Thursday, February 20, 2014

Ikan Sambal Bunga Kantan... super yummy...!



Assalamualaikum & selamat petang semua....


Apa khabar semua?  Harap semua yang sudi singgah di Dapur MaDiHaA ni sihat2 semuanya ya.  Terima kasih pada follower yang makin bertambah.  Love u all semua... Tiada apa yang dapat MaDiHaA berikan selain ucapan ribuan terima kasih sudi follow blog MaDiHaA yang tak seberapa ni.  Yang tak follow tapi selalu jenguk2 sini  terutama silent reader pun TQ jugak yer.. sayang kalian semua..  Tanpa kunjungan kawan2 semua.. siapalah MaDiHaA ni kan... 

Ok dah abis modal... hehe.. jom tengok resepi ikan marbeles ni.. Kawan2 kena perhati ye.. kalau masakan yang MaDiHaA cakap sedap ker.. marbeles ker... super delicious ker... tu maknanya memang sedaplah tu kat tekak MaDiHaA.. tapi kalau resepi2 percubaan yang tak dipuji tu... maknanya.. rasanya so so jelah.. hehe.. Tapi jangan silap faham pula.  Kurang sedap di tekak MaDiHaA bukan beerti lauk tu tak sedap di tekak kalian.  Dan yang sedap di tekak MaDiHaA pun.. bukan bermakna lauk tu sedap ditekak kalian... Mungkin juga selera kita tak sama kan.  Jadi kenalah cuba sendiri barulah tau sedap atau tak.  Bak kata ma MaDiHaA... kalau sedap makan banyak, kalau tak sedap makan sikit.. hihihiiii...




Lauk ni dah 2 kali MaDiHaA masak.  Kalau ada ulangan tu bermakna lauk tu sedaplah.  Kali pertama memang sedap.. Kali kedua ni.. nampaknya bertambah2 sedap pulak.  Tak taulah kenapa.. mungkin kali ni letak bunga kantan lebih sikit kot... hehehe... yang dulu tu kedekut bunga kantan maklumlah bunga kantan kan mahal.. hehe.. Kali ni bunga kantan free dari kampong... tu yg mewah bunga kantan tu..

Dah jom salin resepi.  Sapa tak cuba memang rugi...

Nama asal resepi ni Ikan Sumbat Bunga Kantan.. tapi kali ni MaDiHaA tak sumbat ikan tu... hanya goreng macam tu je pastu terus gaul dengan sambal tu... jadi... tak sesuaila nak guna perkataan sumbat tu kan.  Kali ni guna ikan kerisi...  terima kasih empunya asal resepi ni...



Ikan (Sumbat) Sambal Bunga Kantan
Sumber : Zaliedana

Bahan2:-

Ikan Cencaru @ ape2 ikan yg sesuai utk dibelah belakang.. (MaDiHaA guna ikan kerisi tanpa dibelah)

Bhn A:-
1SDB Cili Kisar
4Biji Cili Merah*
4Biji Cili Padi*
3Biji bawang Merah*
2biji Bawang Putih*
2Cm Belacan Bakar*
1Sdb Kelapa parut *(Bhn bertanda* dikisar/tumbuk halus)
Air Asam Jawa secukupnya
1sdb Sos Tiram
1Kuntum Bunga Kantan(Dihiris Halus)
1Biji Bawang Besar(Dihiris Nipis)
Daun Ketumbar@ pon Daun Bawang (Utk ditabur diatas ikan)
Garam n Gula Secukupnya.
Minyak Bijan

Cara2
Tumis bhn bertanda * hingga naik bau n garing,masukkan bawang besar,bunga kantan , air asam jawa n sos tiram.Masukkan juga gula n garam  secukup rasa,siap..

Ambil ikan yg siap dibelah belakang,sumbat sesudu@ lebih sambal,pastu gorengkan ikn dgn api sederhana sehingga ikn garing n msk..  (maDiHaA tak sumbat.. tp ikan digoreng garam kunyit pastu gaul je dengan sambal tu)

Lebihan sambal dicampur sedikit air n msk kejab lagi diatas api,selepas itu blh lah dituang keats ikn yg siap digoreng tadi..Taburkan Daun bawang@Daun ketumbar ketika menghidang,

Selamat mencuba!

12 comments:

Gee® said...

Sedapnyaaa....

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Tak pernah cuba lagi ni Madihah... akak nak cubalah bila balik kg sebab kat kg mak akak tanam bunga kantan ni banyak... nak beli macam madihah cakap mahalkan..

JaSSNaNi said...

syok la kalau buat menu yang sama berulang2 kan.. dah tambah tu lagi la nampak cam sedap sangat kan.. nani tengok pun nampak kesedapannya kak.. :)

lieyalatif said...

ish lieya dpt bayangkan sedapnye kak...dgn wanginye bunga kantan tu...mmg sedap lah...lieya kalo dpt lauk ni mmg makan kering2 jek ngan nasi....sedap jek rase hirisan2 kantan tuh dlm nasi....

Umie Jazz said...

menarik nnti bole la dicuba....

Kak Jie Jie said...

Sedap tu..

Kak Jie Jie said...

Sedap tu..

Bbwana adienia said...

seleranya tengok ikan tu kak..

cikmanggis said...

Madiha tak cakap pun dah tahu sedap ..nampak pun dah tahu hehe .Berair mulut ni.Rasa nak masak la la ni jugak hehe

Yatie said...

perghhhh menyelerakan sungguh...kalau menu mcm ni maunya bertambah nasi dan lauk ni...

zana fahmi said...

Mesti sedap ni....tapi..bunga kantan susah cari. Mcm akk ni kena pergi pasar besar kk. Bagus tanam kat rumah kan?

Fazleyatul Aini said...

mesti sedap ni aroma bunga kantan je dah menarik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...