk or beli ikan salmon ni...mahelll hehehe

JaSSNaNi said...

assalamulaikum...
kak, honestly nani bagi tau, tak pernah pun skali nani beli ikan salmon ni.. bila tengok tengok, belek2 tapi tak sampai seru nak beli.. lagi pun tak tau nak wat apa.. sblm ni tengok isi ikan salmon, boleh la ada idea nak wat panggang ke, stick2 ke kan.. tapi tak kesampaian gak nak mencuba, sbb tak terasa lagi nak beli kan.. tengok lah kalau2 teringin esok2.. beli gak ler jawabnya.. hihi

LinRosly said...

Assalamualaikum Ratna...

Mana Nak cari Ikan Salmon...Kat Segamat Mcm Tak Ada Jer...Sedap Ke Ratna?

Mama Gee said...

huaaaaaaa...
ikan salmon fav g..
ada nampak jual kat cold storage ritu..
tp takut nk beli..sbb takut tak menjadi masak dia..
nk masak apapun tak tau...

Pelangi Senja said...

sedap..:)

Pocahontas said...

Ikan salmon bg saya xlah mahal sgt.....dia terbahagi pada 3bgn.
Kepala rm9-10/kg
Ekor rm12-14/kg
Badan rm21-29/kg
Lagi murah dari tenggiri.......saya selalu beli kepala, byk isi. Anak2 suka......masa confinement saya makan salmon, nak beli tenggiri ...mak aii harga, mahal.
Salmon ni sedap, low kolestrol, xhanyir......mcm2 boleh masak. Kari, singgang, masak goreng kunyit, deep fry, asam pedas, stim...try lah.....xcuba xtahu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...