Terima kasih kepada yang sudi follow....

Tuesday, November 22, 2011

Bingka Labu Lemak Tanpa Telur

Assalamualaikum....



Bersua lagi... Kali ni dengan menu minum petang pulak yer... Sebenarnya dah lama juga buat kuih bingka ni.  Rasanya sehari lepas nampak Yatie Memories letak di blognya dulu tu.. petangnya terus singgah kedai cari labu &  bahan2 lain.  Keesokkannya baru sempat buat.  Masa tu kira2 sehari sebelum balik kampong masa nak raya haji aritu... Sekarang baru sempat di update. Maaf ye... lama betul nak masuk entry... Almaklum.. banyak gambar yang Q menunggu giliran.  Sebab tu banyak entry tertunda.  Lagi2 kalau dok klik gambar banyak sangat macam bingka labu ni (kes perasan kuih tu comey sangat.. hehe) jadi makin lambat nak masuk entry sebab sah2 entry tu kena tulis atau keluarkan cerita lebih sikit barulah best masuk gambar banyak2... Takkan nak letak gambar semata2 kan? hehe.. 

Memasak bagi aku takde masalah sangat... biarpun terpaksa terkejar2 wajib juga memasak.. tapi nak mengupdate ke blog selalu je tak cukup masa lebih2 kalau kat rumah. Yelah.. bila kita nak update ke blog.. tak boleh nak update & taip cincai2 aje.. penyampaian resepi nak kena betul & tepat.  Asal usul resepi pun nak kena bagitau.. Kalau dok kelam kabut ada yang silap taip resepi.  Jadi kenalah tunggu tenang2 & lapang2 barulah best nak menaip. Takpelah ye.. slow2 kita update. Kekadang aku terpaksa gilir2 antara menu2 baru masak dengan menu2 yang dah lama masak ikut kesesuaian & bergilir2 antara lauk pauk & kuih muih.. jadi taklah jemu asyik tengok lauk pauk jer atau pun kuih muih jer.. hehe..

Bercerita pasal bingka ni.. memang sedap sangat walaupun tak gunakan telur.. Macam tak percaya sebab kebiasaannya rasa sedap & lembut sesuatu kuih tu datangnya dari telur.. Kalau tak percaya anda kenalah cuba buat  terutama bagi penggemar kuih bingka pasti takkan menyesal. Sedap sungguh! Rasa lemaknya mungkin datang dari santan, susu & juga labu itu sendiri... makan sekeping memang tak cukup hehe.. Oh yaa... kuih ni dapatlah aku bagi pada pengasuh & juga makcik selain bekalan anak2 ke sekolah masa tu sebab aku buat 2 adunan so dapat agak banyak juga... 


Okey.. mari kita lihat resepinya yer. Sebelum tu.. terima kasih banyak2 pada Yatie Memories yang perkenalkan resepi yang diambil dari Fida di Myresepi ni. Memang best! TQ both of you.. minta izin letak resepi kat sini ye. MaDiHaA buat 2 adunan dapat 2 biji bingka dalam acuan bunga pecah lapan & beberapa biji bingka dalam acuan muffin tu (lupa dah berapa biji kalau tak silap dalam 7 atau 8 biji kot.. maklumlah dah lama sangat buatnya..)


Bingka Labu Lemak Tanpa Telur
Resepi : Fida@MyR Fida@MyR
Sumber : Yatie Memories

Bahan-bahan (loyang 9x6 in atau 2 biji adunan pecah 8 )

    * 250 gm labu - tanpa kulit, direbus
    * 1/2 cawan gula halus (MaDiHaA guna gula perang)
    * 1/2 cawan santan pekat
    * 3/4 cawan susu cair/sejat
    * 1 sudu besar susu pekat manis
    * 1/2 sk garam
    * 1 cawan tepung gandum
    * 1 sudu besar mentega/majerin
    * sedikit pewarna kuning (akak tak bubuh ~ MaDiHaA pun tak bubuh)
    * bijan untuk ditabur (ini MaDiHaA tambah)

Cara-cara

   1. Satukan kesemua bahan2 dalam blender dan kisar halus.Tuangkan adunan ke dalam mangkuk dan kacau hingga rata.
   2. Tuang adunan ke dalam acuan/loyang yang telah disapu mentega/majerin/minyak. Taburkan bijan jika suka.
   3. Bakar pada suhu 160C selama 45 min atau hingga masak. (Yatie bakar 1/2 jam pertama guna api bawah je dan 1/2 jam lagi api atas dan bawah ~ MaDiHaA ikut cara Yatie juga... tapi untuk loyang muffin dikurangkan masa membakar)
   4. Sejukkan bingka, potong kecil dan boleh dihidangkan.



Selamat mencuba!


12 comments:

adarnadzmie said...

nice resepi... akak ambik resepi ni ok...tq...nnt nak try..hehe

::Azura Rahman:: said...

haaaa.. blh la cuba.. labu ada lg kt umah tu.. tq kak.. sedapnyerrrrrrr...

Nieza said...

sedapnya tgk bingka ni kak..menarikla. tabik pada akak yg rajin memasak walaupun bekerja ni :)

Sue @ Nenie said...

Salam Kak..Wahhh cantikkk je kejadiannya...mesti sedap niiiii

rahel said...

memang cantik kejadiannya..suka sangat tengok,klu dapat seketul lagi baek..

Amie said...

dah siap Madiha potong ye... he he hehh kami berbagi-bagilah ye Madiha.... sedapnya!!!

MULAN said...

oohh... maybe sbb labu lembut kot.. less kolesterol ni takde telur.. labu kalo buat kuih2 memang sedap..

JaSSNaNi said...

Assalamualaikum.. kak...
ehehe.. seronokkan harimau muda menang kan.. meriah betul kat tempat akak sampai bakor2 mercun + main bunga api skali.. tu dah kira betul2 meraikan.. ehehe..


akak.. baru sabtu sudah nani beli bingka ijau yg bentuk sama camni.. tapi beli lah.. nak wat sndiri blom pandai.. ngeh3.. ok tak alasan tu? nak wat, tapi blom sampai seru..

Yatie said...

Assalamualaikum K.Madihah,
cantiknya bingka labu akak ni, mmng betul2 nmpk sedap..tq sudi mencuba..mmng bestkan resepi ni walau tak guna telur..tetap lemak dan lembut jek...

NoorMasri said...

sedapnya nampak !

nOOrsha said...

salam kak madiha..sedapnye la bingka labu.. mmg peberet ni..rasa lemak2 kan... rasa nak cuit satu je yg kt pinggan tu.hrhehehe

Malay-Kadazan girl said...

mmm...menariknya nak bookmark resepi ni. Tengah mengintai ada labu sedang membesar kat taman. Image kat kepala bila tengok labu tu kuih bingka ni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...