Thursday, April 10, 2014

Sambal Tumis Sotong

Assalamualaikum & salam sejahtera...
 
 
Apa khabar semua? MaDiHaA doakan semoga kalian semua sihat2 semuanya ya.  Terima kasih sudi layari blog MaDiHaA yang tak seberapa ni.  MaDiHaA nampak follower semakin hari  dah semakin bertambah.  Terima kasih buat semua follower ye.  Terasa segan pun ada juga ni sebab ramai yang skodeng blog MaDiHaA ni padahal blog ni bukanlah masak yang hebat2 sangat pun.. hehe.. 
 
Sekarang ni dah kekurangan masa untuk bereksperimen di dapur.   Rutin harian MaDiHaA semakin sibuk menguruskan anak2.  Balik kerja sampai rumah pun dah hampir pukul 7 (kadang2 jika jalan sesak, dah azan maghrib baru sampai rumah... Jika lagi kronik sesak kat Federal Highway tu.. pernah juga sampai rumah pukul 8 lebih!).  Waktu tulah kena defrost lauk basah.  Arahkan anak2 mandi & hantar mereka pergi mengaji.  Jika sampai rumah dah maghrib.. terpaksalah hantar mereka mengaji lambat sikit lepas dah selesai mandi & solat maghrib barulah hantar mereka mengaji.  Walaupun anak2 mengaji di rumah yang satu blok dengan rumah sendiri tapi dengan keadaan sekarang yang kurang selamat.. MaDiHaA tak berani nak lepaskan mereka berdua tu pegi mengaji sendiri.  Memang wajib berteman walaupun hanya perlu naik ke lif ke tingkat 6.  Selesai mengaji barulah fikir apa nak masak untuk makan malam keluarga.  Bila dah kesuntukan waktu apalagi bila anak2 pun dah merungut lapar.. hanya menu2 mudah sajalah yang sempat dimasak. hehehe...  Sebab tulah sekarang ni jarang sangat ada resepi2 eksperimen.  Semua masak yang mudah2 je..
 
Tambahan pula sekarang ni anak sulung MaDiHaA dah sekolah di asrama.  Dulu boleh juga minta tolong dia gosokkan baju sekolah adiknya.  Sekarang dah takde pembantu... dua2 adiknya dah sekolah... itu semua ibu dia nilah yang kena lakukan semuanya... hehehe... 
 
Jika minggu suami kerja shift malam barulah rasa lega sikit sebab suami akan ambil alih tugasan memasak.  Bila MaDiHaA sampai rumah.. suami dah siap masak.  Suami suka berbekal ke tempat kerja.. kalau nak tunggu MaDiHaA balik masak memang tak sempatlah.. hihi..  Biasanya.. minggu suami bekerja malam ni barulah MaDiHaA selalu terima order apam polkadot.  Sebab bolehla mulakan buat apam awal lepas semua kerja rumah selesai.

Oklah... pagi ni tayang sambal tumis sotong ajelah ye... Ni pun lauk biasa2 aje... semua orang pandai masak ni.. malah ada yang masak lagi marbeles dari yang MaDiHaA masak.  hehehe... 
 

Sambal Tumis Sotong

Bahan-Bahan
800 gm sotong, dibersihkan, potong ikut suka, cuci dan toskan  
1 sudu besar (jangan penuh sangat) asam jawa tambah sikit air jadikan jus yg pekat 
2 senduk nasi cili kisar 
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
 
Bahan Kisar 
1 labu bawang besar 
4 ulas bawang merah  
3 ulas bawang putih 
1/2 inci belacan
 
Cara Menyediakannya
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga wangi, guna api sederhana dan kacau sentiasa.  Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing dan terbit minyak. 
  2. Masukkan pes asam jawa, garam dan gula secukup rasa, kacau rata dan masak sekejap.
  3. Masukkan sotong yang ditoskan tadi, gaul rata.  Biar sekejap hingga nampak sotong kecut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Boleh dihidangkan dengan nasi putih atau nasi lemak.
 Selamat memasak..

6 comments:

nasa mulia said...

Hehehe, sayalah tu antaranya kan? perasan...yang biasa2 tulah yg orang cari, canggih2 sangat x sesuai kot dengan org yg sekrg asyik mengejar masa.

Nadz Nazharzan said...

Assallamualaikum kak madiha.
Always be my fav menu ni.. Tak dapat makan dgn nasi lemak pun tak pe. Mkan dgn nasi putih biasa pun best!

LiNa_Pg said...

Assalam kak madihaA
sedapnya sambal sutun...makan sambil sambil wat cincin hihii..lama tak makan sifud lepas hubby kn pntng makanan laut

lieyalatif said...

pukul 8 sampai umah kak? aduh lieya bygkan kelamkabutnye kan kak...mane nak masak nak urus anak lagi....

menggiurkan sotong akak tu...cubaan tuk lieya yg puase ni...

Phong Hong said...

Sedapnya! Cicah dengan roti pun best!

Bbwana adienia said...

sedapnya makan sambal sotong..kalau sya, memang semangat ni makan..hihi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...