Wednesday, April 9, 2014

Homemade Potato Wedges with Chili Mayo

Assalamualaikum & salam sejahtera....

Hari ni takleh bebel panjang2 ye... ada kerja yang menanti.  Ni mencelah kejap ambik nafas... hehe... 
Minggu lepas ke Giant beli barang sikit untuk tempahan pulut kuning.. ternampak kentang russet kat meja 'reduce to clear' jual murah2... wahh!! Seronoknya... apalagi... ambil le sepeket yang berat lebih 3 kg tu... hanya separuh harga.  Kentang masih elok takde rosak.. cuma nampak ada sikit tunas2 baru nak tumbuh.. tak ketara pun.. tunas cuma 1 mm... ehehe... so lepas ni jangan jemu asyik keluar menu kentang je ye... ini menu kegemaran anak2 MaDiHaA...

Jom layan...
Homemade Potato Wedges with Chili Mayo
by MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
6 biji kentang russet (sebaiknya).. kalau takde guna je kentang yg jenis besar & lonjong2 tu
1 ¼ cawan tepong beras
¼ cawan tepong jagung
¾ cawan + 2 - 3 sudu air (kalu suka batter cair / guna telur kecil boleh letak 1 cawan air)
1 biji telur gred A
1 sudu besar rempah kari ayam/daging
1 sudu kecil serbuk kunyit
½ sudu kecil serbuk jintan manis
½ sudu kecil serbuk pati ayam
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya

Bahan Cicahan
Sos cili secukupnya
Mayonis secukupnya

Saiz kentang russet ni memang panjang... lebih kurang panjang sebatang pen!

Cara menyediakan
1. Cuci kulit ubi kentang hingga bersih. Gunakan span basuh pinggan & sental bersih. Rebus setengah masak. Cara uji kentang.. cucuk dengan garfu... sekiranya kentang tersodok kira2 suku kedalaman kentang.. dah boleh di angkat. (JANGAN SAMPAI KENTANG MASAK SEPENUHNYA YA!) Sejukkan kentang kemudian kentang dipotong wedges kepada 8 bahagian setiap sebiji. (kalau kentang kecil.. potong 6 bahagian je)
2. Campurkan semua tepong dan bahan2 kering dalam satu bekas. Kacau2 sikit biar sebati dengan whisker. Campurkan air & telur kemudian digaul sebati.
3. Panaskan minyak secukupnya untuk goreng terendam.  Masukkan sebahagian kentang tadi ke dalam batter. Ambil kentang satu persatu & gorengkan kentang ke dalam minyak panas sehingga garing & kekuningan. Angkat & tos. Ulangi sehingga habis.
4. Sediakan cili sos yang dicampur mayonis untuk dihidangkan bersama kentang wedges.
Nota MaDiHaA : sekiranya ada lebihan batter/bancuhan tepong tersebut jangan dibuang.. boleh disimpan & digunakan utk menggoreng bahan yang lain seperti keledek, sukun atau ayam.  


Selamat mencuba....

5 comments:

Fazleyatul Aini said...

wedges gini saya suka beli yang pick n mix kat mydin mall je. sedap2

lieyalatif said...

uih sedapnye kak...kudapan yg paling menjadi pujaan hati budak2.... lieya dah copypasty akak punye resepi...boleh cube nie...asek2 beli instant je....nanti nak trylaa buat sendiri pastu buat stok frozen...thanks kak

nasa mulia said...

boleh jimatkan dari beli yang dah siap, sesuai untuk keluarga besar...sedap nie mesti try.

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Tq tinggalkan resepi madiha.. anak2 akak suka kentang ni.. boleh dicubananti ni...

Rosa C said...

Esas patatas tienen una pinta muy muy buena.
Besos.
Rosa.
http://lacuinaderosa.blogspot.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...