Terima kasih kepada yang sudi follow....

Wednesday, November 23, 2011

Kuetiaw Kerang Kicap Campur

Assalamualaikum....

Ibu2 di rumah dah masak tengahari? Mesti sedang sibuk di dapurkan? Al maklum sajalah... di musim cuti sekolah ni.. semua anak2 ada kat rumah & semestinya ibu-ibu semua pun bertambah sibuk di dapur menyediakan juadah untuk anak-anak yang perutnya sentiasa minta di isi... Faham sangat dengan kerenah anak2... pantang lambat sikit masak mesti dah merungut lapar... "alahaiii sabarlah nak oii... mak nak godek resepi dulu kat tenet ni... jap lagi mak masak yer.." hehehe... kadang2 slot tersebut pernah jugalah terjadi kat rumah ku... tapi tidaklah kerap sangat sebab biasanya kalau MaDiHaA nak mencuba resepi baru dari internet.. awal2 lagi MaDiHaA dah print resepinya... tak retilah nak rujuk resepi dari skrin laptop sambil2 masak.. lebih selesa rujuk resepi dari kertas.. mudah dibawa ke sana sini..hehe..

Anak2 dara sunti tu... bantu2lah ibu di dapur yer... jangan asyik leka dengan aktiviti sendiri saja lebih2 lagi zaman sekarang ni anak2 asyik sangat dengan internet bermuka buku & macam2 lagi aktiviti dorang ni... Kalau tolong mak kat dapur tu.. cepat sikit boleh makan.. betul tak?


Oklah.. kali ni update resepi Kuetiaw Kerang aje... ini menu kami sekeluarga untuk dinner pada hari Ahad baru2 ni.  Selain kuetiaw.. sempat jugak aku buat donut.. yg tu aku update kendian yer.. hehe.. Tengahari Ahad tu ada kenduri kahwin jadi memang tak masaklah kat rumah.. malamnya rasa malas pulak nak masak lauk pauk.. kebetulan hari Sabtu tu sempat pegi ke pasar besar PJ.. adalah beli kerang 2 kg.. Masa beli tu tak terfikir pun nak dibuat apa.. saja2 beli sebab dah lama sangat tak beli kerang sebenarnya.. jadi untuk dinner Ahad tu.. aku goreng kuetiaw sajalah.. Untuk Haziq & Alin hubby gorengkan untuk mereka versi tak pedas tanpa kerang & udang (just letak fishball, fishcake & telur saja). Masih bimbang nak bagi Haziq makan udang & seafood yang lain sebab takut kena alergi lagi macam dulu.. huhu..

Ok jom layan resepinya... ini resepi adaptasi dari resepi kuetiaw goreng Nuanza yang pernah aku buat DULU.. Cuma kuantiti kicapnya agak berbeza sikit sebab kali ni aku ada campurkan dengan kicap campur resepi Mas yang aku buat untuk Kuetiaw Haufan dulu.... TQ ye Nuanza & Mas juga.  Mas dah lama menyepi dari mengupdate blognya.. agaknya masih alah & mabuk2 lagi mekyung tu.. harap2 lepas ni bolehlah teruskan aktiviti harian seperti biasa bila dah berakhir fasa pertama..


Kuetiaw Kerang Kicap Campur
Adaptasi dari resepi : Kuetiaw Goreng Nuanza

Bahan2
1 kg kuetiaw ~ dilerai2kan
4 sudu rata serbuk cili (bancuh dgn air jdkan pes)
10 ulas bawang putih ~ ditumbuk
2 kg kerang ~ rebus & ambil isinya
400 gm udang ~ buang kepala & sebahagian kulit
2 keping tauhu ~ goreng & potong kiub
3 ~ 4 pokok sawi ~ dipotong tetapi batang & daun diasingkan ~ cuci bersih & tos
3 ~ 4 gengam taugeh
10 pokok kuchai ~ potong 1 inci
5 sudu besar kicap campur
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap manis
2 sudu besar kicap masin
garam jika perlu
2/3 cawan minyak masak

Cara2 menyediakan
1. Panaskan minyak lalu tumiskan bawang putih tumbuk & pes cili hingga wangi.
2. Masukkan kerang, tauhu, segala jenis kicap & kacau rata. Masukkan batang sawi, udang & beberapa sudu air jika perlu lalu kacau rata. bila batang sawi kelihatan agak lembut masukkan pula sawi & daun kuchai. Jika perlu boleh tambahkan sikit garam. Kacau lagi.
3. Masukkan kuetiaw & kacau rata. Akhir sekali masukkan tauge, kacau2 kejap & bolehlah dipadamkan apinya.
4. Hidang kuewtiaw dengan cili potong atau jeruk cili hijau untuk menambahkan kesedapannya.


Selamat mencuba!

11 comments:

Nuridah said...

Assalamualaikum Madiha,

hahaa...kak nur jawab ya...ibu disini dh masak tinggal nak ngap aja..meh ikut kak nur mkn sama2...hehe...madiha sihat ke??

Wah kue teow...kak nur nyer old time fav. nie..suker sekali...tapi nk mkn waktu panas2 kalau dh sejuk mesti mcm kering...panas2 baru keluar dlm kuali baru ada kick kan??

Sedap nampak kue teow yg madiha goreng...cop sepinggan dulu sebelum kena rebut...hehe.

adarnadzmie said...

suka nyaaa akak ngan kuewteaw kerang ni... sedappp..

nOOrsha said...

salam kak madihaa..alahai sedapnye kue tiaw (arini masuk dapo org sume nampak extra sedap... ujan2 ni mmg lapooo.. hehe)..... memang beskan kue tiaw goreng mkn panas2.. peberet sy juge ni.. wat basah2 sket.. mmg mabeles :)

I'm Cida- This Is My Photo Blog said...

re: tu la kak..kek karamel tu agak berhantu kan...tp semangat nk buat tu mula ada bila tgk kekawan terdekat dh buat.. :-)

link k teow ni ada kt blog nama k teow goreng udang....
tp k teow akak ni nampak menarik sbb ada kerang..bestttttt

AZLITA AZIZ said...

Salam Madiha..
Sedapnya nampak k teow tu.. Ini merupakan fav ita sekeluarga. Lebih-lebih lagi bila di letakkan kerang.
Harus di cuba resepi dari Madiha ni.. hari tu ita cuba resepi mee hoon goreng kunyit.. sedap! terima kasih kerana berkongsi resepi.. anak2 suka sebab tak pedas..
nanti ita cuba yang ni pulak!

mama sara nur said...

assalam..
feberet sy tu kak k teow goreng he he

Amie said...

adeeehhhhh...ni feveret kami ni Madiha....sedapnyalah....sedap sangat, Amie tak tinggal cili jeruk kalau makan kuey teow goreng....sedap! sedap!!!!

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

salam madiha,ada lagi ke????lapar ni.

EmbunRosaliza said...

Assalam madiha, akk pun suka kue teow kerang gini, heheh gelak lak akk, sama mcm akk, kalo dok dpn pc selalu ckp mama tgh tgk resipi ni, saje je alasan lambat2 bf heheh

rahel said...

Salam tuan rumah...
kuetiaw kerang memang serasi bersama...hidangan kesukaan kita jugak ni...

Yatie said...

sedapnya kue teow kerang tu, mmng kegemaranku...biasalah bila cuti sklh ni, banyak permintaan dari anak..lebih2 lagi musim ujan ni..mak dngn anak2, sama2 lapor jekkk..kih3..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...