Monday, February 3, 2014

Chicken Floss Bun

Assalamualaikum & salam sejahtera...



Hari ni pegi kerja jalan lengang je... tak sampai 10 minit dah sampai opis.. hehe... bestlah kalau hari2 macam ni... takdelah lenguh kaki dok menekan brek & cluth aje.. haha.. bermimpilah okeh! haha..

Oklah malas plak nak membebel panjang... moh kita dengan resepi hari ni.  Chicken Floss Bun untuk breakfast.. masih menggunakan resepi asas roti yang sama iaitu dari kak Roshayati Johari. Terima kasih kak Rosha...

 
Chicken Floss Bun 

BASIC BREAD RECIPE  Source : Roshayati Johari
Tried by: MaDiHaA aka Ratna (boleh dapat anggaran 18 ~ 20 biji bun untuk resepi ini)


Ingredients :

(A)
500g bread flour/high protein flour
100g sugar
1 teaspoon salt
30g milk powder
1 teaspoon bread improver (optional)
1 teaspoon bread softener (optional)
4 teaspoons instant dry yeast

(B)
250ml water
1 egg (lightly beaten)

(C)
40g butter
40g shortening

Method :
1. Mix well all ingredients in (A)
2. Add (B) into (A) and knead till smooth.
3. Add (C) and continue kneading till smooth and shiny and dough does not stick to your hand.
4. Leave to prove for 30 - 40 minutes.
5. Punch down the dough to let the air out.
6. Divide the dough according to the weight you wish. Make into balls and leave to rest for 10 minutes.
7. Shape accordingly.
8. Leave to prove for 40 minutes - 1 hour.
9. Preheat oven 180C. Bake till golden brown. (about 15 minutes)



Untuk membuat chicken floss bun ini anda perlukan :

Chicken floss secukupnya
mayonis secukupnya

Bila roti dah masak & masih panas, sapukan dengan butter.  Kemudian sapukan dengan mayonis... kemudian taburkan chicken floss secukupnya atau tekankan bahagian yang kita sapu mayonis tu dalam bekas berisi chicken floss.  Siap untuk dihidangkan!



Selamat mencuba....

8 comments:

Fazleyatul Aini said...

saya suka roti ni

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Macam Kat kedai roti akak tengok Madiha.. Sedapnya ;)

MamaFaMi said...

Macam terasa rasa je nak buat roti, tapi tak leh. Nak kena kemas rumah dulu. Semalam baru balik dari kampung...sabarlah wahai hati...

Bbwana adienia said...

salam kak madihaa..

memang best kalau dapat makan bun yang banyak floss ni..heheh..

Bicara Kak Noor said...

lapar lah akak tengok bun yg gebus ni dapat makan sebiji mmg kenyang ni...

LiNa_Pg said...

Assalam kak madihaA..
Lama betul tak meroti ni...
Mewah tul floss kat ats bun tu...sedapnya...

Amie said...

ohh Madiha! bagilah berapa biji pun, kalau dah salut chicken flos memang kami anak-beranak boleh habiskan!

iwan01 said...

SELAMAT TAHUN BARU 2014..
Informasi yang sangat BERMANFAAT..
Terima kasih..
Semoga SUKSES & Salam KENAL dari :
==============================

Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN”
~
..Bukan SULAP bukan SIHIR
Asap di GEROBAK, jadi UANG di KANTONG anda..
~
Paket Usaha Ayam Tulang Lunak “GEROBAKAN” merupakan
paket usaha kuliner yang mudah dijalankan,
murah & mempunyai tingkat pengembalian modal yang sangat singkat.
Hanya dengan Rp. 7.500.000,- Anda sudah dapat menjalankan
BISNIS KULINER yang terbaik saat ini.
~
Anda akan mendapatkan :
-. Gerobak
-. Peralatan masak bakar
-. Peralatan masak goreng
-. Kompor, tabung gas & regulatornya
-. Brosur
-. Spanduk
-. Poster
-. Produk Awal Ayam Tulang Lunak
-. Kaos
-. Training (Pelatihan) PELAYANAN (khusus mitra dalam Jabodetabek)
~
Materi inti Training Pelayanan :
-. Tata cara persiapan pembukaan outlet.
-. Tata cara membakar & menggoreng ayam tulang lunak
-. Tata cara menyajikan ayam tulang lunak
-. Tata cara menyimpan ayam tulang lunak
~
Silakan kunjungi web kami:
~
www.tulanglunakgerobakan.com
~
atau :
Telpon & HP : 081318374450 (Telkom)
08561070103 (Indosat)
081806396669 (XL)
021-94946600 (esia)
021-70264774 (Flexi)
Kantor: 021-4759274
PIN BB : 28C97C54
email : bumi.amrita@ymail.com
~
& dapatkan kemudahan & keterangan lebih lanjut.
Menu-menu andalan kami adalah :
1. Ayam Bakar Tulang Lunak
2. Ayam Goreng Tulang Lunak
3. Pepes Ayam Tulang Lunak
4. PepesCeker Tulang Lunak
5. Bebek Bakar & Goreng
~
Paket Usaha kami berikut menu andalannya telah diliput oleh :
- Trans TV – Prog Jelang Siang – 28 November 2011 Pk 12.30 WIB
- ANTV – Program Topik Pagi – 18 Juni 2012 Pk 04.45 WIB -> klik di sini
dgn URL : http://www.youtube.com/watch?v=WrC1PvqExXc
~
Program Usaha Ayam Tulang Lunak Gerobakan :
1. Program Dalam Kota
2. Program Luar Kota ( Program Master Mitra Mandiri)
Terdiri :
-. Paket Usaha Standar
-. Mesin Presto
-. Training Produksi
Training Produksi bisa dilakukan di Jakarta atau di tempat mitra.
Info lebih lanjut bisa dilihat di :
http://www.tulanglunakgerobakan.com/mfm.html
~
Ingin mencicipi sebelum bermitra ? Silakan order Paket Tester kami yg berisi :
4 potong ayam tulang lunak (bisa dibakar & digoreng).
2 pepes ayam tulang lunak
2 pepes ceker ayam tulang lunak
2 bebek presto (bisa dibakar & digoreng)
1 bungkus SAMBAL khas gerobakan
~
Untuk wilayah Jabodetak, kita antar ke tempat calon mitra
& calon mitra bisa langsung berdiskusi dengan ACCOUNT OFFICER (AO) kami..
~
Tunggu apa lagi, langsung silakan order…
~
SUKSES sudah ada di depan mata kita, AYO BER-WIRAUSAHA !
~
~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...