Monday, February 24, 2014

Kek Minyak.... sedap rupanya...



Assalamualaikum & selamat petang....


Sekali lagi update untuk petang ni ye.   Pagi tadi entry takde resepi.. jadi petang ni kongsilah satu resepi dengan kawan2 yang rajin intai2 blog MaDiHaA ni.  Tapi resepi ni dah lama berlegar2 di FB & juga blog kawan2.  MaDiHaA je yang terlambat.  Tiap kali nampak kawan2 buat... teringin nak mencuba.. tapi bila mengenangkan ada bahan2 mentah lain yang patut dihabiskan dahulu...  kenalah MaDiHaA habiskan stok bahan lain dulu.  Tak elok membazir kan.  


Dua hari Sabtu & Ahad kelmarin... sibuk juga dengan tempahan... sampai tak tidor hingga ke Subuh.  Tapi alhamdulillah.. dapat menyiapkan kesemua tempahan pelanggan yang dah buat full payment... syukurlah.  Petang semalam bila dah hilang segala kepenatan... tekak teringin pulak nak makan kek... terus teringatkan resepi Kek Minyak yang memang dah lama teringin nak buat.  Alhamdulillah.. singgah juga dia di dapur MaDiHaA... hehehe...   Sedap sangat kek ni.. lembut... dibiarkan semalaman... makan hari ni kek bertambah gebu & lembut.  Terima kasih pada empunya resepi yer.  MaDiHaA ambil resepi dari LiNa Pg.  LiNa Pg ambil dari MyResepi.  TQ LiNa Pg... TQ empunya asal resepinya...

Mohon izin letak kat blog MaDiHaA pula yer... Sebenarnya sebelum buat kek ni... MaDiHaA dah pernah rasa sepotong dua masa balik kampong dulu yang adik ipar buat.  Memang sedap... tu yang terkenang2 tu.. Kek kosong camni hubby makanlah juga.. tapi kalau kek2 beraising, buttercream atau bercheese tu.. hubby memang tak suka.. Anak2 siap bawak berkelah dengan kawan2nya petang semalam... dapat juga bagi ke jiran2 berdekatan sikit sorang... Simpan kat rumah nanti kita makan banyak... taknak gemuk sorang2.... hahaha... padahal memang dah gemuk..


Kek Minyak

Original : MyResipi

Sumber : LiNa Pg


Bahan-bahan ( 8x8inci / 9in)

  • 5 biji telur
  • 3/4 cawan gula halus (LiNa Pg gn 1/2 cawan gula kastor) (MaDiHaA ikut sama mcm LiNa)
  • 2 cawan tepung gandum 
  • 1 sk baking powder
  • 1 cawan susu pekat (LiNa Pg gn 3/4cawan) (MaDiHaA ikut sama mcm LiNa)
  • 1 sudu besar ovallate
  • 1 cawan minyak masak
  • perasa nenas / pisang / ape2 ikut suka/pewarna (MaDiHaA guna blueberry & strawberry emulco utk warna biru & peach... yg warna kuning dibiarkan tanpa perasa)
  • 1 sudu teh esen vanila


Cara-cara

1.     Panaskan oven suhu 170'C

2.     Ayak tepung gandum bersama baking powder.Ketepikan

3.     Lenser loyang kek dgn mentega.Alaskan dengan baking paper.

4.     Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang.

5.     Masukkan susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi sekejap.

6.     Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.

7.     Akhir sekali masukkan gandum. Gaul rata. Selepas itu, bahagikan adunan kepada 3 warna.

8.     Tuangkan ke dalam loyang, marble ikut kreativiti

9.     Bakar hingga masak.Suhu bergantung kepada oven masing2 (LiNa Pg bakar suhu 165'C selama 50min api atas dan bawah) (MaDiHaA bakar 45 minit suhu 160'C)

10.  Biarkan kek sejuk barulah dipotong dan hidangkan.

21 comments:

Gee® said...

Cantek...

LiNa_Pg said...

Kek ni sangat simple tp rasanya memang sedap.Paling suka sangat cepat disediakan...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

cantiknya kaler tu, sy pun belum lagi cuba kek minyak ni kak. Selalu kalau Kak Madiha dah baut baru sy dpt auranya, heheheh

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Simple resepinya Madihah.. teringin pulak akak nak mencubanya :)

CT Delima said...

Assalmualaikum Retna..lamanya ct tak jalan2 kesini. Tengok kat fb ada kek sedap lekas2 terjah. Bahan2 pun mudah jer..cantik kaler kek tu sangat meriah.

Bbwana adienia said...

salam kak..

menarik dan sedap kan kak kek ni..sya pun sudah try buat..memang senang kan..

Yana Shaiful said...

Sedap kan kak kek ni..yana dh 2 kali bt sbb senang..anak2 ngn hb suka mkn kek kosong cani..cantik kaler kek tu..nmpk meriah^_^

nam@along said...

Salam...belum pernah rasa..teringin nak membaking sendiri...pinjam resepi yer Madiha..TQ

rahel said...

Salam Kak Ratna...
dah ramai yg cuba kek minyak ni...kita aje yg belum berkesempatan...nampak cantik n semestinya sedap...

norhidana miswan said...

comfirm sedap... kek carrot yg dana penah bt pun pakai minyak je... lembut gebus sgt

Nadz Nazharzan said...

Assallamualaikum kak Ratna..

Nadz lagi ni kak.. Aahh..kek minyak ni Nadz pun dah buat cuma tak sempat lagi nak update ke blog. mmg cam tak percaya kan kek ni lembut. Bila dah simpan sehari pada suhu bilik, kek jadi lebhih moist. Nadz guna resepi yg ambil dari my resipi. Resepi sama ke tak eh...cam sama jer..heheee

fariza hamid said...

salam kak lina, mane nk cr ovellate?

karimah mohd said...

Klau kukus boleh kn..x berani nk guna oven .. takut hangit ..

ummi aqilah (LM) said...

Salam kak ratna.. LM ambik resepi ye, tak pernah cuba buat pun kek ni lagi

kehidupan sihat said...

sedap ye..baru dpt makan time raya haji yg lepas..

kak ipar buatkan..

jemput ke blog nana

Norzuryati Mohamad Basir said...

Sonok tgk org pandai baking kek..penah cuba, tp x bakar dlm oven,..biase kukus je..sbb x pandai nak setting oven..hihi..

Resepi yg menyelerakan! Mohon share resepi ni ye admin..

Jemput ke blog saya :
http://norzuryati.blogspot.com

~perkongsian tentang kisah hidup, rumahtangga, anak2 yg comel, tips kesihatan, tips kecantikan dan lain2 :)

sofea said...

Klu kukus tu brapa lama? 1 jam ker?

Hasnieda Mohamad said...

Memang cantik dan menarik

Hasnieda Mohamad said...
This comment has been removed by the author.
Nuraini Kamaruzzaman said...

kecur air liur nampak akak punye kek minyak tu....cantik sangat....kompom la sedap,sebab akak yg buat...kalo aini yg buat kelaut cina selatan rasanya huhu...

obat alami tanpa efek samping said...

penampilan kue - kue nya sangat menarik dan keliatannya sangat enak . jadi pengen nyoba !!

http://bit.ly/210LBmH

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...