Sunday, April 27, 2014

Taugeh & Tauhu Kacau Goreng

Assalamualaikum & salam sejahtera...

Hari minggu dengan resepi sayor yang sempoi.  Sayur taugeh ni memang kegemaranku.  Kalau goreng bihun atau mee memang suka letak taugeh banyak2 (jika kebetulan ke kedai ler.. kalau takde taugeh letak je hirisan kobis).  Bermusuh plak dengan anak2 sebab tak suka taugeh.. hahaha.. nasiblah.  Memang ibu sengaja campur banyak nak suruh kamu semua makan.  Haziq & kakak Dini redho je terpaksa makan.. tapi adik Alin masih berusaha untuk kutip taugeh2 tu & letak tepi sebelum makan... hehe...



Ok dah jom takyah nak banyak bebel... nak letak resepi sayur taugeh je pun... hehe.. Taugeh ni sebenarnya gu dengan gulai ketam hari tu... tempek jelah resepi buat meriahkan blog di hari minggu...

Taugeh & Tauhu Kacau Goreng

Bahan2
1 mangkuk sederhana taugeh (60 sen) ~ buang kepala hitamnya & akarnya (kalau rajin ler.. MaDiHaA malas buang akar tu... kontot2 je tak kuasa)
5 ~ 6 pokok sayur kuchai (bukan 5 ~ 6 helai tau) ~ potong 1 inci
2 keping tauhu ~ goreng & hiris
1 biji cili merah ~ hiris
1/2 kiub bilis
sedikit garam (kiub bilis dah masin)
Minyak secukupnya
Sedikit air dlm 1/3 cawan
 
Bahan tumis
2 ulas bawang putih ~ ketuk & cincang / dihiris
3 ulas bawang merah ~ hiris

Caranya
1. Panaskan minyak & tumiskan bahan tumis hingga layu.  Masukkan cili merah & kiub bilis kacau rata.
2. Masukkan taugeh, kuchai & tauhu goreng serta sedikit garam lalu kacau rata.  Agak2 sebelum taugeh layu dah boleh angkat.

Selamat memasak untuk famili.....

4 comments:

Bbwana adienia said...

salam kak..

sedap dan simple ni..sya pun suka makan taugeh juga..

Phong Hong said...

Ahahahha! Ini masakan yang PH paling tak suka masa kecik-kecik dulu. Tapi sekarang nih sangat-sangat suka plak!

tun_telani said...

salam kak madihaa.. tun pon hantu taugeh. hihi... tp taugeh biasa xtahan lama kan, tu yg payah sket tu. kedai jauh. shopping wiken je, tahan la 2-3 hari taugeh. kalau tunggu selasa bila tauge dh lecur dlm peti.

Liza said...

salam madihaa. best ni taugeh n tauhu grg, kadang2 Liza ratah je, sedappp...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...