Assalamualaikum & selamat petang....
Ada yang sedang pening memikirkan juadah untuk minum petang hari ni? Apa kata buat bingka labu pula. Mesti anak2 & suami suka. Memang sedap sangat bingka labu ni. Secukup rasa & lembut pun sedang2 je. Pendek kata memang perfect lah! Memang pandai siapa yang mengolah resepi ni. Moga mendapat pahala berpanjangan kerana berkongsi resepi yang sedap ni. MaDiHaA mohon dihalalkan share kat blog MaDiHaA pula resepi ni ye. Dah ramai yang mencubanya. Terima kasih pada semua yang terbabit. MaDiHaA copy dari blog Kak Nor.. TQ pada semua...
BINGKA
LABU LEMAK MANIS
sumber : Kak Nor@Secubit Garam & MaDiHaA aka Ratna
(Loyang bulat 9”)
BAHAN-BAHAN-Yatie
guna loyang bulat 9 inci
2 biji telur
2 cwn santan (Yatie guna santan kotak kara 200ml, selebihnya tambah air biasa je)
1/2 cwn susu cair
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula pasir halus
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter/minyak sapi-Yatie guna minyak sapi
2 cwn labu- yg telah direbus, toskan dan dilecek
sedikit bijan utk tabur di atas permukaan kuih
CARA-CARA
Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang dengan mentega, panaskan sebentar .
Satukan bahan2 diatas kecuali labu yg di lecek dan bijan dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu.
Tapis adunan tadi, kalau guna blender lagi senang. Tuangkan dlm mangkuk besar dan masukkan labu yg telah di lecek, kacau hingga rata.
Tuang dalam loyang yang telah di panaskan tadi.
Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong.**Labu tu sengaja saya tak blender sekali sebab suka tngk jalur2 labu yg tak hancur sangat masa kuih di potong. Rasa makin teruja nak menikmati kesedapannya.
2 biji telur
2 cwn santan (Yatie guna santan kotak kara 200ml, selebihnya tambah air biasa je)
1/2 cwn susu cair
2 cwn tepung gandum
1/2 cwn gula pasir halus
1/2 cwn susu pekat manis
1/2 sudu kecil garam
1 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter/minyak sapi-Yatie guna minyak sapi
2 cwn labu- yg telah direbus, toskan dan dilecek
sedikit bijan utk tabur di atas permukaan kuih
CARA-CARA
Panaskan oven pada suhu 200C, lenser loyang dengan mentega, panaskan sebentar .
Satukan bahan2 diatas kecuali labu yg di lecek dan bijan dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua bersatu.
Tapis adunan tadi, kalau guna blender lagi senang. Tuangkan dlm mangkuk besar dan masukkan labu yg telah di lecek, kacau hingga rata.
Tuang dalam loyang yang telah di panaskan tadi.
Bakar selama 1 jam atau hingga masak. Kalau nak permukaannya berkerak, tambah masa pembakaran.
Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong.**Labu tu sengaja saya tak blender sekali sebab suka tngk jalur2 labu yg tak hancur sangat masa kuih di potong. Rasa makin teruja nak menikmati kesedapannya.
4 comments:
kak saya suka kalau tepi2 tu garing lebih sket. memang banyak la saya makan hihihi
alamak kak..mcm sedapv je..mcm lg best je klau dpt sekeping yg besar tu..hihi..
salam kak..
sedapnya bingka labu tu..
Hello I'am Chris from France
Assalammualaikum...
This is not a spam
Your blog is not on the "Directory Blogspot" ?
With little site offers free website promotion
I invite you to join
You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Represent Your Country
World-Directory is 193 countries in the world! and thousands of blogs
Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
Blog Url
Location Of Your Country In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
Happy Blogging
****************
We follow your blog! Please follow mine
You can forward this invitation to your friends
PLEASE IMPERATIVE !
Registration for the "Directory" blog, are free.
We only ask you to follow the blog. Thank you for your understanding
**********************************************
Last news of "Directory Blogspot" "
Soon we will award the best Fashion blog and psp, Makeup, nails, crafts, handmade, cooking, paintings, home, photography, jewelry
Post a Comment